Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Όλες οι δωρεάν συναυλίες στο Παρά Θιν’ Αλός – Το πρόγραμμα!

Η αυλαία ανοίγει με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στις 23 Αυγούστου

Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου ανοίγει στις 23 Αυγούστου η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων του φεστιβάλ Παρά Θιν΄Αλός, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς και που φέτος συμπληρώνει 28 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

«Των φίλων τα σπίτια» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου της Ελένης Τσαλιγοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε και ταυτόχρονα ο τίτλος των καλοκαιρινών παραστάσεών της σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.

Το νέο αυτό άλμπουμ ήρθε μέσα από συναντήσεις που είχε η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τους πιο αγαπημένους φίλους της καλλιτέχνες, φίλους παλιούς που έχουν μοιραστεί μαζί στα χρόνια έμπνευση, δημιουργία και χαρά, αλλά και με νεότερους στην παρέα, ήδη αγαπημένους, ταλαντούχους και αξιόλογους.

Και κάπως έτσι, με σπιτική ζεστασιά, όμορφα ξενύχτια και απόλυτα φιλική διάθεση προέκυψε μία σειρά τραγουδιών που θα κρατούν και σε εμάς την καλύτερη παρέα από εδώ και πέρα.

Η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Bogaz Musique θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο).

Το φεστιβάλ Παρά Θιν΄ Αλός θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Παρά Θιν΄ Αλός 2018 είναι η Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, ο αύλειος χώρος του Kυβερνείου (παλατάκι), το δασάκι του πρώην στρατοπέδου Κόδρα και η πλαζ Αρετσούς.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Τετάρτη 29 Αυγούστου, 21:00 – Κυβερνείο (Παλατάκι)

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης συναντάει τη Λίνα Νικολακοπούλου «Πέτα στα όνειρά σου»

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης έκανε τα πρώτα του βήματα στην πόλη που γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη, η οποία αδιάκοπα τροφοδοτεί το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις μορφές της τέχνης με σημαντικούς καλλιτέχνες.

Κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, που αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εγκαινιάζοντας την Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και ολοκλήρωσε την πορεία του στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσ/ονίκης. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Dulce Pontes, Μάριο Φραγκούλη, Δάφνη Αλεξανδρή, Luis Borda, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.ά.

Παράλληλα, η συνάντηση του Θοδωρή Βουτσικάκη με τη σπουδαία στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου το 2014 δρομολόγησε τη συμμετοχή του σε 2 ποιητικά μουσικά αφιερώματα αλλά και στις βραδιές λόγου και μουσικής που διοργάνωσε η στιχουργός

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Κυβερνείο (Παλατάκι)

Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προσμετρά 128 χρόνια μουσικής προσφοράς σε ξηρά και θάλασσα, σε πόλεμο και ειρήνη, από το μικρότερο ακριτικό μέρος της χώρας μας μέχρι τις μεγάλες πολιτιστικές μητροπόλεις της υφηλίου, δίκαια θεωρείται μία από τις καλύτερες μπάντες της Ευρώπης. Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Παρελάσεις, σε Θρησκευτικές τελετές, Στρατιωτικά φεστιβάλ, κ.ά.. Είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας. Έχει παρουσιάσει προγράμματα κι εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και έργο στον δισκογραφικό τομέα καθώς επίσης έχουν προβληθεί εκπομπές αναφερόμενες στην ιστορία και το έργο της.

Συμπράττει με μια από τις πιο δραστήριες δημοτικές ορχήστρες, τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία εφέτος συμπληρώνει 35 χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς. Η θεσμοποιημένη αυτή έκφραση αφενός της αγάπης των δημοτών για τη μουσική, αφετέρου της αμέριστης συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο. Η ορχήστρα με το φυτώριό της, παρέχει δωρεάν εξειδικευμένη μουσική μόρφωση, λαμπρύνει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις του τόπου και προσμετρά πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Κυβερνείο (Παλατάκι)

Συναυλία Γιώργου Καζαντζή «Έρωτας ή τίποτα»

Μία συναυλία – αφιέρωμα στη δισκογραφική πορεία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με αγαπημένα οργανικά και τραγούδια του από το 1985 μέχρι σήμερα. «Βαλς της Ουτοπίας», «Σορόκος», «Ήτανε Αέρας», «Φωτιά κι Αλμύρα», «Μυστικό», «Το Πέταγμά σου», «Χειμωνανθός», «Μέλισσες», μερικά από τα κομμάτια που θα ακουστούν στη συναυλία, καθώς και τα περισσότερα τραγούδια από το νέο του δίσκο, «Έρωτας ή Τίποτα» με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.

Στη συναυλία θα ακουστούν και αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα ως αφιέρωμα στον ηθικό αυτουργό της συνύπαρξης των δύο καλλιτεχνών και δημιουργίας αυτού του δίσκου

Τραγουδούν: Γιώργος Νταλάρας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, Έλσα Μουρατίδου, Ναταλία Λαμπαδάκη

Συμπράττουν: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης – 10μελές οργανικό σύνολο

Διεύθυνση ορχήστρας, Λίζα Ξανθοπούλου

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

Άποστολος Ρίζος – minimals

Από την ηλικία των 15 ετών ο Aπόστολος Ρίζος έπαιζε σε μικρές μουσικές σκηνές και συμμετείχε σε συγκροτήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Σε ηλικία μόλις 19 χρονών τον άκουσε για πρώτη φορά ο Νίκος Ζούδιαρης στη μουσική σκηνή «Χαμάμ», δίπλα στον Γιώργο Ζήκα και τον Τάκη Μπουρμά και αργότερα τον επέλεξε ως ερμηνευτή του καινούργιου κύκλου τραγουδιών του με γενικό τίτλο «ΕΝΑΣ ΚΥΚΝΟΣ ΚΛΑΙΕΙ» (cd album,P+C 2000,Minos-EΜΙ). Η ερμηνεία του στο «Τι να θυμηθώ» του Νίκου Ζούδιαρη, θεωρείται πλέον από τις κλασικές του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Ένα χρόνο μετά η συνεργασία τους συνεχίστηκε με το cd single «ΦΥΣΑΛΙΔΑ» (P+C 2001, Minos-EMI)

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

Α.Μ.Α. FULL BAND

Οι Α.Μ.Α. είναι ένα μουσικό συγκρότημα και τα ιδρυτικά του μέλη είναι ο Αετόπουλος Γιώργος, ο Μήτσης Γιάννης και ο Αλιστρατινός Δημήτρης.

Οι Α.Μ.Α. θα παρουσιάσουν τραγούδια από την δισκογραφία των δυο μελών τους (Αετόπουλου-Μήτση) αλλά και τραγούδια άλλων ελλήνων δημιουργών, διασκευασμένα με τον μοναδικό τους τρόπο

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

Θάνος Σταυρίδης & «dRom»

Οι dRom θα παρουσιάσουν μια συναυλία με μουσικές και τραγούδια από τη Βαλκανική. Μουσικές ευχάριστες και ζωντανές που θα ταξιδέψουν το κοινό από τον καιρό που οι μελωδίες αυτές ήταν αποκλειστικότητα των τσιγγάνων μέχρι τις μέρες μας. Θα ταξιδέψουμε από την Ήπειρο προς το Βουκουρέστι, με ενδιάμεσες στάσεις στη Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Σόφια, Βελιγράδι και πάλι πίσω, με πολύ κέφι και ενέργεια. Παράλληλα θα παιχτούν και μουσικές απ’ το καινούριο cd του Θάνου Σταυρίδη «a suitcase full of dreams» που συνδυάζουν τους ήχους απ’ το παρελθόν με το σήμερα.

Ο Θάνος Σταυρίδης ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και γενικότερα των Βαλκανίων, ερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το ακορντεόν είτε ως σολιστικό, είτε ως όργανο συνοδείας. Υπήρξε ιδρυτής της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκαδά το 1999, την οποία διευθύνει έκτοτε.

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, 21:00 – Πλαζ Αρετσούς

«Φυσάει ο Μπάτης – Ρεμπέτικα της θάλασσας» με τον Δημήτρη Μυστακίδη, Μανώλη Πάππο, Ηρακλή Βαβάτσικα, Κυριάκο Γκουβέντα, Μιχάλη Δαρμα, Ανατολή Μαργιόλα

Μια συναυλία, φόρος τιμής στο ρεμπέτικο τραγούδι, μία μοναδική σύμπραξη κορυφαίων δεξιοτεχνών, αλλά και μια πραγματική γιορτή με τραγούδια που μέσα τους αναπνέει ακόμη ο θαλασσινός αέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ