Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εργαστήριο προφορικής ποίησης στην γκαλερί Ρω

Με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου από την Thessaloniki Walking Tours

Την Παρασκευή 25 Μαΐου θα γίνει Εργαστήριο προφορικής ποίησης στην γκαλερί Ρω με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου από την Thessaloniki Walking Tours.

Σε σημείωμα της ομάδας για την εκδήλωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η ποίηση ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη ζωή και τη ζωντανή της επιτέλεση, με το τραγούδι, τη ρυθμική απαγγελία, τη φωνή και την ακρόαση. Η γραπτή της μορφή και η σιωπηρή της ανάγνωση έπεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι σημαντικοί πειραματισμοί του 20ου αιώνα, από τους ντανταϊστές έως τα ethnopoetics, άντλησαν έμπνευση από την προφορική καταγωγή της ποίησης.

Με αφετηρία την εμβληματική φράση του Τριστάν Τζαρά «η σκέψη ποιείται στο στόμα» και με άξονα επιλεγμένα παραδείγματα –τόσο από «σύγχρονες» όσο και από «παραδοσιακές» ποιητικές μορφές- το εργαστήριο εξερευνά την ποίηση ως επιτέλεση (performance). Οι συμμετέχοντες,-ουσες καλούνται να συνδέσουν τη φωνή με το σώμα και να συνδεθούν μεταξύ τους μέσα από βασικές σωματικές/φωνητικές ασκήσεις και πρακτικές φωνητικών αυτοσχεδιασμών.

Πειραματιζόμαστε με τις λέξεις ως ηχητικό υλικό, πέραν του νοήματος- είτε σε γλώσσες υπαρκτές, είτε σε γλώσσες που επινοούμε. Ασκούμαστε στη συνειρμική σύνδεση ετερογενών κειμένων μεταξύ τους, μετα-ποιώντας «εξωλογοτεχνικές» μορφές που συναντάμε στην καθημερινότητα (εφημερίδες, επιστημονικά άρθρα, τουριστικά προσπέκτους, φαρμακευτικές συνταγές, λογαριασμούς κ.α.) Συνδυάζοντας τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό με τεχνικές collage και αυτόματης γραφής και δίνοντας έμφαση στα εξωγλωσσικά στοιχεία (επιφωνήματα, κραυγές, γλωσσολαλία κ.α.), οι συμμετέχοντες,-ουσες καλούνται να παράξουν (ατομικά ή σε υποομάδες) ένα κείμενο και να το επιτελέσουν στα πλαίσια του εργαστηρίου.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου από τις 18:30 - 22:30 στον φιλόξενο χώρο της γκαλερί Ρώ (Ρωμανού 5, Θεσσαλονίκη). Οι φίλοι που θα λάβουν μέρος είναι καλό να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

Πληροφορίες / κρατήσεις: [email protected] & 6978186900

Συμμετοχή: 20 ευρώ ανά άτομο».

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ