Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στο Δίον

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου

Την έκφραση «λυρικό θρίλερ» χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θέμης Μουμουλίδης, για να περιγράψει την «Ηλέκτρα» του, το αριστουργηματικό έργο του Ευρυπίδη που παρουσιάζει το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου την Τετάρτη 8 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. 

Στην υπόθεση της τραγωδίας οι εραστές Κλυταιμνήστρα και Αίγισθος αφού δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τα δύο παιδιά του. Επικήρυξαν τον εξόριστο Ορέστη. Πάντρεψαν την Ηλέκτρα, για να την ταπεινώσουν και να την αποκλείσουν από τα βασιλικά της δικαιώματα, μ’ έναν ταπεινό γεωργό. Ο Ορέστης με τον φίλο του Πυλάδη έφτασαν στο Άργος, ζήτησαν άσυλο στο φτωχικό της Ηλέκτρας, που δεν τους αναγνωρίζει, φέρνοντας δήθεν ειδήσεις για τον εξόριστο αδελφό της. Ο γεωργός για να περιποιηθεί τους ξένους ζητά τη βοήθεια σε τρόφιμα από έναν γέροντα, ο οποίος ήταν στα χρόνια του Αγαμέμνονα παιδαγωγός του Ορέστη. Εκείνος έρχεται και τον αναγνωρίζει και η Ηλέκτρα με τον αδελφό της σχεδιάζουν τον φόνο της μητέρας τους και του εραστή της. Μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας ως από μηχανής θεοί εμφανίζονται οι Διόσκουροι που προαναγγέλλουν τον χωρισμό των αδελφών, τη δίκη του Ορέστη στον Άρειο Πάγο και την αθώωσή του.

Ο Ευριπίδης στην Ηλέκτρα μένει πιστός στον τρόπο με τον οποίο υπηρετεί την τραγωδία και προβάλλει την αυστηρότητά του καθώς υποστηρίζει πως η Κλυταιμνήστρα θανατώθηκε δίκαια χωρίς όμως η αιτιολόγηση αυτή να δικαιώνει τον Ορέστη.  Το έργο «διδάχθηκε» το 413π.Χ.. Ο τραγικός ποιητής άντλησε το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών και παρουσιάζει βήμα βήμα την πορεία των δυο αδερφών προς τη μητροκτονία. Η διαφοροποίηση ωστόσο του Ευρυπίδη έγκειται στο ότι αρνείται στην πράξη τους οποιαδήποτε δικαίωση και μετατρέπει τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου Ηλέκτρα και Ορέστης σωριάζονται υπό το βάρος της πράξης τους την οποία δεν έπρεπε να την τελέσουν ποτέ. Ο ποιητής ουσιαστικά στη διαχείριση του εγκλήματος της μητροκτονίας εισήγαγε μια σειρά από νεωτερισμούς και αφηγηματικές καινοτομίες συνθέτοντας ένα σκληρό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο στην εποχή μας και τις αρχές της περί δικαιοσύνης αριστούργημα.     

Η «Ηλέκτρα» που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Θέμη Μουμουλίδη –ο οποίος είναι και δημιουργός της 5ης Εποχής- είναι μια παραγωγή υψηλού επιπέδου και αισθητικών απαιτήσεων.

Παίζουν:

Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Ευθυμιάδη, Παναγιώτης Εξαρχέας κ.α.

Σκηνοθεσία:  Θέμης Μουμουλίδης 

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης

Επεξεργασία Κειμένου Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνικό – Κοστούμια Παναγιώτα Κοκκόρου 

Μουσική Θύμιος Παπαδόπουλος 

Τόπος: Αρχαίο Θέατρο του Δίου

Χρόνος: Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ώρα: 21:00

Γενική είσοδος: 18 ευρώ

Φοιτητικό/ Ανέργων/άνω των 65 ετών: 13 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ