Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από τις παλιές μάντρες της Νέας Ελβετίας μέχρι το ζευγάρωμα της κεραμικής με την χαρακτική

Από τις παλιές μάντρες της Νέας Ελβετίας μέχρι το ζευγάρωμα της κεραμικής με την χαρακτική  ...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Έμπνευση από τις παλιές μάντρες στην περιοχή Νέας Ελβετίας της Χαριλάου, αναζήτηση της αλήθειας μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και συνδυασμός της κεραμικής και της χαρακτικής είναι τα κύρια στοιχεία τριών εκθέσεων που θα ανοίξουν τις πύλες τους μέσα στο Γενάρη σε γκαλερί της πόλης μας. Στην πρώτη ενώνουν τις δυνάμεις τους έξι γυναίκες, ενώ οι άλλες δύο αποτελούν πρώτες ατομικές εκθέσεις.

Με πηλό ή με χάραξη

Έξι γυναίκες εικαστικοί συναντώνται για να δουλέψουν μαζί, η καθεμιά επιλέγοντας τη δική της «συνομιλήτρια» με την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την εκφραστική γλώσσα που γνωρίζουν και χειρίζονται από χρόνια στο χώρο της τέχνης: την κεραμική και τη χαρακτική. Αυτά θα συμβούν στην έκθεση με τίτλο «6 in ceramics and prints Mε πηλό ή Με χάραξη» που θα εγκαινιαστεί στις 9 Ιανουαρίου 2014, ώρες 19.00 – 23.00 στη γκαλερί της Λόλας Νικολάου (Τσιμισκή 52, τηλ2310 240416). Συγχρόνως με το «ζευγάρωμα των δύο τεχνών» ζευγαρώνουν εικαστικά: η Βούλα Γουνελά με τη Βίκυ Τσαλαματά, η Θεοδώρα Χωραφά με τη Μάγδα Ταμμάμ και η Βέρα Σιατερλή με τη Δήμητρα Σιατερλή.

Σε σημείωμα για την έκθεση αναφέρονται τα εξής: «Κάθε ζευγάρι καλλιτεχνών μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και κοινή δουλειά στα εργαστήρια παρουσιάζει από μια εικαστική πρόταση. Σ’ αυτή την αλληλοαναγνωριστική και αυτογνωσιακή συγχρόνως διαδικασία, η κάθε καλλιτέχνης με αφετηρία το προσωπικό της έργο, επιχειρεί να ανιχνεύσει, να γνωρίσει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία, αλλά και τις ύλες και εργαλεία της άλλης, ενεργοποιώντας ένα παιχνίδι γόνιμης ανταλλαγής που καταλήγει στο να νοηματοδοτήσει τα προτεινόμενα έργα».

Διάρκεια έως 31.01.2014. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00.

Αναζητώντας την αλήθεια

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, και ώρα 20:30, θα εγκαινιαστεί στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (Π.Π.Γερμανού 5, τηλ 2310 275 985) η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γιάννας Καλή.

Για τη δουλειά της η ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος Μαρίνα Αθανασιάδου γράφει μεταξύ άλλων: «Το καλλιτεχνικό έργο της Γιάννας Καλή διακρίνεται από μία συνέπεια ή ακόμη καλύτερα από μία εμμονή στην αναζήτηση της αρμονίας και τα όρια αυτής.

Επιτυγχάνεται άραγε η απόλυτη αρμονία στην πραγματική ζωή ή χρειάζεται η διακριτική βοήθεια της τέχνης, φαίνεται να αναρωτιέται η καλλιτέχνιδα.

Πλούσιες σε αναφορές στη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη, οι ζωγραφικές εικόνες της Γιάννας Καλή δεν αφήνουν καμία αμφιβολία στον υποψιασμένο θεατή. Δε βρίσκονται μπροστά του για να ευφράνουν τις αισθήσεις του αλλά για να τον οδηγήσουν μέσω της ομορφιάς τους στο μονοπάτι, στο μπλε δρομάκι της αναζήτησης της αλήθειας… Αντικείμενα καθημερινής χρήσης, συχνά ασήμαντα, τα οποία αποκτούν μια άλλη διάσταση και λειτουργούν ως σύμβολα, απαλλαγμένα από την αρχική τους χρήση… Τελικά ποια είναι τα όρια; Κατά πόσο μπορεί να παρέμβει η τέχνη, η ζωγραφική στην προκειμένη περίπτωση, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αρμονία; Σίγουρα δυσδιάκριτα απαντά η Γιάννα Καλή».

Διάρκεια έως 8 Φεβρουαρίου 2014. Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9.

Οι μάντρες της περιοχής Νέα Ελβετία

Μια σειρά έργων ακρυλικά-παστέλ μεσαίων διαστάσεων, με ενιαίο θέμα τις μάντρες στη περιοχή Νέα Ελβετία στη Χαριλάου που πλέον δεν υπάρχουν, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι επισκεφθούν από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014 (εγκαίνια 12.00- 21.00), την ατομική έκθεση του Χρήστου Κουλουκούρη που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα τέχνης TSATSIS PROJECTS/ARTFORUM (Τσιμισκή 113, τηλ. 2310257552).

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του δημιουργού, ενώ έχει προηγηθεί δική του έκθεση φωτογραφίας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11.00-21.00, Σάββατο 11.00-15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης