Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

9023: Η ταινία τρόμου που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη πάει San Diego

Θα προβληθεί στην κατηγορία Suspense/Horror στο Comic-Con International -Συνέντευξη με τους δημιουργούς της

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένας μεγάλος λιμός πλήττει ολόκληρη τη χώρα και η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τη βρώση μη-παραγωγικών πολιτών. Ένας πολιτικός δίνει συνέντευξη για το θέμα στην τηλεόραση, ενώ ένας πολίτης απολαμβάνει μαγειρεμένο κρέας. Ώσπου χτυπάει το κουδούνι του…

Αυτά συμβαίνουν στην μικρού μήκους ταινία «9023» που σκηνοθετούν ο Σωτήρης Πετρίδης και η Τάνια Ναναυράκη σε παραγωγή Δημήτρη Τσακαλέα που θα προβληθεί στις 21 Ιουλίου στο Comic-Con International, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, στην κατηγορία Horror/Suspense Films. «Ήθελα να δημιουργήσω μία αλληγορία του σήμερα και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας. Βάζοντας μία ακραία συνθήκη στο επίκεντρο, ωθείς τους θεατές να δουν με μεγεθυντικό φακό τα προβλήματα που βιώνουν και να επανεξετάσουν δεδομένες καταστάσεις», μας είπε ο Σωτήρης Πετρίδης που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας. "Το «9023» είναι μια ακραία αλληγορία της σημερινής κατάστασης στην χώρα. Με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται μια τόσο ακραία και σουρεαλιστική συνθήκη, αυτή του κανιβαλισμού", συμπλήρωσε η κα Ναναυράκη. "Είναι σημαντικό που μια ελληνική ταινία διαγωνίζεται στην κατηγορία Suspense/Horror, η οποία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε στην Ελλάδα να στηρίξουμε την κινηματογράφηση ταινιών και σε πόλεις εκτός από την Αθήνα", τόνισε ο κ. Τσακαλέας αναφερόμενος στην συμμετοχή της ταινίας στο Comic-Con International.

-Τι συμβολίζει το 9023;

-Σωτήρης Πετρίδης (σκηνοθέτης/σεναριογράφος): 9023 είναι η συντομογραφία ενός μυθοπλαστικού νόμου που βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας. Αυτό που συμβολίζει ο νόμος είναι τόσο σημαντικό, ώστε αποφασίσαμε να αποτελεί και τον μινιμαλιστικό τίτλο της ταινίας. Η ταινία βασίζεται σε μία ακραία και σουρεαλιστική συνθήκη κατά την οποία το κράτος αποφασίζει ποιοι είναι οι μη-παραγωγικοί πολίτες και τους προορίζει προς βρώση από τους ικανούς του κοινωνικού ιστού.

Ο Σωτήρης Πετρίδης

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία;

-Σωτήρης Πετρίδης : Η συγκεκριμένη ιδέα υπήρχε στο κεφάλι μου για αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά ήθελα να δημιουργήσω μία αλληγορία του σήμερα και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας. Βάζοντας μία ακραία συνθήκη στο επίκεντρο, ωθείς τους θεατές να δουν με μεγεθυντικό φακό τα προβλήματα που βιώνουν και να επανεξετάσουν δεδομένες καταστάσεις.

Η Τάνια Ναναυράκη

-Τι θελήσατε να πείτε μέσα από την ταινία σας; Ποιο το σχόλιό σας;

-Τάνια Ναναυράκη (σκηνοθέτις): Το «9023» είναι μια ακραία αλληγορία της σημερινής κατάστασης στην χώρα. Με γνώμονα την κοινωνική και οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται μια τόσο ακραία και σουρεαλιστική συνθήκη, αυτή του κανιβαλισμού. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως ο θεατής θα προβληματιστεί και ίσως και να σοκαριστεί, παρακολουθώντας τους ήρωες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να υπακούσουν σε ακραίους κανόνες και νόμους επιβίωσης που επιβάλει η κυβέρνηση.

-Πόσο αισιόδοξή είστε για το μέλλον;

-Τάνια Ναναυράκη : Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα από μόνο του. Για να πετύχεις στο χώρο του κινηματογράφου πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις. Πάνω απ’ όλα όμως πρέπει να υπάρχει κοινό όραμα και στόχοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, οι άνθρωπο έρχονται κοντά και καταφέρνεις να δημιουργήσεις τη δική σου «κινηματογραφική οικογένεια».

Πιστεύω πως οι αισιόδοξοι άνθρωποι διηγούνται πάντα τις ωραιότερες ιστορίες. Αν λοιπόν καταφέρουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και ταυτόχρονα ρεαλιστές, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να δούμε τη θετική πλευρά των όσων συμβαίνουν, αντιμετωπίζοντάς τα με σκέψη και υπευθυνότητα, μπορούμε να φτιάξουμε όχι μόνο καλές ταινίες αλλά τα πάντα. Και στο κάτω κάτω, αν κάτι πάει στραβά, θα το φτιάξουμε στο μοντάζ.

-Πόσο μπορεί να στηρίξει  η χώρα μας έναν κινηματογραφιστή; Τι εμπόδια/ δυσκολίες υπάρχουν;

-Σωτήρης Πετρίδης: Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να κάνεις κινηματογράφο στην Ελλάδα του σήμερα. Ο κινηματογράφος είναι ένα ακριβό άθλημα που απαιτεί τεχνολογικό εξοπλισμό και πολλά άτομα να εργαστούν. Οι χρηματοδοτήσεις είναι ελάχιστες, έως μηδαμινές. Βέβαια, ευτυχώς υπάρχουν πολλοί που έχουν πάθος με το να δημιουργούν ταινίες, οπότε πολλά από τα εμπόδια παρακάμπτονται με θέληση και σκληρή δουλειά.

Ο Δημήτρης Τσακαλέας 

-Η ταινία σας έχει μια πορεία σε φεστιβάλ και τώρα συμμετέχει στο Comic-Con International. Μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχετε στο τελευταίο μετά το Notalone. Μιλήστε μας για αυτές τις συμμετοχές....

-Δημήτρης Τσακαλέας (παραγωγός): Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη ευκαιρία να διαγωνιστούμε στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα event της ποπ κουλτούρας παγκοσμίως. Και οι δύο ταινίες αποτελούν σινεμά είδους, κάτι το οποίο τον τελευταίο καιρό αρχίζει και ανθίζει στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό που μια ελληνική ταινία διαγωνίζεται στην κατηγορία Suspense/Horror, η οποία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Οφείλουμε στην Ελλάδα να στηρίξουμε την κινηματογράφηση ταινιών και σε πόλεις εκτός από την Αθήνα.

-Ποια τα επόμενα βήματα για την ταινία και ποια τα δικά σας σχέδια;

Δημήτρης Τσακαλέας : Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ετοιμάζουμε την ταινία ώστε να γίνει μεγάλου μήκους ταινία! Η ταινία όσο ταξιδεύει και επικοινωνεί με τον κόσμο εμείς είμαστε ευτυχείς. Με την ομάδα που γυρίσαμε το 9023, μόλις τελειώσαμε γυρίσματα για μια νέα μικρού μήκους με τίτλο «Re-Live».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους