Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

53α Δημήτρια: Βάζουν… πλώρη για να γίνουν διεθνή

Από τον Πύργο Τριγωνίου έγινε η παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετά το καράβι, το εργοτάξιο μετρό και το γήπεδο ποδοσφαίρου, σειρά είχε ο Πύργος της Αλύσεως - κοινώς ο Πύργος Τριγωνίου- στο Επταπύργιο, στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, για να φιλοξενήσει συνέντευξη τύπου των Δημητρίων το πρόγραμμα των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου σε διάφορα σημεία της πόλης. Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Πέμπτης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, και η φετινή διοργάνωση έχει στόχο να αποκτήσει σταδιακά διεθνή εμβέλεια ο πολιτιστικός αυτός θεσμός.

«Χαίρομαι γι' αυτή την τσαχπινιά και αυτό που βλέπω είναι ότι τα Δημήτρια αποκτούν μια άλλη δομή και μια άλλη λογική. Δεν είναι τα Δημήτρια που ήταν παλιά. Ελπίζω ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν Ευρωπαϊκό, και όχι μόνο βαλκανικό,  θεσμό για να μπορέσουμε να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου ανέφερε: «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να αξιοποιήσουμε τα χρήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ σύγχρονο, ένα φεστιβάλ καινοτόμο, με ό,τι δημιουργικό μπορεί να υπάρχει στον διεθνή χώρο, αλλά και στον τόπο μας». Και συμπλήρωσε: «Ως καλλιτέχνης θα ήθελα πραγματικά να είναι ένα φεστιβάλ, που θα μπει στον χάρτη των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ και θα μπορεί να ανοίξει έναν διάλογο και μια επικοινωνία των Ελλήνων καλλιτεχνών με τους καλλιτέχνες του εξωτερικού, αυτό έχουμε ανάγκη πλέον. Ένα φεστιβάλ που θα μπορεί να δώσει προοπτικές, να δώσει διεξόδους».

Η Προϊσταμένη Τμήματος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων  και Φεστιβάλ στη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού κα. Λέλα Τσεβεκίδου υποστήριξε πως οι παραστάσεις των Δημητρίων είναι σχεδόν όλες sold out και είπε πως γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε μεγαλύτερους χώρους, ενώ αναφερόμενη στον πολιτιστικό τουρισμό είπε πως η πόλης μας έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις: τα πάρα πολύ οικονομικά εισιτήρια στις παραστάσεις της.

Για το "1ο Θεατρικό Showcase" (5-11/10) μίλησε ο Σύμβουλος επί των θεατρικών και καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σάββας Πατσαλίδης. «Είναι από τα πιο δύσκολα Δημήτρια γιατί ανεβάσαμε πολύ τον πήχη. Δέκα μήνες δουλεύω πάνω σε αυτό. Είχαμε πολλές απογοητεύσεις. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συγκεντρώσεις ελληνικές παραστάσεις -σχεδόν αδύνατον καμιά φορά- και τώρα νιώθω μια ανακούφιση. Ελπίζω όμως να πάνε όλα καλά. Και πιστεύω πως κάναμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε. Αναφερόμενος στην επιλογή των παραστάσεων του showcase είπε: «Επιλέξαμε ελληνικές παραστάσεις, οι οποίες αισθανθήκαμε ότι αισθητικά και ιδεολογικά μπορούν να ενδιαφέρουν τους ξένους». Στις παραστάσεις χορού που θα παρουσιαστούν στα Δημήτρια αναφέρθηκε η Δήμητρα Κορωναίου λέγοντας πως «η μία από το Βέλγιο αφορά στις νέες τεχνολογίες, στον χορό και στην κίνηση, η ελληνική παράσταση του κυρίου Λασκαρίδη θα αφορά το θέατρο και τον χορό και η τρίτη παράσταση του Blackman και της Γκιουζέλη είναι αποκλειστικά χορός».

Σε μήνυμά του για το μουσικό κομμάτι των Δημητρίων ο κ. Δημήτρης Τρίκας υπογράμμισε ότι στόχος ήταν η πρωτοτυπία, κάτι που πλέον στην εποχή του διαδικτύου γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Τέλος η Συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των 53ων Δημητρίων Θούλη Μισιρλόγλου, μίλησε για τις εκθέσεις που θα γίνουν ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή για τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ θα παρουσιαστεί και το έργο καλλιτεχνών όπως ο Γιώργος Τούγιας, ο Μανώλης Μπαμπούσης και ο Πέτρος Ευσταθιάδης.

Η αυλαία των 53ων Δημητρίων θα ανοίξει στις 29/9, ώρα 11.00 το πρωί στη συναυλία που θα δοθεί με τίτλο «Ζέιτενλικ - Η επαναφορά της ειρήνης» στα Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το φετινό πρόγραμμα των Δημητρίων περιλαμβάνει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις (20 εικαστικά, 14 μουσικές, 19 θεατρικές , τρεις  χορού, μια κινηματογράφου, δύο συνέδρια , δύο workshops, 10 showcases θεάτρου , πέντε παράλληλες εκδηλώσεις και δύο πάρτι (για την έναρξη στις 29 Σεπτεμβρίου και τη λήξη στις 21 Οκτωβρίου, στο Λιμάνι και το θέατρο της ΕΜΣ αντίστοιχα) και ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι στις 440.000 ευρώ.

Για το πρόγραμμα στο: http://dimitria.thessaloniki.gr/

Ο πύργος του Τριγωνίου

Ο πύργος φέρεται πως κατασκευάστηκε  μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, το 1430 -αν και δεν έχει εντοπισθεί "κτητορική επιγραφή"- για πρόσθετους οχυρωματικούς λόγους, καθώς και οι ίδιοι οι Οθωμανοί φέρεται σύμφωνα με τις πηγές της εποχής να εισήλθαν και να "άλωσαν" την πόλη (στα 1430), από την ευάλωτη βορειοανατολική γωνία των τειχών.

Ο πύργος έχει διάμετρο στη βάση του 24 μέτρων (όσο ανεβαίνει μειώνεται) και μέγιστο ύψος 22 μέτρων.

Στις ιστορικές πηγές συναντάται ως Τζιντζιρλή-Κουλέ (Πύργος της Αλυσίδας) ή Κουσακλή-Κουλέ (Ζωσμένος Πύργος). Κι αυτό γιατί το κύριο γνώρισμα του είναι η ύπαρξη λίθινου κοσμήτη (διακοσμητική ταινία), που περιβάλλει τον κορμό του Πύργου σαν αλυσίδα.

Ο κυλινδρικός πύργος της βορειοανατολικής γωνίας των τειχών της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Λευκό Πύργο και τον Πύργο του Βαρδαρίου, αποτελούσαν τα ισχυρότερα οχυρά που έφτιαξαν οι Τούρκοι, προκειμένου να ενισχύσουν κρίσιμα σημεία της βυζαντινής οχύρωσης.  Το εσωτερικό του έχει τρία πυροβολεία, με τα οποία ήλεγχαν ανατολικά και βόρεια την πόλη. Σήμερα επιστήμονες θεωρούν ότι ο πραγματικός πύργος του Τριγωνίου ήταν παραπλεύρως του υπάρχοντος Πύργου και δεν σώζεται, εκτός από τις περιμετρικές του τοιχοποιίες, οι οποίες φέρουν μεγάλες θύρες που συνδέουν την Άνω Πόλη με την Ακρόπολη.  Το κτίσμα αυτό είχε τριγωνική κάτοψη , και γιαυτό αποκαλούνταν Πύργος του Τριγωνίου. 

Μετά τον 18ο αιώνα ο πύργος,λόγω της οχυρής δόμησής του, χρησίμευε για την αποθήκευση πυρίτιδας και όπλων. Από τον Β΄ Παγκόσμιο που χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλής χώρος στους βομβαρδισμούς, δεκαετίες ολόκληρες έμενε αναξιοποίητος με μόνη εξαίρεση τη ρίψη κανονιοβολισμών στις εθνικές γιορτές. Οι σεισμοί του 1978 "έπληξαν" ολοσχερώς το οικοδόμημα. Οι εργασίες αναστήλωσης διήρκησαν από το 1993-1995.

Ο Πύργος παρέμεινε κλειστός, και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο "άνοιξε" -και μάλιστα χωρίς εισιτήριο (λόγω έλλειψης ικανού αριθμού φυλάκων αλλά και συνθηκών ασφαλείας για το ταμείο του μνημείου) για τους επισκέπτες που -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης-  είναι στη συντριπτική πλειονότητα ξένοι τουρίστες με ...πολυπληθέστερους τους Τούρκους (υπερτερούν ως επισκέπτες σ όλα τα μουσουλμανικά και οθωμανικής περιόδου μνημεία όπως το Επταπύργιο κ.α μνημεία κυρίως της Άνω Πόλης).

Ο πύργος της Αλύσεως είναι πλέον ανοιχτός για τους επισκέπτες καθημερινά (από Τρίτη έως Παρασκευή) από τις 9.00-15.00.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ