Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Μια ζωή πρωτοπορία!

Το πιο τολμηρό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα είναι στη Σύρο

Της ΓΚΕΛΥΣ ΜΑΔΕΜΛΗ

Το άκουσμα του ονόματος του νησιού της Σύρου ξυπνά για τους περισσότερους κατοίκους της Ελλάδας συνειρμούς ταυτόσημους με κάποιας μορφής πρωτοπορία. Το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο αστικό και ναυτιλιακό κέντρο της χώρας, ένας μοντέρνος βιομηχανικός κόμβος στο πρώτο εμπορικό λιμάνι της επικράτειας, φιλοξενεί σήμερα το πιο ανοιχτό, τολμηρό κινηματογραφικό φεστιβάλ εντός συνόρων. Ένας νεότευκτος θεσμός, μόλις στην τρίτη του διοργάνωση, διευρύνει τον ερμητικό ορισμό περί «σινεφιλίας» σε μια ανοιχτή γιορτή για ντόπιους και επισκέπτες, παρουσιάζοντας ακριβοθώρητες ταινίες σε απρόσμενους χώρους προβολών και συστήνοντας στο κοινό γνώριμους και παραγνωρισμένους δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι πίσω από τη διοργάνωση, ο γενικός διευθυντής Τζέικομπ Μο, η καλλιτεχνική διευθύντρια Κασάντρα Σέλεστιν και ο διευθυντής προγράμματος Άαρον Χάντρος μάς εφιστούν την προσοχή στα πιο σημαντικά σημεία του φετινού φεστιβάλ, που πραγματοποιείται σ’ έναν τόπο τόσο μακριά, τόσο κοντά.

Πού: Κινηματογράφοι του τόπου

«Ο βασικός κορμός του φετινού προγράμματος αναπτύσσεται γύρω από την έννοια του “τόπου” και τού τι σημαίνει στον κινηματογράφο. Είτε μιλάμε για τον ορισμό μιας ταινίας δωματίου, συμπεριλαμβάνοντας φιλμ που εκτυλίσσονται μέσα στα στενά όρια ενός περιορισμένου χώρου (όπως στο σπανιότατο Εσωτερικό μετρό της Νέας Υόρκης, από τη 14η στη 42η Λεωφόρο, γυρισμένο στο μετρό της Νέας Υόρκης το 1905 ή στο Pull my Daisy του φωτογράφου Ρόμπερτ Φρανκ, όπου ολόκληρη η μπητ γενιά παρελαύνει από μια μικρή γκαρσονιέρα), είτε διακρίνουμε τη διαφορά του κινηματογραφικού «τόπου» από το “χώρο” με τη βοήθεια του φιλμ ως μέσου εγγραφής και αποτύπωσης της μνήμης (με κορυφαία στιγμή το Decasia του Μπιλ Μόρισον, φτιαγμένο από κομμάτια φιλμ σε αποσύνθεση), πειραματιζόμαστε παράλληλα και με τον τόπο διεξαγωγής προβολών. Έχουμε προγραμματίσει προβολές στο θέατρο Απόλλων, γνωστό και ως μικρογραφία της Όπερας του Μιλάνου, στο κλειστό και στο ανοιχτό θέατρο της Ερμούπολης, στο Αμφιθέατρο της Άνω Σύρου, στον Ταρσανά δίπλα στους σκελετούς των πλοίων που ετοιμάζονται στο ναυπηγείου, στην παραλία “Αστέρια”, όπου και ετοιμάζουμε το πάρτι λήξης στις 11/7. Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα με τον τίτλο “Πού: κινηματογράφοι του τόπου”, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και το ιστορικό Μοάνα με ήχο, το πρώτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του σινεμά που σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Φλάερτι (σκηνοθέτης του πρώτου ντοκιμαντέρ στην ιστορία, Ο Νανούκ του Βορρά) και αποκατέστησε δεκαετίες αργότερα η κόρη του Μόνικα) συνδιαλέγεται με το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών “Χώρα” που γίνεται σε συνεργασία με την πλατφόρμα «Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου. Μη χάσετε την προβολή του εθνογραφικού φιλμ Πορτρέτα της Ελλάδας, γυρισμένο μετά από περιήγηση του Γάλλου σκηνοθέτη Αντρέ Σωβάζ στο Αιγαίο στη δεκαετία του ‘20, που θα γίνει με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη slide guitar του Μάικ Κούπερ.»

Δεν το ξανακάνω στ’ ωτομπιάνκι

«Όσοι έχουν γνωρίσει το ντραίβ ιν μόνο μέσα από το αμερικανικό σινεμά της δεκαετίας του ‘50, θα γευτούν την εμπειρία από πρώτο χέρι, οδηγώντας έως τα νότια του νησιού, σ’ ένα κτήμα της Καθολικής Εκκλησίας που παραχωρείται για τις 9 και 10 Ιουλίου. Σ’ αυτό το πρόγραμμα με τον τίτλο “Ο τόπος του πουθενά” (κομμάτι του μεγάλου προγράμματους “Πού”) θα προβληθεί το magnum opus του Βέρνερ Χέρτσογκ Αγκίρε, η μάστιγα του θεού, αλλά και το πρώτο φιλμ νουάρ που σκηνοθέτησε γυναίκα, το Ωτοστόπ της Άιντα Λουπίνο. Προσδεθείτε, παρκάρετε και καθίστε αναπαυτικά σε όνειρα που θα σας βγάλουν για τα καλά στο δρόμο.»

Από τις Κάννες στη Σύρο

«Απηχώντας το διεθνές ενδιαφέρον για το σύγχρονο ρουμανικό σινεμά, η πρόσφατη βράβευση του Κορνέλιου Πορουμπόιου στο τμήμα “Ένα κάποιο βλέμμα” στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών για την τελευταία ταινία του Ο θησαυρός επιβεβαιώνει πως ο “μιντιακός” θόρυβος γύρω από αυτό το ρεύμα έχει περισσότερη ουσία παρά παρελκόμενα. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά διεθνώς μετά τις Κάννες στη Σύρο, στο πλαίσιο της πλήρους ρετροσπεκτίβας στο έργο του όπου και θα προβληθούν και οι άγνωστες, πλην υπέροχες, μικρού μήκους δουλειές του. Τη λίστα των διεθνών καλεσμένων συμπληρώνουν αστέρες μεγάλου βεληνεκούς, όπως ο Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Γκρίναγουεϊ, η Σκωτσέζα σκηνοθέτις Λιν Ράμσεϊ (Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν), αλλά και ο Έλληνας Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Σημειωτέον, το φεστιβάλ έχει δύο διαγωνιστικά τμήματα –μικρού και μεγάλου μήκους–, στα οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία “Μαρμάρινες Σαΐτες”, σχεδιασμένα από την Πάκυ Βλασσοπούλου. Επισκεφτείτε τη σελίδα του φεστιβάλ www.syrosfilmfestival.org και ετοιμάστε το πρόγραμμά σας, μαζί με τις βαλίτσες σας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ