16

OCT
2018

Η Εμμανουέλα Κοντογιώργου μιλάει μαζί μας για την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά» που ανεβάζει στο Λαογραφικό Μουσείο η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της»

«Ο άνθρωπος δημιουργεί safety zones για να προστατευτεί»

20 Sep 201818.00
Η Εμμανουέλα Κοντογιώργου. Φωτογραφία από τον Κωνσταντίνο Κουσαγιαννίδη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετά την επιτυχία των παραστάσεών της στη Μονή Λαζαριστών αλλά και στα Γιάννενα η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της» επιστρέφει παρουσιάζοντας την παραγωγή «Με δύναμη από την Κηφισιά» ξανά στη Θεσσαλονίκη. Το γνωστό έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Εμμανουέλλας Κοντογιώργου στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό κι Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης(Βασ.Όγας 68). Λίγο πριν την πρεμιέρα μιλήσαμε μαζί της για το έργο αυτ΄που έχει διαβάσει γύρω στις δέκα φορές, για το τι συμβολίζει η Ταϊλάνδη, αλλά και για τον φόβο μας για τις αλλαγές. «Η φύση του ανθρώπου είναι να δημιουργεί συνεχώς γύρω του safety zones για να προστατευτεί από το άγνωστο», σημείωσε μεταξύ άλλων η δημιουργός.

-To “Με δύναμη από την Κηφισιά” είναι ένα από τα θεατρικά έργα που αγαπιέται από το κοινό. Ποια ήταν τα στοιχεία του που σας κέντρισαν το ενδιαφέρον ώστε να αποφασίσετε να το ανεβάσετε στη σκηνή;

- To «Με δύναμη από την Κηφισιά» είναι από τα λίγα νεοελληνικά έργα που αγαπώ και με έχει απασχολήσει πολύ. Είναι ίσως το μόνο κείμενο που έχω διαβάσει γύρω στις δέκα φορές κι αυτό γιατί δεν έχω συναντήσει ξανά άλλο κείμενο που να προσεγγίζει με τόση αμεσότητα και αλήθεια τη γυναικεία ψυχολογία, χωρίς φτιασίδια και εξιδανικεύσεις. Ένα ακόμη στοιχείο που με τραβάει στο κείμενο αυτό είναι η επανάληψη στο λόγο. Παρόλη την καθημερινή και άμεση γλώσσα του, ο λόγος έχει μια απαράμιλλη θεατρικότητα με την οποία ήθελα πολύ να δουλέψω.

-Στο έργο οι ηρωίδες αν και υποστηρίζουν πως θέλουν να φύγουν, τελικά δεν θέλουν να αφήσουν τη ζωή τους και τα άτομα που τις καθόρισαν. Γιατί; Είναι συνήθεια, αγάπη ή κάτι άλλο;

-Είναι κάτι πολύ απλό που καθορίζει τον άνθρωπο, ειδικά όσο μεγαλώνει: ο φόβος για το άγνωστο. Αυτό συμβολίζει η Ταϊλάνδη.  Ένας τόσο μακρινός και εξωτικός τόπος που βλέπουμε με μεγάλα γράμματα έξω από τα πρακτορεία ταξιδιών και για μια στιγμή αναρωτιόμαστε πως θα ήταν να τα παρατούσαμε όλα και να πηγαίναμε εκεί που λίγοι άνθρωποι έχουν πάει. Η στιγμή περνά, κουνάμε λίγο το κεφάλι μας να φύγει αυτή η τρελή ιδέα που μας καρφώθηκε και συνεχίζουμε να περπατάμε στον ίδιο δρόμο που περπατούσαμε και θα περπατάμε για όσο ζούμε. Είναι τραγικό αν το συνειδητοποιήσεις. Αυτές οι γυναίκες ασυνείδητα προσπαθούν να κάνουν αυτή την υπέρβαση και βγαίνουν χαμένες. Ακόμη κι αν κάνουν αυτό το ταξίδι θα είναι πια, όπως λέει και η Φωτεινή: «Με την εύνοια και τις ευλογίες του Αντώνη».   

Φωτογραφία παράστασης από Βαγγέλη Κοσμίδη-Γενικά γιατί δεν κάνουμε αλλαγές στην ζωή μας;

-Η φύση του ανθρώπου είναι να δημιουργεί συνεχώς γύρω του safety zones για να προστατευτεί από το άγνωστο. Φίλους, οικογένεια, σκυλιά, γατιά που χρησιμοποιεί συνεχώς ως δεκανίκια. Όταν ένα τέτοιο ασφαλές περιβάλλον διαταράσσεται ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καινούργιο. Αλλάζω σημαίνει είμαι ελεύθερος. Είμαι ελεύθερος σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου και επιλέγω χωρίς να έχω την ανάγκη να με ακολουθήσει κανείς. Αυτή η στάση ζωής απαιτεί ένα θάρρος που σπανίζει.

-Είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας «Σπίτι της». Πώς αποτιμήσατε τον «Καύσωνα» που προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει; 

-Χαίρομαι πολύ που ο «Καύσωνας» δοκιμάστηκε στη σκηνή αλλά πια το βλέπω σαν μια παιδική προσπάθεια καθώς ήταν και το πρώτο έργο που έγραψα. Σαν την πρώτη τάξη του σχολείου. Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου και έχω στόχο να ασχοληθώ όλη τη χρονιά με τη συγγραφή ενός έργου, με τη βοήθεια της ομάδας. Επίσης σκοπεύω να ξαναγράψω τον «Καύσωνα» μετά από όλα αυτά τα ερεθίσματα. Για το τι θα ακολουθήσει φέτος δεν γνωρίζω ακόμη. Έχω αρκετές υποχρεώσεις στην Αθήνα αυτή τη χρονιά όμως πάντα έχω στο νου μου κείμενα που θα ήθελα να κάνω. Επίσης ευελπιστούμε η Κηφισιά να έχει συνέχεια. Θα δούμε. Επικεντρωνόμαστε στο τώρα.

Συντελεστές  

Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου

Επιμέλεια σκηνικού: Χρύσα Παπαδοπούλου

Ενδυματολογία: Η ομάδα

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Κοσμίδης

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου (Ηλέκτρα), Αφροδίτη Φλώρου (Αλέκα), Κασσάνδρα Τζάρτζαλου (Φωτεινή), Βερόνικα Μπακόλα (Μάρω).

Η ομάδα

Η εταιρεία θεάτρου «Σπίτι της» ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Θεσσαλονίκη από την Εμμανουέλλα Κοντογιώργου με σκοπό να δώσει διέξοδο στις θεατρικές αναζητήσεις μιας ομάδας καλλιτεχνών που επιθυμούν να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο στην τέχνη την οποία σπούδασαν και υπηρετούν. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου, όπου τα μέλη συμπράττουν ισότιμα στη δημιουργική διαδικασία και ο ηθοποιός ως καλλιτέχνης τίθεται αναπόδραστα στη θέση του συνδημιουργού.

Χρήσιμα

Είσοδος: 5€

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


59ο ΦΚΘ: Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία έμπνευση για το διεθνές διαγωνιστικό

Πολιτισμός16 Oct 201801.30

Ποιες ταινίες θα δούμε σε προβολές στο διεθνές κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου


Κατερίνα Διδασκάλου: «Ο έρωτας είναι κινητήρια δύναμη»

Πολιτισμός16 Oct 201801.00

Η γνωστή ηθοποιός έρχεται ξανά στην πόλη μας και μιλάει για τον μονόλογο «Η πόρνη από πάνω»


Τι έφερε στο «φως» η ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα στους Φούρνους

Πολιτισμός15 Oct 201820.50

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της αρχαιολογικής χαρτογράφησης του αρχιπελάγους των Φούρνων


ΚΘΒΕ: Άρχισαν οι πρόβες για το «Τόσο κοντά» (CLOSER)

Πολιτισμός15 Oct 201820.40

Το έργο του Πάτρικ Μάρμπερ θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού


Θεσσαλονίκη: Κερδίστε προσκλήσεις για την «Κυρία Νταλογουέι»

Πολιτισμός15 Oct 201820.00

Για τους αναγνώστες του typosthes.gr - Επιπλέον παράσταση λόγω αυξημένης προπώλησης


Θεσσαλονίκη: Κέρδισε το κοινό η παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα»

Πολιτισμός15 Oct 201819.43

Στη Μονή Λαζαριστών που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια ζωής


53α Δημήτρια: Χορός…. χεριών στη Θεσσαλονίκη!

Πολιτισμός15 Oct 201819.30

Στην παράσταση Cold Blood από τους Βέλγους καλλιτέχνες Michèle Anne De Mey και Jaco Van Dormael


Νύχτες τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός15 Oct 201819.20

O μεγάλος εικαστικός περίπατος της πόλης επιστρέφει για δύο βραδιές


Θεσσαλονίκη: Κερδίστε προσκλήσεις για το «Black Clouds»

Πολιτισμός15 Oct 201818.50

Διαγωνισμός για παράσταση των Δημητρίων για τους αναγνώστες του typosthes.gr

Μασούτης

Mediterranean Cosmos

AgaphΝυχτερινος ΗμιμαραθωνιοςTyposthes.gr - Twitter

ΔημήτριαTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία