Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάρτε κάτι ροζ και επισκεφθείτε το Βυζαντινό Λουτρό

Μέχρι και το Σάββατο 4/7 πραγματοποιείται η διαδραστική περφόρμανς του Ulay στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Περφόρμανς της 5ης Μπιενάλε

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Λουλούδια, μπλούζες, εσώρουχα, τσιχλόφουσκες, σαπούνια, πασούμια, μαρμελάδες, περιοδικά, χάπια είναι μερικά από τα αντικείμενα που έχουν φέρει μέχρι στιγμής όσοι έχουν πάρει μέρος στη διαδραστική περφόρμανς του Ulay με τίτλο «Code of Conduct», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τι κοινό έχουν; Είναι ροζ.

«Η περφόρμανς “Code of Conduct”, ή “Κώδικας Δεοντολογίας” αν προτιμάτε στα ελληνικά, γίνεται στο Βυζαντινό Λουτρό, ένα μνημείο που επαναλειτουργεί μετά από 75 χρόνια. Εκεί, από τις 1 έως τις 4 Ιουλίου, τις ώρες 16.00 με 20.00 κάθε επισκέπτης μπαίνει μόνος του έχοντας μαζί του ένα προσωπικό του αντικείμενο σε ροζ χρώμα, το προσφέρει στον γνωστό καλλιτέχνη για τις ανάγκες της περφόρμανς και στο τέλος του θέτει ένα ερώτημα στα ελληνικά ή στα αγγλικά», εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια του ΚΜΣΤ που έχει τον συντονισμό του Φεστιβάλ Περφόρμανς της 5ης Μπιενάλε.

Στο τέλος υπάρχει μια έκπληξη, που θα την ανακαλύψουν όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν στη δράση αυτή. Όσο για τα αντικείμενα, θα τοποθετούνται στο χώρο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της περφόρμανς.

Γιατί επέλεξε το ροζ ο Ulay; «Είναι ένα χρώμα που αγαπά και που προσφέρει ηρεμία. Ο ίδιος έχει περάσει μια περιπέτεια με την υγεία του και ασχολείται αρκετά με τις εναλλακτικές θεραπείες. Και το ροζ είναι ένα χρώμα που το συναντάμε συχνά σε αυτές τις πρακτικές. Φέρνει αισιοδοξία», σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα ο καλλιτέχνης είχε κατά νου να ζητήσει ροζ αντικείμενα από τους επισκέπτες πριν δει το χώρο που θα φιλοξενούσε τη δράση στη Θεσσαλονίκη. Όταν έφτασε και αντίκρισε το Βυζαντινό Λουτρό είδε ότι και ο χώρος που θα γινόταν η περφόρμανς είναι συμπτωματικά ροζ.

Πώς φεύγουν οι επισκέπτες από τη δράση αυτή; Η επιμελήτρια μας δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο κόσμος που έρχεται είναι ταραγμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό που γίνεται μέσα στο Λουτρό είναι συγκινητικό. Πολλοί βγαίνουν έξω νιώθοντας μια λύτρωση και έχοντας δάκρυα στα μάτια. Είναι σαν να αλλάζει κάτι από τη στιγμή που μπαίνουν μέσα για την περφόρμανς».

Το Βυζαντινό Λουτρό

Το μνημείο, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο από τα ελάχιστα βυζαντινά λουτρά που διατηρήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο και το μόνο που διασώθηκε από εκείνα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Λειτούργησε μέχρι το 1940.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνδυάζει την επαναλειτουργία του, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της στερέωσης και αποκατάστασής του, με τη διοργάνωση της περφόρμανς. 

Για τον Ulay

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς πραγματοποιεί αφιέρωμα στο διεθνούς φήμης Γερμανό καλλιτέχνη Ulay, που είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές του περφόρμανς με την Marina Abramovic τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Χρήσιμα

Το Βυζαντινό Λουτρό βρίσκεται στην οδό Θεοτοκοπούλου 13 (κοντά στην οδό Ολυμπιάδος, και παράλληλη με την Αγίας Σοφίας). Προσέγγιση με το λεωφορείο 23: στάση Κουλέ Καφέ. Είσοδος ελεύθερη (σειρά προτεραιότητας βάσει προσέλευσης). Πληροφορίες ΕΦΑΠΟΘ: 2310 204868 (Μ. Καγιαδάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ