Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Imam Baildi: «Μας συγκινεί η αμεσότητα των παλιών τραγουδιών»

Το γνωστό συγκρότημα παίζει στη Μονή Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο και για καλό σκοπό

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τους ξέρουμε και τους αγαπάμε! Οι Imam Baildi επιστρέφουν στην πόλη μας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 και ώρα 21:30,  στον αύλειο χώρο της  Μονής Λαζαριστών για ένα Live που θα έχει μεγαλύτερη σημασία: διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει ελεύθερη είσοδο και στόχο να στηριχθεί, με αυτήν τη συναυλία, το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως– Σταυρουπόλεως.

Οι θεατές θα πρέπει αντί εισιτηρίου, να προσφέρουν τρόφιμα (λάδι, όσπρια, ντοματοχυμούς) για τα συσσίτια που οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και ανακουφίζουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Λίγο πριν οι Imam Baildi ανηφορήσουν στην πόλη μας για αυτή τη συναυλία μιλήσαμε μαζί τους για τα νέα τους τραγούδια, την συνεργασία τους με τον Κωστή Μαραβέγια, αλλά και τα μυστικά της επιτυχίας τους.

-Επιστρέφετε στην Θεσσαλονίκη με ένα ακόμη live. Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά;

-Νέα τραγούδια, ανανεωμένο πρόγραμμα και πάνω από όλα διάθεση για χορό εντός και εκτός σκηνής, προκειμένου να υποδεχτούμε όλοι μαζί το καλοκαίρι που έφτασε.

-Πέρα από τα παλιά τραγούδια θα πείτε και νέα από την επόμενη δουλειά σας. Ήδη τα πρώτα δείγματα έχουν κυκλοφορήσει διαδικτυακά. Πώς θα περιγράφατε το νέο δίσκο;

-Κάθε μας δίσκος είναι μία συλλογή εμπειριών αλλά και αγαπημένων ακουσμάτων που τα περνάμε μέσα από τη δική μας καλλιτεχνική οπτική. Επιπλέον έχουμε τη χαρά και την τιμή και στον επερχόμενο δίσκο να έχουμε συνεργασίες με ανθρώπους που εκτιμούμε ιδιαίτερα, όπως για παράδειγμα τον Κωστή Μαραβέγια, που συμμετέχει στο remix που έχουμε κάνει για το ιδιαίτερα αγαπημένο κομμάτι του Μάρκου Βαμβακάρη «Τα ζηλιάρικα σου μάτια».

-Πώς επιλέγετε τα τραγούδια σας; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε σε αυτά και λέτε πως θα τα συμπεριλάβετε σε ένα δίσκο;

-Ακούμε ένα παλιό κομμάτι και κάποιο στοιχείο, είτε ο στίχος, είτε η μελωδία, είτε η ατμόσφαιρα της παλιάς ηχογράφησης, μάς γεννά την ανάγκη να το εντάξουμε σε ένα νέο μουσικό πλαίσιο. Κάθε ιδέα που έχουμε ζυμώνεται με τον καιρό και καταπιανόμαστε με αυτή μέχρι να αποκτήσει μία μορφή που θεωρούμε, ότι είναι αρκετά αξιόλογη για να την κυκλοφορήσουμε. 

-Η μουσική από το παρελθόν αποτελεί για εσάς μια πηγή έμπνευσης. Τι είναι αυτό που κάνει τα παλιά τραγούδια να αντέχουν στον χρόνο; Και πώς μετουσιώνονται σε νέα κομμάτια με την νέα ενορχήστρωση;

-Αυτό που μας συγκινεί στα παλιά τραγούδια είναι η αμεσότητα τους και το γεγονός ότι γράφτηκαν μέσα από πραγματικά βιώματα και καταστάσεις τις οποίες είχαν ζήσει οι δημιουργοί τους ή είχαν δει να συμβαίνουν στο περίγυρο τους.  Αυτός ο πηγαίος χαρακτήρας είναι που τα κάνει να έχουν νόημα ακόμα και σήμερα.

-Τι θυμάστε από την στιγμή που αποφασίσατε να κάνετε τους Imam Baildi; Τι άλλαξε στα χρόνια που πέρασαν; Και τι κρατάτε από την πορεία σας μέχρι τώρα;

-Μεγαλώνοντας τη δεκαετία του 1990 ακούγαμε πολύ παραγωγούς από την Ευρώπη και την Αμερική που δημιούργησαν ένα νέο ήχο βασιζόμενοι σε παλιότερα κομμάτια της δικής τους μουσικής κουλτούρας.  Κάτι αντίστοιχο σκεφτήκαμε να κάνουμε με το project που στη συνέχεια ονομάσαμε “Imam Baildi”. Κρατάμε τις στιγμές που νιώσαμε ότι δημιουργούμε κάτι όμορφο. Στα χρόνια που έχουν περάσει έχουμε ωριμάσει και σε δημιουργικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αγάπη σας για αυτό που κάνουμε.

-Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα φαγητό πλούσιο σε γεύση και με παράδοση από το παρελθόν. Ποια είναι τα συστατικά σας επιτυχίας του δικού σας Imam Baildi;

-Αν είναι να μιλήσουμε με μαγειρικούς όρους, η ανάμιξη υλικών που φαινομενικά δεν ταιριάζουν, ποικιλία, το να μη φοβάσαι να παραδεχτείς, ότι μία Παρασκευή δε σου βγήκε και το να σέβεσαι τον ουρανίσκο όσων δοκιμάζουν αυτό που φτιάχνεις.

-Παίζετε στη Μονή Λαζαριστών για καλό σκοπό. Πείτε της δυο λόγια για τον σκοπό της συναυλίας και τον φιλανθρωπικό της χαρακτήρα;

-Πρόκειται για μία πρόσκληση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία αποδεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά μιας και στόχος της είναι να στηριχθεί το σπουδαίο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως –Σταυρουπόλεως που καθημερινά μέσα από τα συσσίτια της  ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας.

-Τι θα περιλαμβάνει το καλοκαίρι σας;

-Συναυλίες σε Ελλάδα και το εξωτερικό, ηχογραφήσεις και ελπίζουμε ξεκούραση σε όσα κενά μας απομένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ