Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με 253 ταινίες το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την 1η Νοέμβρη η τελετή έναρξης με προβολή της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε - Έντα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με 164 ταινίες μεγάλου μήκους, 89 μικρού μήκους, αφιερώματα στον Ισπανό Χαιμε Ροσάλες, στην ολλανδή Νάνουκ Λέοπολντ, στους χιλιανούς εικαστικούς κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, στο queer ελληνικό σινεμά από το ’60 μέχρι και σήμερα, στους πρωτοπόρους ρουμάνους σκηνοθέτες και σε αθέατες όψεις της εκπαίδευσης («Μαθήματα ζωής») μας περιμένει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ο Χαιμε Ροσάλες

Θα διεξαχθεί από 1 έως 11 Νοέμβρη 2018 με προβολές σε Ολύμπιον, Παύλο Ζάννα, στις αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές), καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης στο δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών σε συνεργασία με δήμο Νεάπολης Συκεών. Και ο προϋπολογισμός του είναι στις 750.000 ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ, από το πρόγραμμα Media, χορηγίες, αλλά και έκτακτη επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ.

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοέμβρη στο Ολύμπιον με την ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα (ταινία που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών) να προβάλλεται στην τελετή έναρξης, ενώ στην τελετή λήξης θα παρουσιαστεί η ταινία «Girl» του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (επίσης βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κανών).

Guernsey της Νανούκ Λέοπολντ

«Κάθε φεστιβάλ είναι συναντήσεις, δημιουργία, ζύμωση, γιορτή. Είναι μια αφορμή για να δούμε πέρα από την επιφάνεια και να θυμηθούμε τα ουσιώδη. Να ανακαλύψουμε ιδέες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις», σχολίασε η πρόεδρος του ΔΣ του ΦΚΘ κυρία Ελίζ Ζαλαντό το μεσημέρι από το Ολύμπιον σε μια συνέντευξη τύπου που είχε μια ιδιαιτερότητα: το μισό πάνελ – ακροατές ήταν στην Αθήνα και το άλλο μισό στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον και η συνομιλία γίνονταν μέσω της βοήθειας της τεχνολογίας.

Από την πρωτεύουσα λοιπόν, και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση εστίασε στο διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ σημειώνοντας πως επιλέχθηκαν 15 ταινίες με οδηγό το θέμα της κλασικής τέχνης carita romana (το 31 μ.Χ. μια κόρη που θηλάζει τον πατέρα της ο οποίος είναι φυλακισμένος και είχε καταδικαστεί σε θάνατο από ασιτία), ενώ αντίστοιχος αριθμός εικαστικών εμπνεύστηκε από τις ταινίες για να φιλοτεχνήσει από ένα έργο. Το σύνολο των δημιουργιών τους θα εκτεθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από 3/11 έως 2/12.

Εξάλλου και φέτος συνεχίζεται το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality που συστήθηκε πέρυσι στο κοινό φέρνοντάς το πιο κοντά στην Εικονική Πραγματικότητα. Στο τμήμα αυτό θα υπάρχει φέτος και μια ελληνική συμμετοχή, το «New Horizons Pilot» της Λουκίας Αλαβάνου.

Από την ταινία La flor

Με ενδιαφέρον αναμένονται το τμήμα Out of Competition και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες (εδώ θα δούμε μεταξύ άλλων και την προσφάτως βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας ταινία του Μπουγιάρ Αλιμάνι «TheDelegation”, αλλά και το“Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν για το οποίο το Φεστιβάλ εξασφάλισε άδεια από το Netflix και έκανε και αλλαγές στο σύστημα ήχου στο Ολύμπιον), όπως κα οι «Ματιές στα Βαλκάνια», οι Ειδικές Προβολές, το >>Film Forward (στο κομμάτι αυτό θα προβληθεί και το το φιλμικό έπος «La Flor» του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς σε τρία μέρη: 4, 5 και 6 ώρες) και οι μεταμεσονύχτιες προβολές στη «’Round Midnight».

Ήρωες του Ανανιάδη στον οποίο θα γίνει αφιέρωμα

Στο ελληνικό κομμάτι πέρα από το αφιέρωμα στο queer cinema της χώρας μας θα δούμε 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Επίσης θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη χρονιά θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο τμήμα της Αγοράς η οποία αποκτά και τον 1ο Πρεσβευτή της: τον Φοίβο Δεληβοριά. Αυτός λοιπόν θα είναι ο άνθρωπος που θα φέρει πιο κοντά τους δημιουργούς με το συγκεκριμένο δυναμικό κομμάτι του ΦΚΘ, ενώ θα παρουσιάσει και την απονομή των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Μετά το ΦΚΘ θα γίνουν εργασίες για Αποθήκη Γ’

Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιοποίηση της Αποθήκης Γ΄ που περνά στα χέρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η κυρία Ελίζ Ζαλαντό είπε πως τώρα προέχει η 59η διοργάνωση του Φεστιβάλ και στη συνέχεια θα γίνουν εργασίες. Πάντως εξήγησε πως απαιτείται πολλή δουλειά για να γίνει ασφαλής και κατάλληλος για χρήση ο παραπάνω χώρος. «Δεν είναι μόνο μια επένδυση, αλλά χρειάζεται οργάνωση και συντονισμό προσπαθειών», σχολίασε.

Τις αφίσες του 59ου ΦΚΘ σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο των Beetroot.

Τα επίσημα spot του 59ου ΦΚΘ σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου

Η προπώληση εισιτηρίων θα αρχίσει από τις 30 Οκτώβρη και θα γίνεται τόσο ηλεκτρονικά όσο και δια ζώσης (στα info kiosk της Αριστοτέλους και στα ταμεία από τις αίθουσες στο Λιμάνι ). Περισσότερα εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ