Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλλάζει όψη το Γαλλικό Ινστιτούτο με υπογραφή Νικηφορίδη - Cuomo

Τι αναφέρει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης στο typosthes.gr

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αλλάζει όψη το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Από το βράδυ της Τρίτης άρχισαν οι πρώτες προεργασίες, και το μεσημέρι της Τετάρτης όσοι πέρασαν μπροστά από τη Λεωφόρο Στρατού 2 όπου βρίσκεται το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου  είδαν μπουλντόζες και εκσκαφείς. Σύμφωνα με πηγές του typosthes.gr έχει ήδη αλλάξει ο χώρος υποδοχής, θα ακολουθήσει η πρόσοψη και έπονται νέα σχέδια για το κτίριο που θα του δώσουν νέα πνοή!

Την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου έχουν αναλάβει οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Bernard Cuomo και Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης δήλωσε σχετικά στο typosthes.gr: «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο οικόπεδο πριν από 110 χρόνια. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 1906 και μετά ακολούθησε η κατασκευή του κτιρίου. Είναι το 1ο Ινστιτούτο που δημιουργήθηκε σε όλο τον κόσμο, σήμερα υπάρχουν περίπου 150. Ανήκει στη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, ένα Ίδρυμα που δημιουργήθηκε για την διάδοση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού και που δεν έχει καμία σχέση με την θρησκεία.

Φωτογραφία από το Γαλλικό Ινστιτούτο όπως είναι σήμερα 

Το 1960 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τριανταφυλλίδη κατασκευάζεται δίπλα στο αρχικό κτίριο ο κινηματογράφος και η βιβλιοθήκη. Το 1970 σε σχέδια του Δημοσθένη Μολφέση μετά από την πυρκαγιά του παλιού κτιρίου κατασκευάζεται το νέο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Πολύ ενδιαφέρων σχεδιασμός με πρωτοπόρα στοιχεία μορφολογικά και λειτουργικά. Το 1977 προστέθηκε στο κτίριο και σε επαφή με τον κινηματογράφο ένα ημικυκλικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας.

Σήμερα το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει πολλές εισόδους που καθιστούν την λειτουργία του δύσκολη. Επιπλέον το τμήμα επί της Λεωφόρου Στρατού έχει υποβαθμιστεί ενώ η είσοδος στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ έχει πολλά λειτουργικά προβλήματα, δύσκολη πρόσβαση με προβλήματα ασφάλειας για τους χρήστες.

Στόχος της ανάπλασης είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση ενός κτιρίου που έχει σηματοδοτήσει την περιοχή, έχει δώσει στη Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό κτίριο του μοντέρνου κινήματος και έχει προσφέρει σε πολιτιστικό επίπεδο πολλά στην πόλη μας. Οριοθετείται λοιπόν ο υπαίθριος περιβάλλων χώρος του Ινστιτούτου για μία σωστά ελεγχόμενη διαμόρφωση, δημιουργείται ένας εξωτερικός χώρος εκτόνωσης του σχολείου και της αίθουσας πολιτιστικών γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα η είσοδος στην παραπάνω αίθουσα ακολουθεί μία πορεία σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Όλες οι παραπάνω διαμορφώσεις γίνονται με απλά υλικά που σέβονται την ιδιαίτερη και σημαντική αρχιτεκτονική του κτιρίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα