Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

4ο Parthenώn Film Festival: Σινεμά στο χωριό κάτω από τα αστέρια

Το σινεμά συναντά την αγάπη για την πατρίδα, στο φεστιβάλ που διοργανώνει μια ομάδα νέων στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνας στην Χαλκιδική

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό της Χαλκιδικής έχει ετοιμάσει και αυτό το καλοκαίρι το Parthenώn Film Festival. Φέτος είναι η 4η χρονιά διεξαγωγής του και μάς προσκαλεί στις 6, 7 και 8 Ιουλίου 2018 στον παραδοσιακό οικισμό Παρθενώνας, ο οποίος βρίσκεται 5 χμλ από το Νέο Μαρμαρά στο δεύτερο πόδι Χαλκδικής, για να ένα πρόγραμμα που εστιάζει στο όνειρο σε κάθε του έκφανση.

Λίγο πριν αρχίσουν οι προβολές, μιλήσαμε με τον Άγγελο Μαλλίνη που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας που είχε την ιδέα για το Parthenώn Film Festival. «Σινεμά στο χωριό σημαίνει η ανάγκη να επιστρέψει ο κινηματογράφος και οι αγαπημένες μας ταινίες στο χωριό των γονιών και των παππούδων μας. Η ανάγκη κάθε χρόνο να συναντιούνται ξανά και ξανά η αγάπη μας για την τέχνη του κινηματογράφου με την αγάπη και την αφοσίωση στον τόπο μας», μάς ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαλλίνης, ενώ πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του φεστιβάλ δίνει έναυσμα για να επισκεφθούν τον παραδοσιακό οικισμό νέοι τουρίστες.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο;

-Την Κυριακή του περιβόητου δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου 2015), την πρώτη χρονιά του φεστιβάλ, θεωρούσαμε πως η προσέλευση θα ήταν περιορισμένη δεδομένης της έντασης των ημερών. Δέκα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι προβολές δεν είχε έρθει σχεδόν κανείς. Αμέσως μετά η πλατεία γέμισε με τους ανθρώπους μας και φίλους του σινεμά, είτε είχαν ψηφίσει ΝΑΙ είτε ΟΧΙ. Όλοι ήρθαμε πιο κοντά, σχεδόν ο ένας δίπλα στον άλλο και αν όχι οι απόψεις μας… οι «θέσεις» μας. Το μεγαλύτερο όνειρο μας μόλις είχε ολοκληρωθεί. Γεννήθηκε το Parthenώn Film Festival.

-Το φετινό Parthenώn Film Festival εστιάζει στο όνειρο. Γιατί και τι θα δούμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ;

-Το 4ο "Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό" επιλέγει αυτή τη φορά να εξερευνήσει το όνειρο σε κάθε του έκφανση. Το όνειρο ως ευχάριστη εμπειρία, ως αινιγματικό γρίφο και ως εφιάλτη.

Πιστό στο καλοκαιρινό του κινηματογραφικό ραντεβού για 4η συνεχόμενη χρονιά, θα προσφέρει νέες «ονειρικές» εμπειρίες κάτω από τον έναστρο ουρανό από τις 6 έως 8 Ιουλίου 2018, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Χαλκιδική, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο ονειρικός κόσμος της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη με τη βραβευμένη ταινία της, «Limbo» θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, δίνοντας το στίγμα της φετινής διοργάνωσης. Το τιμημένο με Όσκαρ και Χρυσή Άρκτο «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» του Χαγιάο Μιγιαζάκι και το καλτ διαμάντι των ‘00ς «Donnie Darko» του Ρίτσαρντ Κέλι, καθώς και το κλασικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Νύχτα Αγωνίας», απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα προβολών. Ως ειδικές προβολές έχουν επιλεγεί η υποβλητική ταινία του Αλέν Ρενέ «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ» και το σουρεαλιστικό πειραματικό φιλμ «Ένας Ανδαλουσιανός Σκύλος», που γέννησε η εκρηκτική συνεργασία του Λουίς Μπουνιουέλ με τον Σαλβαντόρ Νταλί.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ, το 4o Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο Χωριό θα φιλοξενήσει φέτος το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Οι φοιτητές της σχολής θα δημιουργήσουν και θα εκθέσουν τα έργα τους στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Φεστιβάλ. Έμπνευση για τα έργα και θέμα της έκθεσης είναι το «όνειρο».

Από αριστερά Στράτος Αλεξόπουλος, Άγγελος Μαλλίνης, Φώτης Πολίτης, Μάγδα Βλάχου, Χρήστος Πολίτης

-Γιατί να επιλέξει κανείς να έρθει στο δικό σας φεστιβάλ; Γιατί σινεμά στο χωριό;

-Γιατί αρχικά σαν την Χαλκιδική δεν έχει. Γιατί αυτός που θα έρθει θα βιώσει κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο. Γιατί θα μπορέσει να κάνει βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό και να παρακολουθήσει διάσπαρτα στις εγκαταλελειμμένες κατοικίες γλυπτά 17 φοιτητών του εργαστήριου γλυπτικής της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στην συνέχεια θα παρακολουθήσει διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογραφικού κάτω από τα αστέρια. Σινεμά στο χωριό σημαίνει η ανάγκη να επιστρέψει ο κινηματογράφος και οι αγαπημένες μας ταινίες στο χωριό των γονιών και των παππούδων μας. Η ανάγκη κάθε χρόνο να συναντιούνται ξανά και ξανά η αγάπη μας για την τέχνη του κινηματογράφου με την αγάπη και την αφοσίωση στον τόπο μας.

-Πόσο βοήθησε το φεστιβάλ στον τουρισμό του παραδοσιακού οικισμού του Παρθενώνα;

- Αποτελεί για εμάς αντικειμενικό σκοπό η ορθή τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πρώτα απ’ όλα μεγάλος στόχος είναι η απόλυτη θετική βιωματική εμπειρία. Αυτό το είδος ενέργειας δεν είναι απλή διαφήμιση, είναι εμπειρία που δημιουργεί μνήμη & νοσταλγία & δέσιμο με τον τόπο , οι επισκέπτες θα το θυμούνται για πολλά χρόνια και θα αναζητήσουν τρόπους για να το ξαναζήσουν. Δεν υπάρχει καλύτερο marketing από αυτό. Επίσης, η προβολή που έχει λάβει ο Παρθενώνας Χαλκιδικής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω του φεστιβάλ έχει πολύ μεγάλη ένταση. Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήσαμε το 2017 κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο 1 στους 3 δεν είχε επισκεφθεί ποτέ ξανά τον παραδοσιακό οικισμό. Άρα το ίδιο το φεστιβάλ ελκύει κάθε χρόνο αρκετά μεγάλο κοινό που θα γνωρίσει τον Παρθενώνα δίνοντας πιθανότητες να τον επισκεφτεί για τις διακοπές του.

-Τι λένε οι κάτοικοι για το φεστιβάλ και τι οι επισκέπτες;

-Ορισμένοι δημότες τα πρώτα χρόνια αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την διοργάνωση. Πλέον όλοι περιμένουν με ανυπομονησία να ξεκινήσει το φεστιβάλ και να απολαύσουν κάτω από την βελανιδιά της πλατείας κινηματογραφικά αριστουργήματα πίνοντας μια παγωμένη μπύρα. Οι επισκέπτες συνεχίζουν να ξαφνιάζονται από την ομορφιά του τόπου και της παραδοσιακής μακεδονικής αρχιτεκτονικής του οικισμού, όσο για το φεστιβάλ είναι τεράστια η χαρά μας να τους βλέπουμε κάθε χρόνο πιστούς στο ραντεβού μας.

-Βρισκόμαστε στην 4η χρονιά διεξαγωγής του. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν θεσμό. Τι έχει αλλάξει από την 1η διοργάνωση και τι οραματίζεστε για το μέλλον;

-Η λέξη «θεσμός» δεν ταιριάζει στην περίπτωση του Parthenώn Film Festival γιατί αισθανόμαστε πως ακόμη βρισκόμαστε σε «νηπιακή» ηλικία. Σίγουρα όμως το δικό μας φεστιβάλ έχει την δική του θέση στο ελληνικό καλοκαίρι και πρόκειται για κάτι μοναδικό στον κινηματογραφικό χάρτη. Αυτό που έχει αλλάξει από την 1η διοργάνωση είναι πως έχουμε περάσει σε πιο επαγγελματική προσέγγιση της διοργάνωσης. Αυτό που έχει παραμείνει είναι ο παιδικός ενθουσιασμός μας και ο προσεγμένος τρόπος που το αντιμετωπίζουμε. Σχετικά με το μέλλον θα συνεχίσουμε συνεργασίες και συνεργίες οι οποίες είναι για εμάς καθοριστικές. Το φεστιβάλ θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει τόσο όσο θα παραμένει πιστό στην αρχική του ιδέα. Σινεμά και φίλοι!

Σημείωση: Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του τουριστικού οργανισμού Χαλκιδικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης