Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

7 βιβλία για να διαβάσετε το καλοκαίρι

Για μικρούς και μεγάλους, κλασσικά, βιογραφίες, αλλά και νέα μυθιστορήματα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Καλοκαίρι και βιβλίο πάνε μαζί. Σε παραλίες, στο λεωφορείο, στην παραλία ή στο σπίτι η ανάγνωση μπορεί να σας κρατήσει καλή συντροφιά. Να σας κάνει να γελάσετε, να συγκινηθείτε και να ενημερωθείτε. Παρακάτω σας προτείνουμε 7 βιβλία για το καλοκαίρι.

Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου

Μια οικογένεια ζει στους δικούς της ρυθμούς. Ο Βασίλης, ο πατέρας, έχει ένα φαρμακείο και προσπαθεί να ξεπεράσει την φυγή της γυναίκας του, συνάπτει σχέση με μια άλλη γυναίκα όμως κι αυτή ναυαγεί. Ο ίδιος δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα παιδιά του, όμως υπάρχουν τελικά στιγμές που τα καταφέρνει. Η Εύα, η κόρη του, είναι βιολόγος και κάνει μια έρευνα για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ, ενώ ζει εφήμερες σχέσεις. Και ο Άρης, ο έφηβος γιος, παίζει μουσική και ονειρεύεται να γυρίσει τον κόσμο. Ένα δυστύχημα θα ανατρέψει τη ζωή τους. Θα τους φέρει τα πάνω κάτω, και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις φοβίες και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Στο νέο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα «Ο χάρτης του κόσμου στο μυαλό σου» (εκδ. Κέδρος) η οικονομική κρίση, οι ανθρώπινες σχέσεις, και ιδίως οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται στο προσκήνιο. Η πλοκή του μυθιστορήματος χωρίζεται σε κεφάλαια τα οποία έχουν τον τίτλο του κάθε προσώπου που τα αφηγείται: Βασίλης, Εύα ή Άρης. Και με τις αφηγήσεις τους ξετυλίγει το νήμα μέχρι να ρίξει φως στο πώς έγινε το συμβάν που άλλαξε τη ζωή τους και να μας δείξει πως καταφέρνουν εν τέλει να βγουν από αυτό το τούνελ.

Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας

Οι 567 σελίδες του θέλουν υπομονή και μεθοδικότητα για να βρουν. Ίσως όχι η καλύτερη επιλογή για την παραλία λόγω του μεγέθους του όμως το νέο μυθιστόρημα της Αρουντάτι Ρόι  με τίτλο «Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας» (εκδ. Ψυχογιός) θα σας μεταφέρει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Τόσο με την ασυνήθιστη διεμφυλική ηρωίδα του που ψάχνει τον εαυτό της, όσο και με τις ιστορίες που ξετυλίγονται στις σελίδες του. Με πολιτικές και κοινωνικές αναφορές, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ, κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος και των πυρηνικών όπλων, με σχόλια στις συνήθειες των Ινδών, αλλά και με θρησκευτικές αναφορές (σιήτες, σουνίτες, μουσουλμάνοι) η βραβευμένη με Booker για το μυθιστόρημα «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» συγγραφέας χαρίζει ένα πλούσιο ανάγνωμα για απαιτητικούς βιβλιόφιλους. 

Ανατολικά της Εδέμ

Η ιστορία των δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια ξετυλίγεται στο βιβλίο του Στάινμπεκ « Ανατολικά της Εδέμ» (εκδ. Παπαδόπουλος) για το οποίο ο συγγραφέας άντλησε έμπνευση από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία έκδοση σε μετάφραση Mιχάλη Μακρόπουλου.

Ο Στάινμπεκ έφτιαξε με την πένα του μοναδικούς ήρωες. Κάποιοι από αυτούς εκφράζουν πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και μοιάζουν με σοφοί μέσα στην απλότητα των ρήσεών τους, ενώ άλλοι λειτουργούν με μανιχαϊστικές φόρμες, υπηρετώντας το απόλυτο καλό ή το απόλυτο κακό.

Πολ Ρομπσον –Ο επαναστάτης καλλιτέχνης

Δεν γνώριζα ομολογώ ούτε το όνομα, ούτε και τη δράση του Πολ Ρόμπσον. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Gerald Horne με τίτλο «Πολ Ρομπσον – Ο επαναστάτης καλλιτέχνης» (εκδ. Οξύ propaganda) πήρα μια γενική ιδέα για το ποιος ήταν ο άνθρωπος που η ζωή του συνδέθηκε με την ιστορία των μεγάλων πολιτικών του 20ου αιώνα κατά του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας.

«Ο καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση. Διαλέγει να πολεμήσει για την ελευθερία ή για τη σκλαβιά. Προσωπικά έχω κάνει την επιλογή μου», αυτό είχε πει σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Ρόμπσον το 1957 στο φεστιβάλ των ανθρακωρύχων της Νότιας Ουαλίας, στο οποίο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ του είχε αφαιρέσει το διαβατήριο, λόγω της κομμουνιστικής του ιδεολογίας και των αντιρατσιστικών του απόψεων. Γιος ενός σκλάβου που είχε δραπετεύσει, ο Ρόμπσον διέπρεπε σε οτιδήποτε έκανε. Στα νιάτα του ήταν αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου και σπούδασε νομική, ενώ αργότερα ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα ως βαρύτονος τραγουδιστής και ηθοποιός και έγινε παγκοσμίως διάσημος.

Το υψηλότερο όμως κάλεσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης τον οδήγησε να εγκαταλείψει ακόμα και το Χόλιγουντ και να γίνει ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ακτιβιστές της γενιάς του. Εύκολη ανάγνωση, με την καθιερωμένη τάση εκθειασμού που έχουν οι βιογραφίες.

Σταμάτα να φέρεσαι σαν πίθηκος

Ο Νικόλας Κασιμάτης στο βιβλίο του με τίτλο «Σταμάτα να φέρεσαι σαν πίθηκος» (εκδ Brainfood) προσπαθεί να μας εξηγήσει γιατί ο άνθρωπος συμπεριφέρεται όπως έχουμε συνηθίσει, γιατί οι άνδρες φοβούνται τις γυναίκες, γιατί οι γυναίκες έχουν τάση στη λεπτομέρεια και εξετάζουν τόσο πολύ ποιον σύντροφο θα έχουν, και πόσο η σχέση μας με τη φύση και τα ζώα έχει επηρεάσει τις συνήθειές μας. Ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί την Θεωρία της Φυσικής Επιλογής που διατύπωσε ο Δαρβίνος το 1859 για να εξηγήσει γιατί συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί στους συντρόφους μας, ως σήμερα.

Ο παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι

Ο κύριος Τιμόθεος θα γίνει παππούς! Η χαρά του είναι μεγάλη για το εγγονάκι του. Πώς όμως πρέπει να του φερθεί; Σκαρφίζεται τον δεκάλογο του καλού παππού. Μέρα με τη μέρα, και ανάλογα με τα βιώματά του, γράφει και τους κανόνες. Μια περισσότερο αλλάζει όταν γνωρίζει έναν συνονόματό του στο πάρκο: τον μικρό Τιμόθεο. Οι συνομιλίες τους θα αλλάξουν τον κύριο Τιμόθεο. Στο παιδικό της βιβλίο με τίτλο «Ο παππούς, ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι» (εκδ. Κέδρος) που τιμήθηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά 2013 η Άννα Κουππάνου μας χαρίζει έναν ήρωα παππού, έναν παππού που στέκεται δίπλα στην κόρη του και όταν έρθει η δύσκολη στιγμή, δεν διστάζει να γίνει ξανά το στήριγμα της οικογένειας. Αλλά και να γίνει παππούς για ένα παιδί που δεν είναι συγγενής εξ αίματος. Η οικονομική κρίση και εδώ παρούσα, η ανεργία, αλλά και η μετανάστευση για λόγους εύρεσης εργασίας. Προτείνεται για παιδιά από 9 ετών και πάνω.

Το πετειναράκι

Αγαπώ τα παραμύθια, κι ας μην είχα κάποιον μικρή να μου τα διηγηθεί. Η Γλύκα Στόϊού όμως είχε την γιαγιά της την Ελένη στην Γουμένισσα. Κι αυτή της έλεγε το παραμύθι του «Μισοκοκοράκου». Στη διασκευή που έκανε στο βιβλίο της με τίτλο «Το πετειναράκι» (εκδ. Πατάκη) η συγγραφέας μένει κοντά στην παράδοση του παραμυθιού, μα στο τέλος βάζει βασιλιά και πετεινό να συμφιλιώνονται, άρα και τους πλούσιους με τους φτωχούς. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που πιστεύω πως θα εκτιμηθεί από τους μικρούς αναγνώστες(το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών), αλλά και από τους γονείς τους. Πολύ καλή είναι και η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ