Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη… οι στιγμές πριν την απελευθέρωση – Ελεύθερη είσοδος

Ντοκιμαντέρ με τις στιγμές πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αξιός ποταμός 1912: Οι γέφυρες που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη» | Ελασσόνα - Σαραντάπορο - Σέρβια - Κοζάνη - Γιαννιτσά - Χαλάστρα - Θεσσαλονίκη και η Σίνδος ως τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τελευταία έδρα του Γενικού Στρατηγείου» θα προβληθεί τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, στις 18.30, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη «Δημήτριος Κ. Χαντές», στη Χαλάστρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Ελευθέρια της περιοχής. Θα ακολουθήσουν προβολές στις 19.30, στις 20.30 και στις 21.30 την ίδια μέρα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή του Δήμου Δέλτα, ολοκληρώθηκε πέρσι και προβλήθηκε για πρώτη φορά σε ειδική εκδήλωση στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

“ Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Χαντές, ο εγγονός του μακεδονομάχου Αναγνωστόπουλου Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ο εγγονός του ξυλέμπορου Γράμπα Θεοχάρης Γράμπας, η εγγονή του Μαρκούδη Ρίτα Μαρκούδη, ο καθηγητής και ερευνητής Λεωνίδας Πλατανιώτης, ο δικηγόρος - ερευνητής ιστορίας Θεόδωρος Γκλαβέρης, ο π. Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλειος Νικόλτσιος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Μαριάνθη Δημοπούλου και ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

« Με τον τρόπο αυτό διασώσαμε σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου υλικού σχετικά με το θέμα αυτό. Διασώσαμε επίσης και τη συλλογική μνήμη, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα αγνοούσε τις κρίσιμες λεπτομέρειες των ημερών μετά τη μάχη των Γιαννιτσών και πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, λεπτομέρειες που καθόρισαν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής» είπε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος

Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία του Δήμου Δέλτα ώστε να αξιοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό.

Ο φετινός εορτασμός των Ελευθερίων διοργανώνεται από τον Κοινωνικό και Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

georganti
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)
Ο πατέρας της Μαριάννας Γεωργαντή, Μιχάλης, της έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο ακούστηκε στον «αέρα», με την ίδια να ξεσπά σε λυγμούς
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)