Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο άνθρωπος δημιουργεί safety zones για να προστατευτεί»

Η Εμμανουέλα Κοντογιώργου μιλάει μαζί μας για την παράσταση «Με δύναμη από την Κηφισιά» που ανεβάζει στο Λαογραφικό Μουσείο η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της»

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετά την επιτυχία των παραστάσεών της στη Μονή Λαζαριστών αλλά και στα Γιάννενα η Εταιρεία Θεάτρου «Σπίτι της» επιστρέφει παρουσιάζοντας την παραγωγή «Με δύναμη από την Κηφισιά» ξανά στη Θεσσαλονίκη. Το γνωστό έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη – Ελένης Χαβιαρά ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Εμμανουέλλας Κοντογιώργου στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό κι Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης(Βασ.Όγας 68). Λίγο πριν την πρεμιέρα μιλήσαμε μαζί της για το έργο αυτ΄που έχει διαβάσει γύρω στις δέκα φορές, για το τι συμβολίζει η Ταϊλάνδη, αλλά και για τον φόβο μας για τις αλλαγές. «Η φύση του ανθρώπου είναι να δημιουργεί συνεχώς γύρω του safety zones για να προστατευτεί από το άγνωστο», σημείωσε μεταξύ άλλων η δημιουργός.

-To “Με δύναμη από την Κηφισιά” είναι ένα από τα θεατρικά έργα που αγαπιέται από το κοινό. Ποια ήταν τα στοιχεία του που σας κέντρισαν το ενδιαφέρον ώστε να αποφασίσετε να το ανεβάσετε στη σκηνή;

- To «Με δύναμη από την Κηφισιά» είναι από τα λίγα νεοελληνικά έργα που αγαπώ και με έχει απασχολήσει πολύ. Είναι ίσως το μόνο κείμενο που έχω διαβάσει γύρω στις δέκα φορές κι αυτό γιατί δεν έχω συναντήσει ξανά άλλο κείμενο που να προσεγγίζει με τόση αμεσότητα και αλήθεια τη γυναικεία ψυχολογία, χωρίς φτιασίδια και εξιδανικεύσεις. Ένα ακόμη στοιχείο που με τραβάει στο κείμενο αυτό είναι η επανάληψη στο λόγο. Παρόλη την καθημερινή και άμεση γλώσσα του, ο λόγος έχει μια απαράμιλλη θεατρικότητα με την οποία ήθελα πολύ να δουλέψω.

-Στο έργο οι ηρωίδες αν και υποστηρίζουν πως θέλουν να φύγουν, τελικά δεν θέλουν να αφήσουν τη ζωή τους και τα άτομα που τις καθόρισαν. Γιατί; Είναι συνήθεια, αγάπη ή κάτι άλλο;

-Είναι κάτι πολύ απλό που καθορίζει τον άνθρωπο, ειδικά όσο μεγαλώνει: ο φόβος για το άγνωστο. Αυτό συμβολίζει η Ταϊλάνδη.  Ένας τόσο μακρινός και εξωτικός τόπος που βλέπουμε με μεγάλα γράμματα έξω από τα πρακτορεία ταξιδιών και για μια στιγμή αναρωτιόμαστε πως θα ήταν να τα παρατούσαμε όλα και να πηγαίναμε εκεί που λίγοι άνθρωποι έχουν πάει. Η στιγμή περνά, κουνάμε λίγο το κεφάλι μας να φύγει αυτή η τρελή ιδέα που μας καρφώθηκε και συνεχίζουμε να περπατάμε στον ίδιο δρόμο που περπατούσαμε και θα περπατάμε για όσο ζούμε. Είναι τραγικό αν το συνειδητοποιήσεις. Αυτές οι γυναίκες ασυνείδητα προσπαθούν να κάνουν αυτή την υπέρβαση και βγαίνουν χαμένες. Ακόμη κι αν κάνουν αυτό το ταξίδι θα είναι πια, όπως λέει και η Φωτεινή: «Με την εύνοια και τις ευλογίες του Αντώνη».   

Φωτογραφία παράστασης από Βαγγέλη Κοσμίδη

-Γενικά γιατί δεν κάνουμε αλλαγές στην ζωή μας;

-Η φύση του ανθρώπου είναι να δημιουργεί συνεχώς γύρω του safety zones για να προστατευτεί από το άγνωστο. Φίλους, οικογένεια, σκυλιά, γατιά που χρησιμοποιεί συνεχώς ως δεκανίκια. Όταν ένα τέτοιο ασφαλές περιβάλλον διαταράσσεται ψάχνει απεγνωσμένα να βρει καινούργιο. Αλλάζω σημαίνει είμαι ελεύθερος. Είμαι ελεύθερος σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου και επιλέγω χωρίς να έχω την ανάγκη να με ακολουθήσει κανείς. Αυτή η στάση ζωής απαιτεί ένα θάρρος που σπανίζει.

-Είναι η δεύτερη δουλειά της ομάδας «Σπίτι της». Πώς αποτιμήσατε τον «Καύσωνα» που προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει; 

-Χαίρομαι πολύ που ο «Καύσωνας» δοκιμάστηκε στη σκηνή αλλά πια το βλέπω σαν μια παιδική προσπάθεια καθώς ήταν και το πρώτο έργο που έγραψα. Σαν την πρώτη τάξη του σχολείου. Φέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά μου στην ομάδα συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου και έχω στόχο να ασχοληθώ όλη τη χρονιά με τη συγγραφή ενός έργου, με τη βοήθεια της ομάδας. Επίσης σκοπεύω να ξαναγράψω τον «Καύσωνα» μετά από όλα αυτά τα ερεθίσματα. Για το τι θα ακολουθήσει φέτος δεν γνωρίζω ακόμη. Έχω αρκετές υποχρεώσεις στην Αθήνα αυτή τη χρονιά όμως πάντα έχω στο νου μου κείμενα που θα ήθελα να κάνω. Επίσης ευελπιστούμε η Κηφισιά να έχει συνέχεια. Θα δούμε. Επικεντρωνόμαστε στο τώρα.

Συντελεστές  

Σκηνοθεσία: Εμμανουέλλα Κοντογιώργου

Επιμέλεια σκηνικού: Χρύσα Παπαδοπούλου

Ενδυματολογία: Η ομάδα

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Κοσμίδης

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου (Ηλέκτρα), Αφροδίτη Φλώρου (Αλέκα), Κασσάνδρα Τζάρτζαλου (Φωτεινή), Βερόνικα Μπακόλα (Μάρω).

Η ομάδα

Η εταιρεία θεάτρου «Σπίτι της» ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017 στη Θεσσαλονίκη από την Εμμανουέλλα Κοντογιώργου με σκοπό να δώσει διέξοδο στις θεατρικές αναζητήσεις μιας ομάδας καλλιτεχνών που επιθυμούν να αρθρώσουν τον προσωπικό τους λόγο στην τέχνη την οποία σπούδασαν και υπηρετούν. Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός θεάτρου συνόλου, όπου τα μέλη συμπράττουν ισότιμα στη δημιουργική διαδικασία και ο ηθοποιός ως καλλιτέχνης τίθεται αναπόδραστα στη θέση του συνδημιουργού.

Είσοδος: 5€

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι