Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής αέρας τεχνών στη Θεσσαλονίκη από το ΚΘΒΕ

Μέσα από τις παραστάσεις του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ που θα φιλοξενήσει 9 παραγωγές, κυρίως από το εξωτερικό, στις αίθουσές του

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του μετρά φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, που πραγματοποιεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, φιλοξενώντας σημαντικές παραγωγές από το εξωτερικό.

Αν λοιπόν μείνετε ή είστε στην πόλη από 27 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2018, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε διακεκριμένους καλλιτέχνες και βραβευμένες θεατρικές παραγωγές από την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, ενώ θα υπάρχει και μια ελληνική πρόταση.

Συνολικά εννέα παραγωγές θα παρουσιαστούν στις σκηνές του ΚΘΒΕ (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό Θέατρο, Μονή Λαζαριστών).

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Μαρία Τσιμά μάς αποκάλυψε κάποια σημεία - κλειδιά για τους φετινούς καλεσμένους του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Από Ηλέκτρα κωμωδία μέχρι μεταμορφώσεις με πηλό

«Ξεκινάμε στις 27/6 με μια υπέροχη συνεργασία με την ΚΟΘ και ένα αφιέρωμα στον Τζον Γουίλιαμς στο Θέατρο Δάσους. Θυμίζω στο κοινό πως ο Γουίλιαμς έγραψε τη μουσική για ταινίες όπως το Star Wars, το Harry Potter, Indiana Jones κ.ά.. Είναι ένα αφιέρωμα της ΚΟΘ σε διεύθυνση ορχήστρας της Ζωής Τσόκανου που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσους αγαπούν τη μουσική και το σινεμά», μάς είπε η κυρία Τσιμά σε τηλεφωνική μας συνομιλία.

Πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποια από τις παραστάσεις, καθώς «καθεμιά είναι μοναδική και ξεχωριστή».

Με ενδιαφέρον αναμένεται το «Vangelo» του Pippo Delbono (28/6, Βασιλικό). «Είναι πολιτικό θέατρο με στοιχεία ντοκουμέντου και όπερας. Και το έργο αυτό αποκαλύπτει μνήμες Κροατών που έζησαν τον πόλεμο και προσπαθούν να διερευνήσουν τα μέρη και τα σύνορα της πατρίδας τους και πώς ταράχθηκαν από τον ερχομό 10.000 ανθρώπων που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τη Γη της Επαγγελίας. Ο Pippo Delbono χρησιμοποιεί ανθρώπους που έχουν σύνδρομο down, νανισμό ή κάποιο πρόβλημα, και τους εντάσσει σε ένα περιβάλλον ποιητικό- πολιτικό. Είναι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα και για εμάς είναι τιμή που έρχεται στο Βασιλικό θέατρο με αυτή την εξαιρετική παράσταση».

Από τη Γαλλία έρχεται ο Olivier de Sagazan με το «HYBRIDATION» (29/6, 19.00) και το «TRANSFIGURATION (29/6, 21.30 Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών). «Πρόκειται για έναν γλύπτη και ζωγράφο, που, μαζί με στρώματα πηλού και βαφές στο πρόσωπο και στο σώμα, καταφέρνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετασχηματίσει, να μεταμορφώσει τον άνθρωπο και να αποκαλύψει αυτό που όλοι έχουμε μέσα μας, το ζώο, και κάνει ένα σχόλιο για τον υλικό κόσμο. Αυτό γίνεται τόσο γρήγορα, και δημιουργεί ένα διάλογο, σαν να υπάρχει ένας άνθρωπος μαριονέτα, και ένας χειριστής, που πραγματικά βάζει ένα ζήτημα ταυτότητας: ποιοι είμαστε; Και τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτό.

Στην δεύτερη παράστασή του ο άνδρας γίνεται ζώο, γίνεται υβριδικό πλάσμα, και μεταμορφώνεται με έναν φρενήρη ρυθμό που φτάνει μέχρι μια μορφή τελετουργίας ανάμεσα στον χορό και στην έκφραση», εξήγησε η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια.

Από το Βέλγιο έρχεται ο Alexander Vantournhout με την παράσταση «ANECKXANDER» (30/6, Θέατρο ΕΜΣ). «Ουσιαστικά είναι ένα χοροθέατρο από έναν καταπληκτικό χορογράφο που προσπαθεί πάνω στη μουσική να ισορροπήσει ανάμεσα στην τραγωδία και στην κωμωδία. Είναι γυμνός και το σώμα του προσπαθεί να αποκαλύψει και να δημιουργήσει έναν κόσμο για το πώς μπορούν οι άνθρωποι να σταθούν και να δώσουν μια βιογραφία για τον εαυτό τους».

Μιλώντας για τους Ούγγρους της ομάδας FORTE COMPANY που θα ανεβάσουν το «You are kingdom» (1,2/7 Βασιλικό Θέατρο) η κυρία Τσιμά είπε πως χρησιμοποιούν πειραματισμό και στηρίζονται στον Νομπελίστα Σάντορ Ταρ για να δείξουν «πώς ένας άνθρωπος μπορεί να οριοθετήσει το τι είναι και να παρουσιάσει μια προσωπική ιστορία που ταυτόχρονα μπορεί να είναι και κοινωνική».

Αναφερόμενη στους Πορτογάλους της Companhia do Chapitô (3/7 Θέατρο ΕΜΣ) είπε πως είναι τρεις νέοι που κάνουν την “Ηλέκτρα” σε κωμωδία και πώς η παράστασή τους θεωρήθηκε από το 30ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου και Χορού ως το καλύτερο θεατρικό έργο. «Τα παιδιά βλέπουν τους μύθους με έναν τρόπο διαφορετικό. Δουλεύουν πολύ με το σώμα και ταξιδεύουν πολύ στο εξωτερικό».

Όσο για τους Εγγλέζους GECKO THEATRE LTD που θα ανεβάσουν το «Missing» (4,5/7 Βασιλικό Θέατρο) η κυρία Τσιμά είπε πως η υπόθεση αναφέρεται σε μια πετυχημένη γυναίκα που ταξιδεύει στο παρελθόν και κάτι λείπει από τη ζωή της. Να σημειωθεί ότι το έργο περιοδεύει από το 2012 και έχει πάει Ρωσία, Κίνα, Μάλτα, Μεξικό κα.

Τέλος, εστίασε την προσοχή της στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Rabih Mroué που έρχεται από τον Λίβανο και θα δώσει διάλεξη με θέμα THE PIXELATED REVOLUTION (6/7 Θέατρο ΕΜΣ). «Είναι φοβερός σχολιαστής για την πολιτική και τον πόλεμο. Ο Mroué βιντεοσκοπεί τον ίδιο τον θάνατο, βλέπουμε την πορεία της σφαίρας πώς περνάει από τον ελεύθερο σκοπευτή και φτάνει στο θύμα. Ο καλλιτέχνης κάνει ένα σχόλιο για τον πόλεμο στη Συρία και πώς επηρεαζόμαστε από αυτά που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα και τι επιρροή έχει αυτό σε έναν άνθρωπο που χάνει τη ζωή του. Είναι μια αντι-ακαδημαϊκή διάλεξη».

Αξίζει να τονίσουμε πως όλες οι παραγωγές θα έχουν ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Επίσης ο Γάλλος, οι Ούγγροι, οι Πορτογάλοι και ο Λιβανέζος θα κάνουν και δωρεάν εργαστήρια στις αίθουσές του ΚΘΒΕ για επαγγελματίες ηθοποιούς, χορευτές και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Γιατί να πάτε

«Καλώ το κοινό της πόλης να παρακολουθήσει το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ, γιατί έρχονται σχήματα που ταξιδεύουν πολύ στον κόσμο και έχουν να μεταδώσουν μια καινούρια γνώση και αισθητική που είναι πολύ σημαντική για το τι διαπραγματεύονται σήμερα οι άλλοι καλλιτέχνες.

Εμείς μέσω αυτού του φεστιβάλ κάνουμε ένα άνοιγμα στην πόλη και δημιουργούμε τη συνθήκη για να έρθουν και άτομα από άλλα σημεία, εκτός συνόρων, και να παρακολουθήσουν ξεχωριστές παραστάσεις. Αυτό το κάνει με ένα τρόπο το Φεστιβάλ Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη γίνεται μόνο μέσω των Δημητρίων. Αυτά τα δύο χρόνια που κυνηγάμε ως ΚΘΒΕ να δώσουμε στο κοινό και στον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης μια άλλη οπτική. Και αυτό σαφώς και δημιουργεί μια ζύμωση που μπορεί να είναι πολύ  ωφέλιμη.

Εξάλλου το κοινό μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στις παραστάσεις γιατί υπάρχει υπερτιτλισμός και προσιτό εισιτήριο: μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια κάρτα για να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις με χαμηλότερα τιμή», ανέφερε η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια.

Άνοιγμα του φεστιβάλ σε διάφορα είδη τέχνης

Ρωτήσαμε για το άνοιγμα που φαίνεται πως επιχειρεί το Διεθνές Φεστιβάλ σε διάφορα είδη τέχνης και μάς είπε πως στόχος είναι να αναδειχθεί ότι «το σύγχρονο θέατρο έχει πολλές παραμέτρους», ότι «πολλά πράγματα μπορεί να είναι θέατρο σήμερα» και ότι «οι άνθρωποι πειραματίζονται στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χώρο για τους τρόπους αφήγησης».

«Κάποιοι δουλεύουν με το σώμα, άλλοι με υλικά, κάποιοι δίνουν σημασία στο ντοκουμέντο, άλλοι με όπερα, άλλο βάζουν χορευτές, κάποιοι ΑΜΕΑ. Η τέχνη του θεάτρου είναι πολύ ανοιχτή και δεν έχει τους παλιούς στερεότυπους κανόνες», συμπλήρωσε.

«Θα βρεθεί χρηματοδότηση για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ»

Όσο για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ η χρηματοδότηση μπορεί να μην είναι ακόμη εξασφαλισμένη, όμως η κυρία Τσιμά είπε πως το ΚΘΒΕ θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν χρήματα και να συνεχιστεί.

«Η απήχηση του 1ου Φεστιβάλ με 4500 θεατές στις παραστάσεις, και οι ελπίδες για επιτυχία της φετινής διοργάνωσης μάς κάνουν να θέλουμε να το κυνηγήσουμε πιο πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρήσιμα

Αυτές τις μέρες θα κυκλοφορήσει ένα χρηστικό βιβλιαράκι για το 2οΔιεθνές Φεστιβάλ Δάσους σε διάφορα σημεία της πόλης. Είσοδος: 15€, Φοιτητικό 12€,

Ανέργων / ΑΜΕΑ 10€, Εξώστης 10€, Κάρτα Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους 60€.

Για εισιτήρια και κάρτες για τις παραστάσεις μπορείτε να πάτε στα ταμεία του ΚΘΒΕ. Δηλώσεις συμμετοχής στα δωρεάν σεμινάρια μέχρι 24/6/2018. Πληροφορίες στο www.ntng.gr.

Σημείωση: Η διοργάνωση του «Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yourdog
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€
Το TyposThes σε συνεργασία με τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων Yourdog σας προσφέρουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας με έκπτωση 50% από τις...
Θεσσαλονίκη: Εκπαιδεύστε τώρα τον σκύλο σας με έκπτωση 50% - Μόνο 230€