Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πεδίο Δράσης Κόδρα» με έμπνευση το «σφάλμα»

Σε άλλη εποχή και με την έννοια της διόρθωσης και της επανεκκίνησης το φετινό φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Αλλάζει εποχή το Πεδίο Δράσης Κόδρα. Τα επίσημα εγκαίνιά του είναι στις 22/6, αντί του Σεπτεμβρίου όπου διεξάγονταν συνήθως. Και με τίτλο «ERROR (ΣΦΑΛΜΑ) θα παρουσιάσει και θα φιλοξενήσει τα έργα καταξιωμένων, νέων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, «ένα χώρο που το φιλοξενεί τα τελευταία 15 χρόνια και που θέλουμε να αποδώσουμε στους πολίτες», όπως ανέφερε χθες ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Η ημερολογιακή αλλαγή γίνεται λόγω του ότι λήγει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και πρέπει κάθε εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης να έχει τακτοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Στόχος είναι να μπει στο νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ο δήμαρχος. Και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε θα βοηθήσει ο δήμος Καλαμαριάς, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος δε στο θέμα του φετινού εικαστικού φεστιβάλ είπε πως «είναι το “σφάλμα” όχι με την αρνητική απόχρωσή του, αλλά ως σημείο διόρθωσης και επανεκκίνησης».

«Το Πεδίο Δράσης Κόδρα αυτονομείται. Με τη λήξη της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ λήγει ένας κύκλος, αλλά ελπίζουμε να ανοίξει ένας νέος», σημείωσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Ματθαίος Αμπατζίδης, ενώ πρόσθεσε πως ένας από τους στόχους του δήμου είναι να μπει η σύγχρονη τέχνη στα σχολεία.

«Θέλουμε το φεστιβάλ να είναι μια κοινότητα που θα την οικειοποιηθούν όχι μόνο οι καλλιτέχνες, αλλά και οι πολίτες», ανέφερε ο διευθυντής του Πεδίου Δράσης Κόδρα Δημήτρης Μιχάλαρος. Είπε πως ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τους καλλιτέχνες ήταν η τεχνολογία, η αρχιτεκτονική, θέματα φύλου και ηθικής, ενώ υπάρχουν υπαινιγμοί και στα θέματα χρηματοδότησης της τέχνης.

Παράλληλα τόνισε πως το φεστιβάλ στην προσπάθειά του να έχει εξωστρέφεια συνεργάζεται με άλλους θεσμούς της πόλης. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της Ταυτοετερότητας. Η έκθεση Ταυτοετερότητα - But Still Ιn One Piece θα φιλοξενήσει προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή πάνω στο ζήτημα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού. Θα εγκαινιαστεί απόψε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Τι θα δούμε στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 

Όσο για το κυρίως πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα; Θα παρουσιαστούν ατομικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, η διαδικτυακή έκθεση Cyber Art Space, η έκθεση Κόδρα Fresh με τίτλο «Happy Accidents» με έργα τελειόφοιτων και πρόσφατα απόφοιτων των σχολών Καλών Τεχνών, in situ έργα και in situ η εγκαταστάσεις, πρόγραμμα προβολών κα.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2015, φέτος για πρώτη φορά, θα πλαισιώσει την έκθεση του Fresh με ένα workshop και ένα masterclass σε επιμέλεια της Ανθής Αργυρίου, που θα εστιάσουν στην τέχνη του videodance και στην performance αντίστοιχα και θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ.

Διάρκεια για το «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2015»: 22 Ιουνίου - 5 Ιουλίου

Περισσότερα στο: www.actionfieldkodra.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί