Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο “πατέρας” του Κλουζ έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Ο Γίργκεν Μπανσέρους μιλάει για τον ήρωα που δημιούργησε, τον 9χρονο ντετέκτιβ, οι ιστορίες του οποίου αποκτούν ολοένα και περισσότερους αναγνώστες

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Γιατί εξαφανίζονται οι αγαπημένες του τσίχλες από το περίπτερο της Όλγας; Ποιος φταίει που τα αυτοκίνητα μετά το πλύσιμό τους στο γκαράζ έχουν γρατζουνιές;

Γιατί στις πρόβες για το θεατρικό του σχολείου τρεις ταλαντούχοι πρωταγωνιστές εγκαταλείπουν μυστηριωδώς τους ρόλους τους;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω δίνονται από τον Κλουζ έναν εννιάχρονο ντετέκτιβ που λύνει μυστήρια, έχει αδυναμία στο γάλα και λατρεύει τις τσίχλες. Όχι όποιες να ‘ναι. Μόνο τις Κάρπρεντερ! Εξάλλου με αυτές πληρώνεται μόλις διαλευκάνει ένα μυστήριο.

Την Τρίτη 12/5, Γίργκεν Μπανσέρους, θα βρίσκεται στην πόλη μας για να μιλήσει για την αστυνομική σειρά για μικρούς αναγνώστες που έφτιαξε με κεντρικό ήρωα τον Κλουζ και που έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες, έχει πουλήσει περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχει τιμηθεί και με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή ο διάσημος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας απάντησε στις ερωτήσεις μας.

-Ο Κλουζ είναι ένας 9χρονος ντέντεκτιβ που έχει αδυναμία στο γάλα και τις τσίχλες. Πώς γεννήθηκε;

-Το 1994 η κόρη μου Katharina ήταν 8 ετών. Μια μέρα μου είπε ότι κατά την γνώμη της οι αστυνομικές ιστορίες για παιδιά ήταν πολύ βαρετές. Για να την πείσω ότι οι τέτοιες ιστορίες μπορούν να γραφτούν με διαφορετικό, τρόπο έπλασα έναν μικρό Φίλιπ Μάρλοου. Ο Κλουζ είναι ένας μοναχικός αγωνιστής όπως και ο Μάρλοου, αλλά, φυσικά, είναι ένα παιδί. Αντί να καπνίζει Lucky Strike, μασάει μαστίχα και αντί να πίνει Bourbon Whiskey, προτιμά το γάλα.

-Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ σας;

-Φυσικά! Είναι κι αυτός αφηγητής ιστοριών…

-Θυμάστε πότε αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;

-Το 1983 δούλευα ως δάσκαλος για ενήλικες. Αλλά ήταν μια δουλειά που δεν μου άρεσε. Είχα την αίσθηση πως αλλού θα μπορούσα να αποδώσω καλύτερα. Έτσι άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο για παιδιά, το "Keine Hosenträger for Oya" ("No trousers for Oya"). Ήμουν τυχερός γιατί το κείμενο δέχτηκε να το εκδώσει ο πρώτος εκδότης στον οποίο το είχα στείλει. Τέσσερα χρόνια μετά αποφάσισα να εγκαταλείψω τη διδασκαλία και να γίνω αποκλειστικά συγγραφέας.

-Γιατί επιλέξατε τα αστυνομικά μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους;

-Το πρώτο μου επάγγελμα ήταν σε εφημερίδα, έκανα αστυνομικό ρεπορτάζ. Εκείνη την εποχή ανακάλυψα το πόσο συναρπαστικό ήταν αυτό το αντικείμενο, αυτός ο τομέας. Η παραβίαση των κανόνων, το κυνήγι των υπόπτων, ο συνδυασμός των στοιχείων - όλα τα παραπάνω αρέσουν σε πολλά παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

-Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας συγγραφέας όταν ήσασταν παιδί; Και ποιος είναι τώρα;

 -Όταν ήμουν παιδί ήταν ο Karl May και τα "Kalle Blomquist"-βιβλία της Astrid Lindgren. Σήμερα είναι ο συναρπαστικός αμερικανός συγγραφέας Don Winslow.

-Ο Κλουζ είναι παιδί, αλλά ενεργεί ως ενήλικας. Πλένει πιάτα, βοηθά τη μητέρα του και αντιλαμβάνεται τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μονογονεϊκή οικογένεια. Και πάνω από όλα είναι ένας ντετέκτιβ και ένας μαθητής. Πιστεύετε ότι σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν; Και αν ισχύει αυτό, γιατί συμβαίνει;

-Δεν ξέρω αν μεγαλώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν παιδική ηλικία. Έπρεπε να δουλέψουν με τους γονείς τους. Αλλά πιστεύω πως τώρα τα παιδιά ζουν σε πιο ρευστές και γρήγορες εποχές από κάθε άλλη προηγούμενη γενιά. Με άλλα λόγια: στο μεσοδιάστημα η παγκοσμιοποίηση έφτασε στα παιδιά μας.

-Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας για τον Κλουζ;

-Ανυπομονώ για περισσότερες περιπέτειες. Δεν θα σκοτώσω μια αγελάδα που δίνει τόσο πολύ γάλα! 

-Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη σε λίγες μέρες. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την επίσκεψη.

-Στις 12/5 θα επισκεφθώ τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης για μαθήματα σε Έλληνες και Γερμανούς μαθητές. Στη συνέχεια θα έχω μια συνάντηση με τους Έλληνες αναγνώστες μου στο βιβλιοπωλείο ΟΞΥΓΟΝΟ.

-Τι θέλετε να πείτε στους Έλληνες αναγνώστες σας;

-Σας αγαπώ!

*Οι περιπέτειες του Κλουζ κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το ΟΞΥΓΟΝΟ βρίσκεται στην οδό Ολύμπου 81.

Επισκεφθείτε το site του συγγραφέα: http://www.jbanscherus.de.vu/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ