Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεματική διαδρομή στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου με αφετηρία ένα βιβλίο

Ετοιμάζει για αύριο η ομάδα dot2dot, ενώ για πρώτη φορά εντάσσει audiobook στην περιήγηση

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια θεματική διαδρομή στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου Πολέμου με αφορμή το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες», έχει ετοιμάσει για αύριο, 29 Ιουνίου, στις 19.00 η ομάδα dot2dot. Ο πυρήνας είναι η υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, όπως και στο βιβλίο της Νικολαΐδου.

Καινοτομία της νέας διαδρομής; Για πρώτη φορά θα εντάξουν audiobook (αφηγηματικό βιβλίο) στην περιήγηση. Αποσπάσματα του βιβλίου θα ακούγονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής δημιουργώντας μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την αφήγηση της ξενάγησης. Η αρχαιολόγος, μουσειολόγος, ξεναγός και μέλος της ομάδας Τάνια Βλαχομήτρου μίλησε μαζί μας για τους dot2dot και για τη νέα θεματική διαδρομή τους.

-Στις 29/6 σχεδιάζετε μια θεματική διαδρομή στη Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου. Πώς επιλέχθηκε αυτή η θεματική;

-Τη Δευτέρα 29/6 ξεκινά μία νέα θεματική διαδρομή που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αφορά σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της πόλης. Στόχος της dot2dot είναι αφενός να σχεδιάζει διαρκώς νέες θεματικές διαδρομές, καλύπτοντας και αναδεικνύοντας όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της πόλης, και αφετέρου να συμπράττει με άλλες δημιουργικές ομάδες, χώρους, φορείς κτλ. προκειμένου να γεννιούνται συνεχώς νέες ιδέες και projects. Η συγκεκριμένη θεματική υπήρχε στη λίστα με τα άμεσα σχέδιά μας. Ωστόσο, ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν μας προσέγγισε το Οξυγόνο και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνοντάς μας το σχεδιασμό μίας διαδρομής βασισμένης στο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες», κεντρικό θέμα του οποίου είναι η υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ την περίοδο του Εμφυλίου στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς αυτή η πρόταση συνεργασίας αλλά και πρόκληση συγχρόνως αφού πρώτη φορά μία διαδρομή θα είχε ως αφετηρία ένα βιβλίο! Έτσι, ανταποκριθήκαμε με ενθουσιασμό, η συγκεκριμένη θεματική μπήκε σε προτεραιότητα και ξεκινήσαμε αμέσως το σχεδιασμό. 

-Τι να περιμένουν όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν; Ποιοι οι κυριότεροι σταθμοί της διαδρομής;

-Πλούσιες αφηγήσεις, οπτικό αλλά και ακουστικό υλικό εμπλουτίζουν και αυτήν τη διαδρομή και σκιαγραφούν σημεία και τοποθεσίες της πόλης που συνδέθηκαν με το φόνο του Πολκ και την καταδίκη του Στακτόπουλου, καθώς και με άλλες πολιτικές δολοφονίες και εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πόλη κατά τη σκοτεινή εκείνη περίοδο. Πολύ σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά εντάσσεται ένα audiobook (αφηγηματικό βιβλίο) σε μία περιήγηση, κι αυτό με τη συνεργασία της εφαρμογής Auditale που μας παραχώρησε το σχετικό υλικό. Έτσι, αποσπάσματα του βιβλίου θα ακούγονται σε διάφορα σημεία της περιήγησης δημιουργώντας μία ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την αφήγηση της ξενάγησης. Θέλουμε να διατηρούμε πάντα το στοιχείο της έκπληξης για το κοινό που συμμετέχει στις διαδρομές μας, γι’ αυτό και σπάνια αποκαλύπτουμε εξαρχής κάθε σταθμό της διαδρομής μας. Ο σχεδιασμός βασίζεται πάντα σε μία αλληλουχία μεταξύ των σταθμών, όπου καθένας εξαρτάται από τον προηγούμενο και τον επόμενο, και μία διαδρομή εξελίσσεται αφηγηματικά σαν μία ταινία με αρχή, μέση και τέλος. Έτσι, θα αποκαλύψουμε μόνο την αφετηρία και το τέρμα. Η διαδρομή μας ξεκινά από το Γεντί Κουλέ, τον τόπο που συνδέθηκε ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην πόλη με τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου αποτελώντας έναν από τους «συνήθεις τόπους εκτελέσεων». Στη συνέχεια, κατηφορίζοντας προς το κέντρο της πόλης, «συναντάμε» πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην υπόθεση Πολκ, όσο και στα υπόλοιπα γεγονότα της περιόδου του εμφυλίου. Το τέλος της διαδρομής μας σηματοδοτεί το μνημείο που συνδέεται με μία άλλη σημαντική πολιτική δολοφονία και μάλιστα όχι τόσο ασύνδετη με εκείνη του Πολκ και με τα γεγονότα του εμφυλίου: το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-Η ομάδα dot2dot προτείνει διαφορετικές θεματικές ξεναγήσεις. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτές; Ποιο το μυστικό της επιτυχίας σας;

-Σε κάθε δράση μας, είτε πρόκειται για θεματική ξενάγηση είτε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εργαστήριο, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια: να αποτελέσει η τέχνη και ο πολιτισμός ένα δημιουργικό πεδίο συνάντησης των ανθρώπων, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε «ειδικούς» και «μη ειδικούς». Η επικοινωνία είναι πρωταρχικός στόχος προκειμένου να μπορέσει κανείς να μεταφέρει τη δική του οπτική και ερμηνεία για τα πράγματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό και ο τρόπος που θα επιλέξει κανείς να προσεγγίσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι εξίσου σημαντικός. Αν κάτι μπορεί να θεωρηθεί για εμάς ως επιτυχία αυτήν τη στιγμή είναι σίγουρα η θετική ανταπόκριση και τα σχόλια όσων έχουν συμμετάσχει στις διαδρομές μας αλλά και το γεγονός ότι βλέπουμε ότι η dot2dot αρχίζει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τη δημιουργία και την εξέλιξη κι άλλων ομάδων που επιχειρούν ή θέλουν να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο. Η ομαδική δουλειά, η επαγγελματική εμπειρία και η διάθεση για εξέλιξη, ο συγκροτημένος τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται και παρουσιάζεται κάθε διαδρομή καθώς και τα πρωτότυπα εκφραστικά και αφηγηματικά μέσα που χρησιμοποιούμε, είναι τα στοιχεία εκείνα που αναγνωρίζει ο κόσμος που συμμετέχει και τα οποία διαφοροποιούν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Και τέλος, κάτι το οποίο θεωρούμε άκρως απαραίτητο και στο οποίο δίνουμε μεγάλη βαρύτητα είναι η ανατροφοδότηση: λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη και προσπαθούμε να αξιοποιούμε κάθε σχόλιο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που μας καταθέτουν οι συμμετέχοντες στις δράσεις μας.

-Πώς δημιουργήθηκε η dot2dot;

-Η dot2dot γεννήθηκε μέσα από τη συνάντηση πέντε ανθρώπων με αξιόλογο επαγγελματικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο που είχαν την όρεξη και κυρίως την ανάγκη να δημιουργήσουν κάτι το οποίο αφενός θα τους γέμιζε και αφετέρου θα ήταν καινοτόμο. Κάποιες πρώτες σκέψεις και ιδέες που προϋπήρχαν, εξελίσσονταν σταδιακά καθώς τα πέντε μέλη που σήμερα αποτελούμε την dot2dot γνωριζόμασταν καλύτερα και βάζαμε η καθεμία (πρόκειται για μία αμιγώς γυναικεία ομάδα) τη δική της πινελιά.

-Υπάρχουν ξεναγήσεις για τη θερινή περίοδο και στα αγγλικά για τους τουρίστες που δεν μιλούν ελληνικά;

-Φυσικά, όλες οι διαδρομές μας μπορούν να υλοποιηθούν και στα αγγλικά και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των ξένων επισκεπτών μας, όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο αλλά και όλον το χρόνο. Εξάλλου, προσφέρουμε εξατομικευμένες (custom made) δράσεις, μία υπηρεσία η οποία βρίσκει μάλιστα μεγάλη ανταπόκριση και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη μας. Αρκεί να επικοινωνήσει κανείς έγκαιρα μαζί μας, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ιστοσελίδα μας, και εκδηλώνοντας κάποιο ειδικό ενδιαφέρον. 

 

-Τι θα ακολουθήσει το φθινόπωρο;

-Σίγουρα πολύ περπάτημα! Οι διαδρομές μας θα συνεχιστούν και μερικές νέες είναι ήδη «στα σκαριά». Τα παιδικά εργαστήριά μας θα συνεχιστούν επίσης σε πιο τακτική βάση και θα εμπλουτιστούν με καινούρια, ενώ ετοιμάζουμε και κάποια προγράμματα για οικογένειες. Επιπλέον, δράσεις που υλοποιήθηκαν για ομάδες ΑμΕΑ προχωρούν και εξελίσσονται σε πιο σταθερές συνεργασίες με τους αντίστοιχους φορείς και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα, γίνονται ήδη σημαντικές συζητήσεις με αξιόλογες ομάδες της πόλης ώστε από το Σεπτέμβρη να προκύψουν καινούριες συνεργασίες με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα! Σε κάθε περίπτωση, η dot2dot βρίσκεται σε μία πολύ δημιουργική φάση και ο στόχος μας είναι να υπάρξει μία δυναμική συνέχεια!

Χρήσιμα

Κόστος: 15 ευρώ (κανονικό) – 13 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο 2311 242382, ή ηλεκτρονικά, στο [email protected].

Ο περίπατος θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν ένα από τα μυθιστορήματα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» ή «Απόψε δεν έχουμε φίλους»

(εκδόσεις Μεταίχμιο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ