Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

1000 φωτογραφίες στην Thessaloniki PhotoBiennale 2018

Από selfies με τη Μόνα Λίζα, μέχρι προβολή στο έργο νέων καλλιτεχνών, και από τιμητική εκδήλωση στον Άρι Γεωργίου μέχρι δρώμενα με φορείς της πόλης...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Περισσότερα από 1000 έργα σε 21 εκθέσεις ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας με τη συμμετοχή 142 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζει η Thessaloniki PhotoBiennale 2018 στην 23η διοργάνωσή της, που σηματοδοτεί και την 30ή επέτειο από την ίδρυσή της , αλλά και την επιστροφή της μετά τέσσερα χρόνια απουσίας (λόγω οικονομικών κυρίως ζητημάτων).

Η φετινή διοργάνωση θα έχει και τιμητική εκδήλωση στον εμπνευστή και ιδρυτή του θεσμού κ. Άρι Γεωργίου (17/10 στο ΜΜΣΤ), ενώ, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου ο προϋπολογισμός είναι 100.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και 25.000 € συγκεντρώθηκαν από χορηγίες.

Η κεντρική έκθεση έχει τίτλο «Capitalist Realism», εμπνέεται υπό την ευρεία έννοια από τον όρο που εισήγαγε ο Μark Fisher στο ομώνυμο βιβλίο του, και την επιμελείται η Πηνελόπη Πετσίνη με βοηθό επιμελητή τον Φώτη Μηλιώνη. Θα παρουσιάσει έργα 37 δημιουργών σε δύο μεγάλες ενότητες που φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Συντελεσμένο Μέλλον) και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης(Παρελθόν Διαρκείας). Στόχος είναι να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα.

«Θελήσαμε να δείξουμε κάτι που θα μας πάει στις αιτίες της κρίσης», σημείωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ ο επιμελητής Θοδωρής Μάρκογλου είπε πως έγινε προσπάθεια «να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα σε νεότερους και καταξιωμένους φωτογράφους».

 Τι άλλο αξίζει να δείτε

 Φέτος στην Photobiennale όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, γίνεται η προσπάθεια να προστεθούν νέα στοιχεία. Μεταξύ άλλων θα δοθεί βήμα σε δύο πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες φωτογράφους που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτό κάλεσμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ θα γίνει προσπάθεια να εισαχθούν έργα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Φωτογραφίας στην Photobiennale.

Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σειρά εκθέσεων, όπως: μια διεθνής με θέμα το photobook, μια επετειακή όπου θα παρουσιαστούν έργα από τη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που αποκτήθηκαν μετά από δωρεά καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, αλλά και μια έκθεση όπου υπογραμμίζεται η στενή πλέον σχέση της φωτογραφίας με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Θα δείτε έκθεση με τις selfies που βγάζουν πχ μπροστά στην Mona Lisa του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ενώ σε άλλες εκθέσεις υπάρχει σύμπραξη με άλλες φωτογραφικές διοργανώσεις της χώρας  όπως πχ Athens Photo Festival, Photometria, MedPhoto και Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΦΘ.

Να σημειωθεί πως στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις, εργαστήρια και διαλέξεις, ένα αφιέρωμα στη σχέση της φωτογραφίας με τον κινηματογράφο (σε συνεργασία με το ΦΚΘ), δραματοποίηση έργων από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, αλλά και διεθνής διημερίδα για τον «Καπιταλιστικό ρεαλισμό» (23-24/11- σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rosa Luxembourg).

Διάρκεια: 28/09/2018 – 27/01/2019 Εγκαίνια: 28/09/2018, 20:00

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Ημέρες & ώρες: Τρίτη-Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 11:00-19:00, Παρασκευή 11:00-22:00

Με την υποστήριξη του Goethe Institute in Thessaloniki

Capitalist Realism – Παρελθόν Διαρκείας

Διάρκεια: 28/09/2018 – 25/10/2018 Εγκαίνια: 28/09/2018, 20:00

Χώρος: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ημέρες & ώρες: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί