Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόντρα ΚΘΒΕ - ηθοποιών με φόντο τη συλλογική σύμβαση εργασίας

Έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια κόντρα μεταξύ διοίκησης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης με τους ηθοποιούς φαίνεται να υπάρχει για την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Οι τελευταίοι, μέσω ανακοίνωσης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που μοιράστηκε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του θερινού προγραμματισμού της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας ισχυρίστηκαν πως «το ΚΘΒΕ υλοποιώντας τις γενικότερες κατευθύνσεις της κυβέρνησης στον πολιτισμό, έχει αυτή τη στιγμή μόλις μία καλοκαιρινή παραγωγή», πως «το 60% των ηθοποιών του ΚΘΒΕ μένει αναξιοποίητο και παροπλισμένο με ευθύνη της ίδιας της διοίκησης και του ΥΠΠΟ».

Καταλογίζουν πως «η διοίκηση τηρεί χυδαία προκλητική στάση απέναντι στους ηθοποιούς μπροστά στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης (…) έχοντας ως απώτερο στόχο τη συνολική μείωση του αριθμού των ηθοποιών που εργάζονται στο ΚΘΒΕ».

Και προσθέτουν πως «η διοίκηση καταπατά τη ισχύουσα συλλογική σύμβαση (μη δίνοντας τα συμφωνηθέντα εκτός έδρας –σημ. ιδιαίτερη αναφορά στην παράσταση «Ασκητική» που πήγε στην Κίνα)».

Με αφορμή τις παραπάνω κατηγορίες θα γίνονταν συζήτηση στο έκτακτο Δ.Σ. που ορίστηκε για τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης. «Είμαστε σε καλό σημείο. Στα 3 χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι έχει μειωθεί το χρέος και έχουν βελτιωθεί οι οικονομικές συνθήκες. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα όπως σε κάθε οικογένεια, όμως προσπαθούμε να τα λύσουμε με κατανόηση» διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Άρης Στυλιανού, ενώ προηγουμένως είπε πως το ΚΘΒΕ καταδικάζει την άνανδρη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Λευκό Πύργο στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη. Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιάννης Αναστασάκης τόνισε πως το γεγονός ότι το καλοκαίρι εργάζονται λιγότεροι ηθοποιοί είναι κάτι που ισχύει από το 2012 και γίνεται αναγκαστικά γιατί τους θερινούς μήνες αρκετές από τις σκηνές του είναι κλειστές. Πρόσθεσε δε πως οι ηθοποιοί πρέπει να παίρνουν το καλοκαίρι και τις άδειες τους.

Σειρά κινητοποιήσεων προαναγγέλλει το ΣΕΗ

Εν τω μεταξύ σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες των μεγάλων θεάτρων της Αθήνας που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προαναγγέλλει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

 «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, αξιοποιούμε και την απεργία στις 30 Μάη για να βάλουμε το δικό μας πλαίσιο, τα δικά μας αιτήματα. Να δείξουμε για μια ακόμη φορά σε κυβέρνηση και εργοδοσία ποια είναι η δική μας δύναμη. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να πιέσουμε με κάθε τρόπο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, των δικών μας διεκδικήσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου, στις 12:00, στην έδρα της επιχείρησης των Αθηναϊκών Θεάτρων, Σκιάθου 147, Αθήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ