Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν οι αυλαίες του ΚΘΒΕ - Τι θα δούμε τους πρώτους μήνες

Στις 17/11 λήγει η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Γιάννη Αναστασάκη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στο… φουλ οι μηχανές στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που ετοιμάζεται να αρχίσει τον προγραμματισμό του για τη νέα θεατρική χρονιά αύριο με την "Frida κι άλλο" στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών και την Παρασκευή 5/10/2018 με τα «Ορφανά» που θα παιχθούν ξανά, στο φουαγιέ της ΕΜΣ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Και όλα αυτά την στιγμή που η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Γιάννη Αναστασάκη λήγει στις 17 Νοέμβρη και ο ίδιος θα αναμένει την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά για την ανανέωση της. «Θα μάθουμε τι θα γίνει τότε. Πάντως έχουμε πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει τώρα», είπε ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση του «Τύπου Θεσσαλονίκης» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Πρόσθεσε εξάλλου πωςο χειμωνιάτικος προγραμματισμός του ΚΘΒΕ έπρεπε να γίνει και πως υπάρχουν σε αυτόν κάποια κενά για τις επιλογές του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Ανθρώπινη φωνή, συνεργασία ΚΘΒΕ με ΚΟΘ

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταθεροποιηθεί το ΚΘΒΕ διοικητικά και οικονομικά, και να αναπτυχθεί καλλιτεχνικά περισσότερο. Είμαστε σε φάση ανοδικής πορείας τα τελευταία χρόνια και περιμένουμε την ανανέωση της θητείας του κυρίου Αναστασάκη και της κυρίας Τσιμά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Άρης Στυλιανού και είπε πως στο πλαίσιο της ΔΕΘ έγινε μια επαφή με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Ζορμπά και πως για την ανανέωση της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και της αναπληρώτριας καλλιτεχνικής διευθύντριας θα αποφασίσει η υπουργός.

Στο οικονομικό κομμάτι στην παρούσα στιγμή το χρέος του ΚΘΒΕ ανέρχεται στα 2.150.000€, ποσό που όπως είπε ο κ. Αναστασάκης θα πέσει στο μισό μέχρι το τέλος του 2018 με χρηματοδότηση που θα έρθει από το υπουργείο Πολιτισμού. «Αυτό έγινε δυνατό μετά από επανειλημμένα αιτήματά μας για έκτακτες επιχορηγήσεις, με προσοχή στα έξοδά μας και με προσπάθεια από όλους τους εργαζόμενούς μας», σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου.

Τι θα δούμε στη σκηνή

Καληνύχτα Μαργαρίτα

Πέρα από την επανάληψη των «Ορφανών» που σημείωσαν πέρυσι μεγάλη επιτυχία και θα επιστρέψουν στο φουαγιέ της ΕΜΣ όπως προαναφέραμε, από 13/10 θα ανεβεί στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» (θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη») με Γιώργο Νινιό και την νέα απόφοιτη του ΚΘΒΕ, Κατερίνα Παπαδάκη. Από 30/10 στο Μικρό της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστεί το «Υπέρ Ελλάδος», το νέο άπαιχτο έργο της Σοφίας Νικολαϊδου για την υπόθεση Πολκ, και 21/10 θα έχει πρεμιέρα «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη από την Παιδική Σκηνή στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. 

Εξάλλου από 28/10 στο Βασιλικό θα παίζονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο κάθε Τετάρτη και Κυριακή το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Μπέκετ, και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο το «Ντα» του Χιου Λέοναρντ.

Υπέρ Ελλάδος

Το ΚΘΒΕ συνεχίζει και φέτος τις συνέργειες με φορείς. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει στις 12 και 13 Οκτώβρη σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των Δημητρίων την «Ανθρώπινη φωνή», έχοντας ως επίκεντρο το ομώνυμο μονόπρακτο του Κοκτώ, αλλά και παρουσίαση της ομώνυμης σύνθεσης από τον Πουλένκ. «Είναι χαρά μας που θα έχουμε στους χώρους μας την ΚΟΘ», είπε ο κ. Αναστασάκης αναφερόμενος στη συναυλία αυτή, ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια της ΚΟΘ κα Ζωή Τσόκανου αποκάλυψε πως η πρώτη συναυλία που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ήταν την 1η Ιουνίου 1959 στο τότε Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ. Και μάλιστα αποκάλυψε πως το 2019, με αφορμή τα 60χρονα της Ορχήστρας σχεδιάζεται μια βραδιά όπου θα παιχθεί το ίδιο πρόγραμμα με την παρθενική εκείνη συναυλία της ΚΟΘ.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των Δημητρίων και συγκεκριμένα του showcase θα παρουσιαστεί στις 10/10 στο Βασιλικό το «After the Campsite : Από δω κι εμπρός», και από 4-7/10 στη Μονή Λαζαριστών το «Frida κι άλλο».

Εξάλλου το ΚΘΒΕ σχεδιάζει από το 2019 και περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με χρηματική ενίσχυση που θα εξασφαλίζει από το ΥΜΑΘ, συνεχίζει τα εργαστήριά του (προνήπια, νήπια, παιδιά δημοτικού, εφήβους, ενήλικες και για νέους με αναπηρίες 12-30 ετών) και από φέτος ξεκινά και εργαστήρια για βρέφη, στον απόηχο της πετυχημένης παράστασής του «Κοίτα!» που θα επαναληφθεί φέτος μέχρι τις αρχές του νέου έτους. Τέλος θα επαναλάβει την δράση «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» σε  Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Απολογισμός καλοκαιριού

Από την παράσταση "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου". Στη φωτογραφία ο Γιάννης Γκρέζιος που θα υποδυθεί τον Πέτρο 

Όσο για τον απολογισμό του καλοκαιριού τον Ορέστη παρακολούθησαν 25.000 θεατές,  4.600 θεατές στήριξαν με την παρουσία τους το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Βασιλικό (με «Ασκητική», «Δε σε ξέχασα ποτέ», «Αfter the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Οι Ηλίθιοι»), τις στις παραστάσεις του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους είδαν 2.000 θεατές και στα εκπαιδευτικά του εργαστήρια  πήραν μέρος 897 παιδιά 4 έως 11 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ