Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του 2018

Ο νέος του προγραμματισμός ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με δικές του παραγωγές, θεσμοθέτηση θεματικών κύκλων και φεστιβάλ, αλλά και με συνέργειες και με πιο γεμάτο πορτοφόλι ετοιμάζει το νέο του προγραμματισμό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συνολικά έχει ετοιμάσει σχεδόν 50 διαφορετικές εκδηλώσεις για το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018, μουσικές βραδιές που θα έχουν από μπαρόκ του 17ου αιώνα μέχρι και σύγχρονη δημιουργία, από ρεσιτάλ πιάνου μέχρι μεγάλες συμφωνικές συναυλίες και από Ελληνική μέχρι... Ιαπωνική μουσική.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Νικήτας Μυλόπουλος

«Το Μέγαρο Μουσικής έχει μπει σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού, διαφάνειας και εξωστρέφειας. Το στίγμα του είναι πλέον ορατό στην πόλη. Και από τον τωρινό προγραμματισμό υπάρχει αύξηση των δικών του παραγωγών, συμπράξεις με όλο και περισσότερους οργανισμούς και φορείς, φιλοξενία ποιοτικών εκδηλώσεων τρίτων και διεθνών συνεδρίων», ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ κ. Νικήτας Μυλόπουλος το μεσημέρι της Τρίτης κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού Σεπτέμβρη – Δεκέμβρη 2018 που έγινε στην ανανεωμένη σκηνή του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής, που πλέον θα μπορεί να αποδίδει καλύτερα τον ήχο στις συναυλίες συμφωνικής μουσικής.

Μάλιστα ο κ. Μυλόπουλος είπε πως θα συνεχίσουν να γίνονται βελτιώσεις στις κτιριακές υποδομές του ΜΜΘ, ενώ θα εκπονηθεί εξειδικευμένο σχέδιο ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία ως το 2025.

Όλα αυτά γίνονται με δεδομένο ότι αυξήθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός κατά 200.000 ευρώ, και από 1.5εκ ευρώ πήγε στα 1.700.000 ευρώ, ενώ τον Μάη υπήρξε και έκτακτη επιχορήγηση. Λόγω των καλύτερων οικονομικών του ΜΜΘ εξάλλου δόθηκε και περισσότερο βάρος στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό επαναφέροντας μετά από καιρό προσκεκλημένους καλλιτέχνες με ικανοποιητικές αμοιβές.

Wiener Kammerorchester

Όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης στον προγραμματισμό, που βρήκε σχέσεις ισορροπίας ανάμεσα στο εφικτό και το ιδεώδες, θα γίνουν 15 συναυλίες συμφωνικής μουσικής ή μουσικής δωματίου, 8 συναυλίες της ΚΟΘ (ανάμεσά τους και η χριστουγεννιάτικη με έργα από παιδικές ταινίες της Disney 14-16/12), υπάρχουν συνεργασίες με ΠΑΜΑΚ, τρεις συναυλίες θα δώσει η MOYSA (μία με τους ΤΑΚΙΜ και την Ελευθερία Αρβανιτάκη 12/10, μια με τον Γιώργο Κοντραφούρη 15/10 και μία εορταστική στα Χριστούγεννα), επιστρέφει μετά από χρόνια η Λένα Πλάτωνος με το «Hope is a thing with feathers» 7/12, υπάρχει συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία (8/11 Shamipia - Ιαπωνική μουσική για σάμισεν & πιάνο), γίνονται ρεσιτάλ πιάνου με τους Χαρά Ιακωβίδου 17/10, Ούβε Μάτσκε 14/11 και Ντόρα Μπακοπούλου 5/12, ενώ θεσμοθετούνται δύο φεστιβάλ που συστήθηκαν πέρυσι στο κοινό: το 2ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής (καλλιτεχνική επιμέλεια Δήμος Γκουνταρούλης) και το 2ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων (καλλιτεχνική επιμέλεια Θύμιος Ατζακάς). 

ΤΑΚΙΜ και Ελευθερία Αρβανιτάκη

Στο Μέγαρο Μουσικής θα παίξουν οι Brussels Virtuosi 13/10 και η Wiener Kammerorchester στις 20/10, θα γίνει το 9ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παραγωγή του ΜΜΘ για παιδιά «Ιζαντόρα Ντακ» από 29/10 έως 31.12.2018 σε σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της.

Χιονάτη στον πάγο

Ακόμη τα Χριστούγεννα θα δούμε χορό στον πάγο στο Russian Ice Stars: Η Χιονάτη 26-30/12, τη συναυλία της ΣΔΟΘ «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα» 19/12, τη συναυλία του Nello Salza και των Aurelio & Paolo Pollice με γνωστά έργα Ιταλών συνθετών του 19ου αιώνα διασκευασμένα για τρομπέτα και πιάνο 21/12, το διάσημο φωνητικό σύνολο από τη Βρετανία The Queen’s Six με ένα ποικίλο πρόγραμμα 27/12 και τη Συμφωνία του… Νέου Χρόνου από τη «βιαστική» ΣΟΔΘ, που θα κλείσει τη χρονιά παρουσιάζοντας ένα… πρωτοχρονιάτικο μουσικό γκαλά 30/12.

Η Λένα Πλάτωνος

Να σημειώσουμε πως παρών στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού  προγράμματος του ΜΜΘ ήταν και ο νέος γενικός διευθυντής του, Γιώργος Τσιάμης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν