Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Σπύρο Παγιατάκη

Θλίψη για την απώλεια του έγκριτου δημοσιογράφου, κριτικού θεάτρου, μεταφραστή και σκηνοθέτη ...

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Παγιατάκη, του έγκριτου δημοσιογράφου, κριτικού θεάτρου, μεταφραστή και σκηνοθέτη που διακρίθηκε για το επαγγελματικό του ήθος.

Ο Σπύρος Παγιατάκης διετέλεσε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2004 έως το 2007 και μέλος του από το 2007 έως το 2010.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου του 1939. Φοίτησε στο Κολλέγιο Ανατόλια και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική και θεατρικές επιστήμες στο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου.

Από το 1961 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο «Μπερλίνερ Ανσάμπλ» και συγχρόνως άρχισε δημοσιογραφική συνεργασία με διάφορα καλλιτεχνικά περιοδικά στην Ευρώπη και στην Αμερική, πάνω σε θέματα κυρίως κινηματογράφου και θεάτρου.

Συνεργάστηκε με «ΤΑ ΝΕΑ» και με τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ». Από το 1964 έως το 1968 ήταν μόνιμος ανταποκριτής της ελληνικής εκπομπής της “Deutsche Welle” στο Δυτικό Βερολίνο. Στη συνέχεια και έως το 1974 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου και πραγματοποίησε σειρές ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών για την “RAI” και την γερμανική τηλεόραση. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την οργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα για τα κρατικά Θέατρα Βρέμης και Ελσίνκι και πραγματοποίησε πολλές θεατρικές μεταφράσεις.

Διετέλεσε υπεύθυνος των μορφωτικών προγραμμάτων της τηλεόρασης ΕΙΡΤ και καθηγητής της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Συνεργάστηκε, ως συντάκτης και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου. με την εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ» έως το 1987. Επίσης, το 1987 συντέλεσε στο «στήσιμο» του ραδιοφώνου του «Antenna» Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία διετέλεσε διευθυντής του και μέλος του Δ.Σ. του «Antenna».

Το 1988 εργάστηκε στην εφημερίδα «Βραδυνή» και από το 1989 ως συντάκτης – κριτικός θεάτρου της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ