Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το ΠΑΜΑΚ πάει Μέγαρο με όχημα την παράδοση

Συναυλία από φοιτητές του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών «Μουσικές Τέχνες - Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις»

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Η μουσική επεξεργασία, η ανασύνθεση και η σύγχρονη δημιουργία που αντλεί έμπνευση από τις ελληνικές και μεσογειακές μουσικές κουλτούρες θα βρεθεί στο επίκεντρο της συναυλίας με τίτλο «ΜΕΤά: Οι δρόμοι των ήχων... μετά» που θα δοθεί στις 24 Μαΐου 2018 ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) από φοιτητές του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών «Μουσικές Τέχνες - Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

«Θα ακούσουμε τους φοιτητές του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών “Μουσικές Τέχνες - Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις” οι οποίοι εργάστηκαν εντατικά στην ανασύνθεση και στη σύγχρονη δημιουργία που αντλούν έμπνευση από τις ελληνικές και μεσογειακές μουσικές κουλτούρες. Όλοι τους πειραματίζονται με το «μετά» και ανοίγονται σε νέες ιδέες. Είναι ένας γόνιμος διάλογος με τις συγγενείς παραδόσεις και τα διεθνή ρεύματα που αποτυπώνει την αδιάκοπη αναζήτηση και την ελεύθερη δημιουργία στις τάσεις και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του σήμερα», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Μουσικός και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Θύμιος Ατζακάς.

Τον ρωτήσαμε ποια είναι η θέση της μουσική παράδοση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μας είπε ότι: «Τα ζητήματα της μουσικής προφορικότητας καθώς και του λαϊκού και λόγιου μουσικού πολιτισμού στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια απασχολούν καλλιτέχνες και επιστήμονες σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ εδώ και αρκετά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι το μόνο ΑΕΙ στην χώρα μας το οποίο προσφέρει αυτόνομο πρόγραμμα σπουδών με αυτό το αντικείμενο μέσα από την κατεύθυνση ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Επιπλέον προσφέρει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με έμφαση στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις. Τα προγράμματα αυτά εστιάζουν στη μουσική πράξη, όχι μόνο σε επίπεδο μελέτης της ιστορίας του αντικειμένου αλλά και σε επίπεδο σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ώσμωσης. Πιστεύω ότι αυτό που θα προκύψει κατά την επόμενη δεκαετία μέσα από την δυναμική παρουσία των νέων μουσικών που διαμορφώνουν νέες ταυτότητες, θα είναι εντυπωσιακό και θα συμβάλλει σε μία ανανεωμένη μουσική κοινότητα, μακριά από αγκυλώσεις και στενούς ορίζοντες».

Πόσο κοντά είναι τα παιδιά στη μουσική μας παράδοση και πόσο οι φίλοι της μουσικής εν γένει; «Εξαρτάται τι εννοούμε όταν λέμε για παράδοση, ειδικά όταν αυτή γίνεται και παράδοσή “μας”. Για παράδειγμα εγώ μεγάλωσα με αγγλοσαξωνική ροκ και κλασσική μουσική. Και υπό μια έννοια αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως “παραδοσιακή” μουσική για εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, σαν και εμάς. Από την άλλη, η ιδιαίτερη γεωπολιτισμική μας ταυτότητα, μας φέρνει κοντά, εδώ και αιώνες, με πλήθος συναρπαστικών κόσμων/ήχων της Εγγύς αλλά και της βαθιάς Ανατολής. Νομίζω ότι το μόνο που χρειάζεται ο σύγχρονος μουσικόφιλος και ακροατής είναι λίγο ακόμη χρόνος ώστε να αναδυθεί ο πλούτος που κρύβεται κάτω από τα πόδια μας, όχι σαν εθνικό αφήγημα ούτε σαν χρέος, αλλά σαν παράθυρο που θα μας ανοίξει χώρο προς τον κοσμοπολιτισμό και το τεράστιο συγκινησιακό και ενεργειακό πεδίο που τροφοδοτεί την τέχνη της μουσικής. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει, τόσο οι ακροατές όσο και οι μουσικοί, να εξερευνήσουμε ρισκάροντας και όχι να δεχόμαστε τη μουσική πληροφορία σαν ετοιμοπαράδοτο προϊόν», ανέφερε ο κ. Ατζακάς.

Παίζουν: Γιάννης Αθανασίου (κιθάρα), Βένη Αργυρίου (σαντούρι), Γιώργος Ευαγγέλου (κιθάρα), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Κώστας Κυριτσάκης (κρητική λύρα), Εύα Μισοκέφαλου (τραγούδι, ούτι), Ανέστης Μπαρμπάτσης (τρίχορδο μπουζούκι), Ιάκωβος Μωυσιάδης (τρίχορδο μπουζούκι), Τάσος Πούλιος (κανονάκι), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (ποιητική (σύνθεση), πολίτικο λαούτo), Μάνος Σκαλιδάκης (βιολί), Λητώ Φλωράκη (βιολί).

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Ατζακάς, Ηλίας Παπαδόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος, Λευτέρης Τσικουρίδης. Είσοδος:  10€, 5€ (μειωμένο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, με θέμα «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»
Θεσσαλονίκη: Νέα αντιπεριφέρεια για την κλιματική αλλαγή - Το σχέδιο του ΤΕΕ / ΤΚΜ
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρεις ε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα