Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

2ος Διεθνής Διαγωνισμός Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» 2018

Φέτος με θέμα «Στις γειτονιές της Πόλης»

Μετά την επιτυχημένη αναβίωση του διαγωνισμού «Ζωγράφειος Αγών» το 2016, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης».

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου, που φέτος ήταν αφιερωμένο στον συγγραφέα Γιώργο Θεοτοκά και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία  από τις 14 – 18 Μαρτίου 2018, στην Κωνσταντινούπολη.

Το πολυπολιτισμικό παρελθόν αλλά και το παρόν της Κωνσταντινούπολης. Ιστορίες ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων που έζησαν αρμονικά στην ίδια γειτονιά. Ιστορίες μνημείων διαφορετικών πολιτισμών. Ιστορίες ιστορικών γειτονιών της Πόλης που αναδεικνύουν το Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών που υπήρξε. Μια πόλη που αναβλύζει ιστορία σε κάθε ένα από τα στενά σοκάκια της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιπλανηθούν στις γειτονιές της Πόλης και να  της αφιερώσουν το δικό τους διήγημα.

Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Ακαδημαϊκός

Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας

Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια

Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».

Ακολουθούν οι όροι συμμετοχής στο 2ο  Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος «Ζωγράφειος Αγών» 2018.

Όροι Συμμετοχής

1.       Ο διαγωνισμός είναι ελεύθερος για όλους όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

2.       Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 το κείμενο τους στην ελληνική γλώσσα, σε 5 αντίτυπα και ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις:

ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΑΓΩΝ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη

12 Χλμ. Ε.Ο Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Ρ.Θ 60151, 570 00, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

και [email protected].

3.       Η έκταση του διηγήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 22.000 χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένων των κενών (γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, με περιθώριο 2,5 και σε διάστιχο 1,5).

4.       Το κείμενο θα υπογράφεται με ψευδώνυμο.

5.       Σε ξεχωριστό κλειστό φάκελο, θα αποστέλλεται το ψευδώνυμο, το πραγματικό ονοματεπώνυμο του συγγραφέα, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

6.       Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τα τρία καλύτερα διηγήματα. 

7.       Κυριότερα κριτήρια επιλογής είναι

•        Η πρωτοτυπία της ιστορίας ( π.χ δεν πρέπει να είναι ένας απλός τουριστικός οδηγός)

•        Οι αφηγηματικές ικανότητες.

•        Η τέχνη του συγγραφέα, ώστε το κείμενο να αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη.

8.       Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων του Ζωγράφειου Λυκείου.

9.       Το 1ο Βραβείο θα συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 300 ευρώ.

10.     Το βραβευμένο κείμενο θα δημοσιευτεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου και σε έντυπα μέσα. Οι υποψήφιοι δεσμεύονται να μην απαιτήσουν συγγραφικά δικαιώματα για τη δημοσίευση των κειμένων τους που σχετίζονται με τον διαγωνισμό.

11.     Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων συμμετοχής. Οι αποφάσεις των μελών της κριτικής Επιτροπής είναι αμετάκλητες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κ. Άσπα Χασώτη: [email protected]   ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα : www.mandoulides.edu.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ