Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Parkour στο Λιμάνι

Στο πλαίσιο του 6ου Street Mode Festival μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν αύριο αυτό, καθώς και άλλες μορφές της street κουλτούρας

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι γνωρίζετε για την street κουλτούρα; Το Street Mode Festival, ένα από τα μεγαλύτερα ανοιχτά φεστιβάλ στην Ελλάδα, θα μας μυήσει για ακόμη μια χρονιά σε αυτήν, μέσα από το πλούσιο πρόγραμμά του το οποίο έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ευσταθίου (Nox1). Μάλιστα φέτος το φεστιβάλ αλλάζει χώρο διεξαγωγής και αντί της Θέρμης όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι.

Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν αύριο την ευκαιρία να ακούσουν τα συγκροτήματα: Ημισκούμπρια, Bad Movies, Anima Nation, Jaw Bones, Allergic, Banksters, να απολαύσουν τους dj’ s: Kid Stretch, Inko, Aldow, Lorrd & Big Shine, Cron, AmazeMe, Morf και Tarzan Bros, να δουν διαγωνισμούς graffiti, breakdance, street dance αλλά και parkour από κορυφαίους Έλληνες καλλιτέχνες και αθλητές.

Ειδικά για το τελευταίο μας μίλησε η Όλγα Μητάτου που μαζί με τον Δημήτρη Καϊμακάμη έχουν δημιουργήσει τη Freestyle Training Team. Υπό την καθοδήγησή τους θα παρουσιαστούν σε παιδιά και ενήλικες οι δυνατότητες του parkour και άλλων action – lifestyle sports, μέσα από εργαστήρια και επιδείξεις.

Οι δυο τους είναι ζευγάρι στη ζωή και ίδρυσαν το 2013 έναν αθλητικό σύλλογο που προωθεί δραστηριότητες αναψυχής και άθλησης ανοιχτού και κλειστού χώρου. «Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα. Ασχολούμαστε με parkour, ακροβατική, ακροβατική γιόγκα, functional training- που είναι κυκλική προπόνηση σαν cross-fit- έχουμε ομάδα ακροβατικού χορού και ασχολούμαστε με το σύγχρονο, το μοντέρνο, το χιπ χοπ, το breakdance. Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες έχουμε τμήματα για όσους κάνουν board sports (πχ snowboard, kite, surf, σκι) και θέλουν να προπονηθούν για να έχουν καλύτερη επίδοση σε αυτά τα αθλήματα που είναι εξωτερικού χώρου. Και αυτοί μπορούν να έρθουν στο γυμναστήριό μας και να κάνουν προπόνηση», ανέφερε η κα Μητάτου.

Όπως μας εξήγησε ασχολούνται και οι δυο τους εδώ και αρκετά χρόνια με αυτά τα αθλήματα και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο και να προωθήσουν μέσα από αυτόν τις δραστηριότητες κλειστού και εξωτερικού χώρου. Υπάρχει η θεωρία και η πράξη. Πχ για αναρρίχηση οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν πρώτα κάποιες πληροφορίες για το άθλημα και έπειτα θα πάνε μια εκδρομή που θα έχει και ανάβαση. «Όχι για πρωταθλητισμό ή για να βγάλουμε αθλητές, αλλά για αναψυχή», επεξηγεί. Το ίδιο γίνεται και με το surf ή με το SUP (stand up paddling) που είναι όρθια κωπηλατοδρομία και το yoga board (όρθια γιόγκα).

Για την αναψυχή των επισκεπτών του Streetmode λοιπόν έχουν ετοιμάσει μια επίδειξη parkour, στην οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος και τα παιδιά. Μάλιστα σκέφτονται να βάλουν και κάποιες σανίδες πχ long board, balance board και ιμάντες ισορροπίας για να γίνουν επιδείξεις και με αυτές.

Σε ερώτησή μας αν το parkour είναι επικίνδυνο η κα Μητάτου αναφέρει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι. «Το parkour είναι διαδεδομένο, απλά είναι λίγο λανθασμένη η εντύπωση που έχει γι’ αυτό ο κόσμος. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι είναι να πηδάς από ταράτσα σε ταράτσα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό. Το parkour βασίζεται στις βασικές κινήσεις που κάνει ο άνθρωπος από την παιδική ηλικία, δηλ. να περπατάει, να περπατάει στα τέσσερα, να κάνει ισορροπία, να κάνει άλματα, ρολαρίσματα, να διαπερνά εμπόδια, να κάνει στηρίξεις. Εμείς το προωθούμε όσο μπορούμε. Στα παιδάκια που έρχονται σε τμήματα με ενόργανη γυμναστική τα βάζουμε να παρακολουθούν και το parkour, ώστε να τους είναι πιο εύκολο να το αντιληφθούν. Σε μια προχωρημένη μορφή στο parkour μπορείς να “κολλήσεις” το free running που έχει μια σειρά από ακροβατικά και κόλπα που εντυπωσιάζουν. Θα κάνουμε μια μικρή επίδειξη και γι’ αυτό. Πιο πολύ όμως θέλουμε να διασκεδάσουμε με τα παιδιά», σημείωσε.

Σε τι ηλικίες απευθύνονται; «Από 3-4 μέχρι 16-18. Αν τώρα έρθει ο 30άρης χωρίς να έχει ξανακάνει θα του δείξουμε, αλλά ίσως να πέσουν οι απαραίτητες φωτογραφίες (γέλια)», πρόσθεσε η κα Μητάτου.

* To Street Mode Festival γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014".

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

12:00 –20.00 Graffiti –Steet Art.

17:30 – Parkour & Freerunning Trainning Show.

18:30 – Breakdance & Street Dance Shows

20:00 – Live Music.

Και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ DJ Sets και Live Beat Dropping από κορυφαίους DJs - παραγωγούς.

*Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε δύο χώρους, στο ανοιχτό Hip Hop Stage (προαύλιος χώρος Αποθήκης Γ) και στο κλειστό Live Stage (Αποθήκη Γ). Παρουσιαστής του φεστιβάλ φέτος είναι ο Γιώργος Μαυρίδης.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.streetmode.gr και στο facebook.com/streetmodefestival.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ