Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μάης γεμάτος δράσεις στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Τι θα γίνει στους χώρους του

Με εκθέσεις ζωγραφικής μαθητών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» και «Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση», με εκδηλώσεις για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με τη μόνιμη έκθεση – σταθερή πρόσκληση προς το κοινό να το επισκεφθεί- και την έκθεση για το Θέατρο Σκιών, υποδέχεται τον Μάιο το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5, 19.00 - 20.30: Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται» (Salonika Remembers), το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση ποιημάτων, μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στον Διαγωνισμό «Never such Ιnnocence» (του ομώνυμου βρετανικού κοινωφελούς οργανισμού) με θέμα τα 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την έναρξη της έκθεσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα ποιήματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και προκειμένου οι διοργανωτές να ευχαριστήσουν τους μαθητές για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συγκινητική τους ανταπόκριση στον διαγωνισμό, θα τους παραδώσουν βεβαιώσεις συμμετοχής, παρουσία των συντελεστών του προγράμματος. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του British Council, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, του οργανισμού Never Such Innocence και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Μαΐου 2018.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές των σχολείων των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, επισκέφθηκαν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και τα μνημεία πολέμου της Μακεδονίας, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονικό Μέτωπο) κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν διαθεματικά την ιστορική «μνήμη» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η δίνη του Πολέμου, αποτέλεσε γι’ αυτούς ανάγκη έκφρασης, καθώς ύψωσαν τη δική τους φωνή μέσα από τα δημιουργήματά τους σε ένα δυνατό ύμνο ειρήνης.

Το πρόγραμμα, από την πλευρά του Μουσείου, σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Συντονίστρια Προγραμμάτων και Συνεργασιώντου British Council είναι η κ. Χρυσούλα Μελίδου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16/5: Παρουσίαση των εργασιών των σχολείων που συμμετείχαν στο Δίκτυο με θέμα «Το Θέατρο Σκιών στην Εκπαίδευση». Οι εργασίες των μαθητών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μοντερνισμός και Παράδοση στο Θέατρο Σκιών», το οποίο σχεδίασε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5:Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κάθε ώρα, από τις 10.00 έως τις 17.00.

Στις 7.00 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί απαγγελία του ποιήματος «Το Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, με μια θεατρική διάσταση, πλαισιωμένο από χορευτικό σχήμα (απαγγελία: Βαγγέλης Δρούγκας, Νίκη Χριστοφορίδου | χορός: Νίκος Βόσσος, Κατερίνα Τσουμάνα). Την εκδήλωσε οργανώθηκε από την κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/5:Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα πραγματοποιηθεί Θεματική Ξενάγηση από την Dot2dot από τις 11.00 έως τις 13.00

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ: Στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι., καθώς επίσης οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ: Τη σχολική χρονιά 2017-2018, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα φιλοξενεί, στην αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου, την έκθεση με τίτλο "Το Ηρωικό Δράμα στο Θέατρο Σκιών", η οποία θα ανοίξει για το κοινό την 31η Μαΐου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2018. Ο Καραγκιόζης αποτελεί μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και μέσα από τα έξυπνα αστεία του σκορπίζει γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Στην έκθεση παρουσιάζονται όλοι οι αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες, από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις ανάγκες της έκθεσης παραχώρησαν πρωτότυπο υλικό στο Μουσείο μας σπουδαίοι Καραγκιοζοπαίχτες όπως οι: Θέμης Δούκας, Μιχάλης Ιερωνυμίδης, Οδυσσέας Κανλής, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Αναστάσιος Κουζής, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, Χρήστος Στανίσης, Νίκος Τζιβελέκης, Μιχάλης Χατζάκης, Γιάννης Χατζής, καθώς και άλλα ιδρύματα και ιδιώτες όπως: Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», Σπαθάρειο Μουσείο, Θανάσης Κουτσογιάννης, Τάκης Μαζαράκης, Σοφία Μιχοπούλου και Δημήτρης Φανάρας.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη

ΤΗΛΕΦΩΝΟ| 2310 229778

EMAIL| [email protected]

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ| www.imma.edu.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ| Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09.00-20.00 & Σάββατο 10:00-14:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ| Ενήλικες 2€ - Μαθητές 1€

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ| Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ| Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου.

Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως.

Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή.

Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.

Επίσης, για τα Ι.Χ. στην περιοχή του Μουσείου και στο ιστορικό κέντρο λειτουργεί το σύστημα στάθμευσης ithesi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ