Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς θα επιλεγεί η ελληνική ταινία που θα πάει στα 91α Όσκαρ

Ενημέρωση από το ΥΠΠΟ για τη συμμετοχή στην κατηγορία OSCAR ξενόγλωσσης ταινίας

Οι πληροφορίες για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής του ελληνικού κινηματογραφικού έργου, το οποίο θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της 91ης διοργάνωσης Βραβείων OSCAR, διεκδικώντας το OSCAR ξενόγλωσσης ταινίας ανακοινώθηκαν σήμερα από το ΥΠΠΟ.

Στο πλαίσιο του άρθρου 35 του Ν. 3905/2010 «Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις διαδικασίες του βραβείου Oscar» και προκειμένου να επιλεγεί το κινηματογραφικό έργο με το οποίο η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στις διαδικασίες του Βραβείου Oscar ξενόγλωσσης ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην 91η διοργάνωση, η ΔΠΤΚ / Τμήμα Κινηματογραφίας & Ο/Α Μέσων καλεί τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στην ανωτέρω διαδικασία, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια, όπως αυτά τίθενται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στις ενότητες Α. ΟΡΙΣΜΟΣ και Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ των κανονισμών της 91ης διοργάνωσης * :

Α. ΟΡΙΣΜΟΣ

Ως ξενόγλωσση, ορίζεται η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους (διάρκεια μεγαλύτερη των 40 λεπτών), που παράγεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της οποίας η γλώσσα των διαλόγων δεν θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο και κατά το μεγαλύτερο μέρος η αγγλική. Επιτρέπονται ταινίες κινουμένων σχεδίων και ταινίες ντοκιμαντέρ.

      

Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ                 

•        Η κινηματογραφική ταινία η οποία υποβάλλεται, πρέπει να έχει κυκλοφορήσει για πρώτη φορά όχι νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου 2017 και όχι αργότερα από τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, να προβάλλεται για τουλάχιστον επτά διαδοχικές ημέρες σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, αποφέροντας έσοδα για τον παραγωγό και τον αιθουσάρχη.

•        Η κινηματογραφική ταινία πρέπει να διαφημίζεται και να προωθείται κατά την κυκλοφορία της στις αίθουσες, με τρόπο που θεωρείται συνηθισμένος στις πρακτικές διανομής. Δεν απαιτείται διανομή της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

•        Ταινίες οι οποίες, σε οποιαδήποτε έκδοση, θα τύχουν προβολής ή διανομής νωρίτερα της αντίστοιχης πρώτης, επίσημης σε εμπορική κινηματογραφική αίθουσα, δεν θα είναι επιλέξιμες για το βραβείο της Ακαδημίας. Το είδος προβολής ή διανομής που καθιστά την εκάστοτε κινηματογραφική ταινία ακατάλληλη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Καλωδιακή τηλεόραση, υπηρεσίες Pay per View / Video on Demand, διανομή DVD, μετάδοση μέσω διαδικτύου

•        Η γλώσσα των διαλόγων της κινηματογραφικής ταινίας θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο και κατά το μεγαλύτερο μέρος διαφορετική από την αγγλική. Απαιτούνται ακριβείς, ευανάγνωστοι υπότιτλοι στην αγγλική γλώσσα.

•        Ο δημιουργικός έλεγχος της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται θα πρέπει, πιστοποιημένα, να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των πολιτών ή των κατοίκων της χώρας, η οποία την υποβάλλει.

•        Τον τελικό λόγο όσον αφορά στο σύνολο των ερωτημάτων δικαιώματος συμμετοχής και τήρησης κανονισμών θα έχει η Εκτελεστική Επιτροπή του Βραβείου Ξενόγλωσσης Ταινίας.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Προκειμένου η συμμετοχή κινηματογραφικού έργου στην ανωτέρω διαδικασία επιλογής να είναι έγκυρη κι ολοκληρωμένη, θα πρέπει να υποβληθεί Αίτηση του παραγωγού της κινηματογραφικής ταινίας με πρωτότυπη υπογραφή, όπου θα αναφέρονται τα ακόλουθα:

1.       Ο ακριβής τίτλος της ταινίας, η διάρκεια και το είδος της (μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, ταινία κινουμένων σχεδίων)

2.       Στοιχεία των συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας που υποβάλλεται, με συνημμένο το πιστοποιητικό ελληνικότητας

3.       Παραστατικά που αποδεικνύουν ότι η πρώτη, επίσημη διανομή της ταινίας έγινε για επτά διαδοχικές μέρες σε αίθουσα εμπορικού κινηματογράφου με εισιτήριο

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ αποστείλουν e-mail στις εξής δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις: [email protected] και [email protected] ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης υποψηφιότητας, θ’ ακολουθήσει ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης.

* Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τα τεχνικά κριτήρια επιλεξιμότητας,  βλ. www.oscars.org - AWARDS - OSCARS – RULES & ELIGIBILITY – COMPLETE RULES - RULE THIRTEEN, p. 17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ