Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα σαράντα του χρόνια συμπληρώνει φέτος ο «Εξάντας»

Για τον Σεπτέμβρη έχουν στα σκαριά ένα πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα με τίτλο «Ο ξυλοκόπος» και ένα γαλλικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αύριο γίνομαι 20 χρονών» του βραβευμένου γαλλο-κογκλολέζου συγγραφέα Alain Mabanckou.

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ήταν το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας όταν δημιουργήθηκαν οι εκδόσεις «Εξάντας». Και στα χρόνια που ακολούθησαν παρουσίασαν στους αναγνώστες βιβλία διαχρονικά, που άνοιγαν ορίζοντες στον ιστορικό, λογοτεχνικό και φιλοσοφικό προσανατολισμό.

Έργα όπως «Οι καπετάνιοι» και «Οι 120 μέρες των Σοδόμων» και που συζητήθηκαν και διαβάστηκαν.

Φέτος συμπληρώνουν τα 40 χρόνια παρουσίας τους στο χώρο των εκδόσεων.

Και συνεχίζουν το έργο τους παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση που βιώνει η χώρα μας.

«Τα 40 χρόνια συμπίπτουν με άγνωστο πόσα χρόνια ακόμη σκλαβιάς από το ΔΝΤ. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Το κράτος δεν έχει καμία μέριμνα για το βιβλίο. Ακόμη και το ΦΠΑ που υπάρχει στο 6,5% θεωρώ ότι πρέπει να μειωθεί, όπως και οι εισφορές –είχε ειπωθεί ότι θα μειώνονταν από τον Ιούλιο, οπότε αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Μην ξεχνάτε ότι το βιβλίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, όπως είναι πχ τα τρόφιμα, τα ρούχα και τα παπούτσια. Τα πάγια έξοδα ενός εκδοτικού οίκου είναι πάρα πολλά, τα έσοδα είναι σχετικά λίγα και από πολλούς δυσκολευόμαστε να εισπράξουμε κι αυτά τα λίγα χρήματα, πχ από βιβλιοπωλεία που κλείνουν ή είναι έτοιμα να κλείσουν. Οπότε θα έλεγα ότι μέσα σε αυτή τη γενικότερη κρίση κύριος στόχος μας είναι να επιβιώσουμε ως εκδοτικός οίκος», μας ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο εκδότης κ. Αργύρης Παπαγεωργίου, αδερφός της ιδρύτριας των εκδόσεων Μάγδας Κοτζιά.

Ήδη, όπως είπε, έχουν περιορίσει της νέες εκδόσεις και προχωρούν περισσότερο σε ανατυπώσεις παλιών γνωστών βιβλίων.

Στα βιβλία του «Εξάντα» που συνεχίζουν να κερδίζουν την αγάπη του κοινού συγκαταλέγονται τίτλοι όπως το «Μαγικό βουνό» του Thomas Mann, «Ο εραστής» της Marguerite Duras κ.ά..

Για τον Σεπτέμβρη έχουν στα σκαριά ένα πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα με τίτλο «Ο ξυλοκόπος» και ένα γαλλικό μυθιστόρημα με τίτλο «Αύριο γίνομαι 20 χρονών» του βραβευμένου γαλλο-κογκλολέζου συγγραφέα Alain Mabanckou.

Περί ενιαίας τιμής βιβλίου

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την ενιαία τιμή βιβλίου ο κ. Αργύρης Παπαγεωργίου είπε τα εξής: «Από μια πρώτη εικόνα που έχω, πιστεύω ότι δεν πρέπει να καταργηθεί. Η κατάργησή της θα ήταν κάτι το ασύμφορο για τα μικρά βιβλιοπωλεία. Παράλληλα ίσως θα έπρεπε να αυξηθούν και τα χρόνια που υπάρχει ενιαία τιμή και από 2 που είναι να γίνουν 5. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στα βιβλιοπωλεία, χώρια που υπάρχουν και αλυσίδες καταστημάτων που δεν είναι αμιγώς βιβλιοπωλεία αλλά πωλούν βιβλία και “χτυπούν” ένα μεγάλο εύρος καταστημάτων (ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά κλπ)».

Μια ματιά στα 40 χρόνια της πορείας του «Εξάντα»*

Το 1975 ο «Εξάντας» εκδίδει το περίφημο έργο για τον ελληνικό Εμφύλιο «Οι καπετάνιοι», που έγινε ένα από τα πρώτα best sellers στην Ελλάδα. Στη συνέχεια γνωρίζει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τα «καταραμένα» έργα του Jean Genet και του Μαρκήσιου de Sade, όχι χωρίς περιπέτειες: το 1979 η κυκλοφορία της «Φιλοσοφίας στο μπουντουάρ» απαγορεύεται με δικαστική εντολή, το 1981 συμβαίνει το ίδιο με τις «120 μέρες των Σοδόμων». Πρωτοπορεί στον τομέα της μεταφρασμένης επιστημονικής φαντασίας κυκλοφορώντας τις περίφημες ανθολογίες (χρονολογική και θεματική). Ταυτόχρονα προωθεί για πρώτη φορά στον ελληνικό εκδοτικό χώρο σημαντικούς γαλλόφωνους συγγραφείς (Louis Aragon, Marguerite Duras, Jorge Semprun, Simon Signoret, Michel Tournier, Sylvie Germain, Nedim Gürsel). Δημιουργεί τη σειρά «Σύγχρονη Κλασική Βιβλιοθήκη», όπου εντάσσονται νέες μεταφράσεις κλασικών (Balzak, Stendhal, Flaubert, Faulkner, Conrad, Kafka) αλλά και νεότεροι συγγραφείς (Sabato, Cortazar, Mann, Bernhardt, Malraux). Επιχειρεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση στα ελληνικά των σημαντικότερων έργων του Fernando Pessoa. Από το 1979 εκδίδει στην Ελλάδα τα έργα του Βασίλη Αλεξάκη.

Παράλληλα με τη λογοτεχνία, παρουσιάζει μια σειρά εκδόσεων που ρίχνουν νέο φως στην ελληνική και διεθνή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της εποχής, ενώ διακρίνεται και στον τομέα του κριτικού και φιλοσοφικού δοκιμίου, φέρνοντας τους αναγνώστες σε επαφή με σπουδαίους παλαιότερους και σύγχρονους διανοητές (Friedrich Nietzsche, Jean-Paul Sartre, Jean Laplanche, Emile Cioran, Κώστα Αξελό, René Girard, Michel Onfray).

Τέλος, άξιες μνείας είναι οι εκδόσεις τέχνης του, μεταξύ των οποίων η πανόδετη πολυτελής έκδοση του μεσαιωνικού «Μυθιστορήματος του Αλεξάνδρου» και η δίτομη πανόδετη έκδοση της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» σε μετάφραση του Ι. Κακριδή και εικονογράφηση Mimmo Paladino.

* «Εξάντας» είναι το ναυτικό όργανο προσανατολισμού που γωνιομετρά θάλασσες και αστέρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης