Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Θέλει ή δεν θέλει η πολιτεία το ΚΘΒΕ;»

Τα παράπονά του για την αντιμετώπιση της κρατικής εξουσίας, αλλά και μερίδας των ΜΜΕ προς το Κρατικό Θέατρο εξέφρασε ο Γιάννης Βούρος

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Να πάρει η πολιτεία τις αποφάσεις της. Θέλει ή δεν θέλει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος; Δεν μπορεί να γίνονται τόσα πράγματα και να μην υπάρχει μια τηλεοπτική κάμερα να τα καταγράψει. Θεωρώ ότι είναι χρέος όλων να αναδείξουν την καλλιτεχνική δράση του ΚΘΒΕ, ενάντια σε κάθε διάθεση και σκοπιμότητα συρρίκνωσης και αφανισμού. Το Κρατικό Θέατρο δεν είναι μόνο ο Οργανισμός των σκανδάλων και της παραφιλολογίας γύρω από περιπτώσεις κακής διαχείρισης, αλλά ένας Κρατικός Πολιτιστικός Φορέας που στην παρούσα φάση κρατιέται όρθιος και ανοιχτός χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των ανθρώπων που εργάζονται για αυτόν».

Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος εξέφρασε τα παράπονά του για την αντιμετώπιση της κρατικής εξουσίας προς τη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, ενώ κάλεσε τα ΜΜΕ, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, να προβάλουν τις εκδηλώσεις του σε μία περίοδο που το Θέατρο το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Υπογράμμισε πως θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη της Μονής Λαζαριστών ανάμεσα στις σκηνές του ΚΘΒΕ. Μάλιστα στην τελευταία η εναρκτήρια παράσταση για τη χειμερινή σαιζόν θα είναι η κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος». Πρωτύτερα όμως θα τη δούμε σε θερινές σκηνές. Με τις πρώτες παραστάσεις στις 25 και 26.6 στο Θέατρο Δάσους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους.

Έργα που έχουν επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα

Αναφερόμενος στο έργο ο κ. Βούρος είπε πως στο πλαίσιο στήριξης των ελληνικών θεατρικών κειμένων επιλέγουν για τον προγραμματισμό έργα που να έχουν επαφή με την πραγματικότητα και με αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Εν προκειμένω η πρόταση για τον «Κουτρούλη» έγινε από τον Γιάννη Καλατζόπουλο ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και έκανε και την επεξεργασία των κειμένων. «Είναι ένα έργο που μοιάζει να έχει γραφτεί σήμερα. Αυτή η χώρα από το 1830 ζούσε με δανεικούς θεσμούς, δανεικούς ηγέτες και δανεικά χρήματα», σχολίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

«Ο Ραγκαβής ήταν μορφωμένος άνθρωπος και χωμένος μέχρι τα μπούνια στην εξουσία. Και στο κείμενό του στηλιτεύει την πηγή της κακοδαιμονίας:

δηλαδή την εξάρτηση της χώρας από τις μεγάλες δυνάμεις, ενώ δεν χαρίζεται ούτε χαϊδεύει τον Έλληνα. Και μας προτείνει να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια και να μην δανειζόμαστε», ανέφερε ο κ. Καλατζόπουλος. Τόνισε πως ο Ραγκαβής χρησιμοποιεί Αριστοφανικά στοιχεία και πως η παράσταση που θα δούμε θα είναι αληθινό θέατρο.

Ως μια φωτογραφία της σημερινής Ελλάδας που έρχεται από το 1843 χαρακτήρισε το έργο ο Δημήτρης Κολοβός που υποδύεται τον πατέρα, ενώ ο Τάσος Πεζιρκιανίδης που θα παίξει τον Κουτρούλη είπε πως τον γοήτευσε αυτή η κωμωδία. Για τη σχέση ανδρών και γυναικών με την εξουσία μίλησε η Κλειώ – Δανάη Οθωναίου που θα παίξει την Ανθούσα, τη γυναίκα των ονείρων του Κουτούλη. «Οι γυναίκες ερωτεύονται για να εξουσιάζουν και οι άνδρες εξουσιάζουν για να τους ερωτευθούν», δήλωσε.

Παραστάσεις για παιδιά στα πάρκα

Πέρυσι στέφθηκε με επιτυχία και φέτος επαναλαμβάνεται εμπλουτισμένη η παράσταση του ΚΘΒΕ «Στις Παιδικές Ψυχές στα Πάρκα». Αφετηρία του φετινού ταξιδιού της; Ο Κήπος των Εποχών, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 24 Ιουνίου και ώρα 19:30. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα σε πάρκα και πλατείες.

«Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή που έτυχε θερμής υποδοχής και αποφασίσαμε να τη συνεχίσουμε», σχολίασε ο κ. Βούρος.

«Η ιδέα ενός μικρού παιδιού συνάντησε τη δική μας ιδέα να δουλεύουμε το καλοκαίρι», σχολίασε ο Γιάννης Τσιακμάκης που υπογράφει τη σκηνοθεσία.

Για τα στοιχεία performance που έχει η παράσταση μίλησε η Ευγενία Πανταζόγλου που έχει αναλάβει τη μουσική διδασκαλία και ενορχήστρωση.

Επόμενες παραστάσεις για Ιούνιο:

-25/6 Νέα Παραλία (Ομπρέλες Ζογγολόπουλου) - Ώρα: 19:30

-27/6 Συκιές – Εκδηλώσεις Αγιοπαυλίτικα - Ώρα: 19:30

-30/6 Πάρκο Εποχών Νέα Παραλία

Ελεύθερη είσοδος. Πληροφορίες για τους χώρους των παραστάσεων: 2315 200 200 / www.ntng.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ