Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Γλάστρας: Η “Γρανάδα” είναι ένα έργο για τη διαχείριση της απώλειας

Ο ηθοποιός μίλησε για την παράσταση που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκης στο Θέατρο της ΕΜΣ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια παράσταση για την απώλεια, τις συμπτώσεις που δένουν τις ζωές μας για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δε θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν είναι η «Γρανάδα» από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris. Η πολυαναμενόμενη και πετυχημένη θεατρική παραγωγή έρχεται στη Θεσσαλονίκη μόνο για εννιά παραστάσεις, από τις 17 έως και τις 27 Μαΐου 2018 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στο… τιμόνι βρίσκεται ο Γιάννης Καλαβριανός, που επανέρχεται τέσσερα χρόνια μετά το «Αβελάρδος και Ελοΐζα». Σε αυτή την παράσταση φέρνει στη σκηνή μαζί την Φιλαρέτη Κομνηνού και την Έφη Σταμούλη, αλλά και την Λυδία Φωτοπούλου (την τελευταία με τη βοήθεια της τεχνολογίας - βίντεο).  Περισσότερα για το έργο και αυτή τη δουλειά μάς είπε ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας που υποδύεται τον πατέρα της οικογένειας.  

–Τι είναι η “Γρανάδα”; Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Η «Γρανάδα» είναι το τελευταίο έργο του Γιάννη Καλαβριανού. Κεντρικό θέμα του είναι η διαχείριση της απώλειας. Επί σκηνής παρακολουθούμε μία σύγχρονη οικογένεια που προσπαθεί να βγει από μία μακρόχρονη περίοδο πένθους. Παράλληλα, πληροφορούμαστε την ιστορία της Ιωάννας της Καστίλης, βασίλισσας της Ισπανίας του 16ου αιώνα, που έμεινε στην Ιστορία με το προσωνύμιο Ιωάννα η Τρελή. Η Ιωάννα παρακολουθεί και σχολιάζει τα τεκταινόμενα από μία – παρηγορητική για όλους μας – απόσταση.

–Τι συμβολίζει το όνομα;

-Δε συμβολίζει κάτι ο τίτλος. Από τη μια, είναι το όνομα αυτής της πανέμορφης και πυκνής σε ιστορία πόλης της νότιας Ισπανίας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία και της οικογένειας αλλά και της Ιωάννας της Καστίλης, και από την άλλη ένας μεταφορικός τόπος που περιέχει τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας αλλά και τους μεγαλύτερους φόβους μας. Καμιά φορά είναι δύσκολο άλλωστε να ξεχωρίσουμε αυτά τα δυο.

–Μπορείτε να μας μιλήσετε για τον ρόλο σας;

-Ο ρόλος μου είναι αυτός του πατέρα της οικογένειας. Ιστορικός στο επάγγελμα, ασχολείται εμμονικά με τη ζωή της Ιωάννας και κρύβει δύο σημαντικά μυστικά για την εξέλιξη της πορείας του έργου.

–Πώς αντιμετωπίζουν την απώλεια και το πένθος οι ήρωες του έργου;

-Οι ήρωες του έργου είναι όλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, καθηλωμένοι σε κάποιο στάδιο του πένθους από το οποίο όμως προσπαθούν να μετακινηθούν. Ο ρόλος της Χριστίνας μόνο, που δεν ανήκει στο κλειστό σύστημα της οικογένειας, έρχεται με άλλη φόρα και στάση απέναντι στην απώλεια και φυσικά η Ιωάννα που έχει μία εντελώς διαφορετική θέα στα πράγματα, αφού έχει την πολυτέλεια της απόστασης περίπου....500 χρόνων.

–Τι μεταφέρει η Ιωάννα στον σημερινό θεατή; Υπάρχουν σήμερα Ιωάννες;

-Η ιστορία της Ιωάννας επιδρά καταλυτικά δίνοντας προοπτική και διαστάσεις στο «δράμα» της οικογένειας αφού εισάγει έναν ιστορικό χρόνο που πάντα προσφέρει τη δυνατότητα για ταυτίσεις, παραλληλισμούς και προβολές.

Είναι μια ιστορία που έχει ως θέμα της την απώλεια και μάλιστα σε όλες τις μορφές της: απώλεια της παιδικής ηλικίας, της οικογενειακής ασφάλειας, του ερωτικού απόλυτου, της αθωότητας, της ψυχικής ηρεμίας, των αγαπημένων ανθρώπων και γενικά όλων αυτών που όλοι χάνουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας.

-Συνεργάζεστε ξανά με τον κ. Καλαβριανό. Πώς είναι να δουλεύει κανείς μαζί του;

-Ο Γιάννης Καλαβριανός είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και από τους σημαντικότερους συγγραφείς θεατρικών έργων της εποχής μας. Είναι σπουδαίο να γράφονται τέτοια έργα και το να είμαι κομμάτι της δημιουργίας και της κατασκευής αυτών στη γέννησή τους μόνο χαρά και περηφάνεια μπορεί να μου δώσει.

-Ποια τα επόμενα σχέδια για την Εταιρία Θεάτρου Sforaris;

Στα άμεσα (και ανακοινώσιμα) σχέδια, είναι η συμμετοχή στο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος  στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ των Φιλίππων και η επανάληψη της «Γρανάδας» με την έναρξη της νέας σεζόν στην Αθήνα.

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας, Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου, Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου, Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Οπτική ταυτότητα - Σχεδιασμός αφίσας: Σάκης Στριτσίδης.

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Έφη Σταμούλη, Γιώργος Γλάστρας, Στέφη Πουλοπούλου, Αλεξία Μπεζίκη, Διαμαντής Αδαμαντίδης. Σε video, στον ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου

Παραστάσεις: 17 - 27 Μαΐου 2018, Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00. Διάρκεια: 90 λεπτά. Είσοδος: 15€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, 8€ ανέργων, 5€ ατέλειες.

 Προπώληση: Με πιστωτική/χρεωστική κάρτα:www.ntng.gr, www.ticketmaster.gr,ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Με μετρητά: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Τηλέφωνο κρατήσεων: 2315 200 200.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurovision: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
Οι επισκέπτες θα περνούν από σαρωτές και ελέγχους ασφαλείας, όπως στα αεροδρόμια, κατά την είσοδό τους στους χώρους του διαγωνισμού όπου...
Eurovision: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε
«Για την Παρασκευή, τον Επαμεινώνδα, την Αγγελική και το αγέννητο παιδί της, το Πάσχα δεν ήρθε ποτέ» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων
Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε