Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιβλίο: Δύο μυθιστορήματα για την ελευθερία

«Η ιστορία της θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ και ο «Υπόγειος σιδηρόδρομος» του Κόλσον Γουάιτχεντ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στην  Δημοκρατία της Γαλαάδ η Τουφρέντ έχει αποκλειστικά μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν αποφασίσει να πράξει διαφορετικά θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα πεθάνει από ραδιενέργεια.

Στην αυταρχική κοινωνία που ζει, γυναίκες όπως η Τουφρέντ, ανήκουν στον αφέντη τους (πριν από το όνομά τους υπάρχει το κτητική αντωνυμία και έπειτα το μικρό όνομα του αφέντη) και ο σκοπός της ζωής τους είναι να γεννήσουν ένα παιδί, καθώς οι γυναίκες των αφεντικών τους είναι στείρες. Οι μάζες χειραγωγούνται από την εξουσία, το περιβάλλον έχει πληγεί και η δυτική κοινωνία ήδη ζούσε την παρακμή της με τον δείκτη γεννήσεων να πέφτει.

Μέσα σε αυτό το σύμπαν η Τουφρέντ θα προσπαθήσει να βρει τις ρωγμές του και να σωθεί…

Η επανέκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ από τις εκδόσεις Ψυχογιός βάζει τον αναγνώστη σε ένα δυστοπικό σύμπαν, όπου η ελευθερία έχει χαθεί μπρος σε μια μάστιγα στειρότητας. Φταίνε οι γυναίκες ή οι άνδρες; Πώς οι γυναίκες έχουν φτάσει να θεωρούνται ως δοχεία για την αναπαραγωγή; Και γιατί δυσκολεύονται να ξεφύγουν από αυτό τον φαύλο κύκλο; Υπενθυμίζουμε πως στο βιβλίο της Άτγουντ βασίστηκε η βραβευμένη με Emmy σειρά The handmade’s tale.

Η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος έγινε το 1985, απέσπασε το βραβείο Arthur C. Clarke και διασκευάστηκε έκτοτε πολλές φορές για το σινεμά και την όπερα, μέχρι και την πιο πρόσφατη γνωστή μας τηλεοπτική σειρά.

«Υπόγειος σιδηρόδρομος»

Η Κόρα, μια σκλάβα σε μια βαμβακοφυτεία στην Τζόρτζια ζει μια δύσκολη ζωή, όπως και πολλοί άλλοι Αφρικανοί. Αποφασίζει, με παρότρυνση του επίσης αφρικανού Σίζαρ, να δραπετεύσει και να βρει έξοδο προς την ελευθερία μέσα από τον Υπόγειο Σιδηρόδρομο. Τα σχέδιά τους όμως θα ανατραπούν και θα πρέπει να κάνουν μια προσωρινή στάση. Η Κόρα μένει έγκλειστη σε μια σοφίτα (αναφορά στην Άννα Φρανκ) και τα ίχνη του Σίζαρ χάνονται. Στο κατόπι βρίσκεται και ο  Ριτζγουέι, ο αμείλικτος κυνηγός σκλάβων, που θέλει να πιάσει την Κόρα για να πάρει τα χρήματα που δίνονται για την επιστροφή της στον αφέντη της.

Ο «Υπόγειος σιδηρόδρομος» (εκδ. Ψυχογιός) του Κόλσον Γουάιτχεντ ενώ περιγράφει ένα σύμπαν δαιδαλώδες για την γη της Επαγγελίας, δείχνει πως η ελευθερία είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση. Ακόμη και στον τόπο που υποτίθεται πως οι μαύροι είναι δίχως αφέντες, γιατροί επεμβαίνουν στην ζωή τους, εκτελέσεις συνεχίζουν να γίνονται και όσοι βοηθούν τους έγχρωμους τιμωρούνται σκληρά.

Αν και σκοτεινό και σκληρό, το μυθιστόρημα αυτό θα σας κερδίσει. Ο συγγραφέας του αντλεί έμπνευση από τον πραγματικό Υπόγειο σιδηρόδρομο, το δίκτυο που διευκόλυνε την φυγή σκλάβων από τον νότο προς ενδιάμεσους σταθμούς, με τελικό προορισμό ελεύθερες πολιτείες του βορρά. Στο έργο του κάνει τον σιδηρόδρομο πραγματικό, με επιβάτιδά του μια σκλάβα που θα δώσει τη δική της μάχη για την ελευθερία.

Διαβάστε το και θα διαπιστώσετε πως το βιβλίο δεν κέρδισε τυχαία Βραβείο Pulitzer και US National Book Award, ήταν υποψήφιο για Booker, ήταν στο νούμερο 1 στη λίστα ευπώλητων των New York Times, αποτέλεσε επιλογή του Oprah’s Book Club, και ήταν το βιβλίο που έκανε τον Μπαράκ Ομπάμα να το χαρακτηρίσει ως «υπέροχο!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ