25

ΣΕΠ
2017

Ο Γιάννης Ευσταθίου που έχει τη γενική επιμέλεια του φεστιβάλ μιλάει για τα σημεία που θα ξεχωρίσουν φέτος

Street Mode Festival: Η αληθινή πλευρά της street κουλτούρας

14 Αυγ 201507.50
Οι φωτογραφίες είναι από το περσινό Street Mode Festival

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

 

Η ισχύς εν τη ενώσει για Street Mode Festival και Thessalonink που φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους. Τα δύο φεστιβάλ, που εστιάζουν το πρώτο στην street κουλτούρα και το δεύτερο στα τατουάζ, θα πραγματοποιηθούν μαζί στις στο Λιμάνι της πόλης μας στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

«Ένα μεγάλο μέρους του κοινού αυτών των δύο φεστιβάλ είναι κοινό», εξηγεί στον «Τ.Θ.» ο Γιάννης Ευσταθίου που έχει τη γενική επιμέλεια του 7oυ Street Mode Festival. Μιλήσαμε μαζί του για το Street Mode, του οποίου είναι ιδρυτικό στέλεχος. Όπως μας είπε, φέτος θα γίνει για πρώτη φορά Street Dance Contest, διαγωνισμός Parkour και Special Flatland ΒΜΧ Show από τον θρύλο του είδους Αλέξη Αλεξανδρίδη.

«Προσπαθούμε να εκπροσωπούμε την αληθινή πλευρά της street κουλτούρας», σημειώνει, ενώ τονίζει πως υπάρχουν «πολλοί επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον όρο Street Art, χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται».

Τέλος, μας καλεί να πάμε στο Λιμάνι τις παραπάνω μέρες «για να περάσουμε καλά και να πάρουμε δύναμη, γιατί ο χειμώνας έρχεται!».

 

 

-Φέτος το Thessalonink και το Street Mode Festival ενώνουν τις δυνάμεις τους. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

-Τα δύο αυτά φεστιβάλ έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, κοινή καταγωγή, πολλά παιδιά από τις δύο διοργανώσεις είναι τα ίδια, και εν μέρει η street κουλτούρα που εκπροσωπεί το Street Mode Festival υπάρχει στο Tattoo και το αντίστροφο. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος του κοινού αυτών των δύο φεστιβάλ είναι κοινό. Οπότε γιατί όχι; Πιστεύουμε ακόμα στη συνεργασία. Η ισχύς εν τη ενώσει!

 

-Τι να περιμένουμε στο φετινό Street Mode; Τι αλλάζει; Τι ξεχωρίζει;

-Καταρχήν αλλάζουν οι μέρες, δηλαδή γίνεται και πάλι 3ήμερο. Λέω και πάλι γιατί έτσι ήταν παλιά (2009, 2010 κτλ). Αυτό βοηθάει σε πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα το Graffiti. Οι καλλιτέχνες έχουν πολύ παραπάνω χρόνο στη διάθεσή τους, οπότε φέτος περιμένουμε ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από πέρυσι και πρόπερσι όπου το φεστιβάλ ήταν μονοήμερο. Τα καινούρια πράγματα που έχουν προστεθεί είναι πολλά. Για πρώτη φορά κάνουμε Street Dance Contest. Θα είναι σαν το Breakdance Contest, που κάνουμε κάθε χρονιά και γνωρίζει ο κόσμος, αλλά χωρίς περιορισμούς στο είδος του χορού, γι’ αυτό και το ονομάσαμε All Style Battle! Επίσης για πρώτη φορά θα έχουμε και διαγωνισμό Parkour! Μέχρι τώρα στο κομμάτι του Parkour (ή αλλιώς Freerunning) είχαμε μόνο επιδείξεις και workshops. Κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά όχι στο φεστιβάλ αλλά στην Ελλάδα γενικότερα θα είναι το Special Flatland ΒΜΧ Show από τον θρύλο του είδους Αλέξη Αλεξανδρίδη. Σε συνεργασία με κάποια B-Boys (χορευτές Breakdance) θα είναι ένα Show BMX μαζί με Breakdance! Από εκεί και πέρα σαφώς μεγαλύτερα ονόματα στο Live Stage, πιο πολλοί συμμετέχοντες σε όλες τις δράσεις κτλ κτλ.

 

-Το φεστιβάλ μετρά τον 7ο χρόνο του. Από την έναρξή του μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει η ιδέα που έχει ο κόσμος στην πόλη μας για την street art, την street κουλτούρα;

-Σίγουρα έχει αλλάξει, καταρχήν έχει γίνει γνωστή. Δηλαδή ο κόσμος ξέρει τι είναι graffiti, ξέρει τι είναι street art. Ξέρει τι είναι HipHop ή Punk και τι δεν είναι. Επίσης τώρα έχει και άποψη. Και αυτό είναι καλό. Το κακό, όπως συμβαίνει σε οτιδήποτε πετυχαίνει στην Ελλάδα, είναι ότι τώρα υπάρχουν και πολλοί επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον όρο Street Art, χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Έτσι βλέπουμε πολλές δράσεις από άτομα άσχετα με το χώρο, που αυτό μόνο κακό κάνει για ευνόητους λόγους...

 

-Είναι η δεύτερη χρονιά που διεξάγεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας τόπο από τη Θέρμη όπου πρωτοσυστήθηκε στο κοινό. Αυτή η αλλαγή πόσο βοήθησε στο να γίνει μεγαλύτερη η απήχησή του;

-Αρκετά, γιατί το λιμάνι είναι ευκολότερα προσβάσιμο σημείο. Πιο όμορφο και πιο αντιπροσωπευτικό για τη Θεσσαλονίκη.

 

-Φέτος μπήκε και εισιτήριο. Πόσο θα ενισχύσει αυτό οικονομικά το φεστιβάλ;

-Ίσως και καθόλου! Ο λόγος που μπαίνει είναι σίγουρα η οικονομική ενίσχυση. Με τις εξελίξεις που είχαμε στην κοινωνία μας, ειδικά μετά το περίφημο δημοψήφισμα, το να γίνει με τον παλιό τρόπο ήταν ίσως και αδύνατον. Ωστόσο δίνουμε τόσα πολλά παραπάνω με ένα τόσο μικρό αντίτιμο, 7€ την ημέρα προπώληση, που πιστεύω ότι ο κόσμος θα το καταλάβει και θα το εκτιμήσει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είπαμε το 7o Street Mode είναι σαν το 6ο αλλά με εισιτήριο. Είναι 2 μέρες παραπάνω, έχει πολλά παραπάνω καινούργια πράγματα, και το κυριότερο, με το ίδιο εισιτήριο ο κόσμος βλέπει και το διεθνές συνέδριο τατουάζ της πόλης μας, το Thessalonink, το οποίο είχε και πέρυσι εισιτήριο και μάλιστα το ίδιο!

 

-Γενικότερα μπορεί να επιβιώσει εν μέσω κρίσης ένα φεστιβάλ σήμερα;

-Θα δείξει! Η καινούργια κρίση, η κρίση μετά τη χρεοκοπία και τα capital controls είναι πολύ φρέσκια και δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της. Ήταν δύσκολα και με την παλιά κρίση, αλλά τουλάχιστον είχαμε αρχίσει να συνηθίζουμε! ☺

 

-Τι θα λέγατε στους νέους για να το επισκεφθούν;

-Ότι θα είναι ένα ακόμα Street Mode με το χαρακτήρα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Προσπαθούμε κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι και να εκπροσωπούμε την αληθινή πλευρά της street κουλτούρας. Ξεκινήσαμε από το δρόμο και μας βγήκε σε καλό, και αυτό θέλουμε να περάσουμε και στη νέα γενιά. Ελάτε να περάσετε καλά και να πάρετε δύναμη, γιατί ο χειμώνας έρχεται!

 

Χρήσιμα

Μάθετε περισσότερα για το line-up των καλλιτεχνών καθώς και για το πρόγραμμα των φεστιβάλ στα παρακάτω link:

 

STREET MODE FESTIVAL

http://www.streetmode.gr/

http://www.facebook.com/streetmodefestival

 

THESSALONINK

http://www.thessalonink.gr/

http://www.facebook.com/thessalonink

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

20 νέα έργα της Δόμνας Δέλλιου στην Κέρκυρα

Πολιτισμός22 Σεπ 201720.20

Στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε


Η Αργυρώ Χιώτη. Φωτογραφία από Despoina Spurou

Αργυρώ Χιώτη: «Η “Θεία Κωμωδία” είναι ένα εσωτερικό ταξίδι»

Πολιτισμός22 Σεπ 201720.13

Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί την πολυσυζητημένη παράσταση που θα ανεβεί από την ομάδα VASISTAS και στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων

Θεσσαλονίκη: Μάθετε βυζαντινή και κινεζική καλλιγραφία

Πολιτισμός22 Σεπ 201719.10

Σε εργαστήριο που θα γίνει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας – Κίνας


Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες φυτεύουν «σπόρους ενότητας» σε εικαστική έκθεση

Πολιτισμός22 Σεπ 201715.20

Έκθεση που συνδιοργανώνεται από τους Γιατρούς του Κόσμου και την οργάνωση Solidarity Now

Το «ΓΚΙΑΚ» πάει στο Εθνικό Θέατρο

Πολιτισμός21 Σεπ 201720.20

Το έργο που ανέβασε το ΚΘΒΕ και κέρδισε κοινό και κριτικούς θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο Τσίλλερ


Χρήστος Δάντης και Θωμαή Απέργη στο Θέατρο Βεργίνα

Πολιτισμός21 Σεπ 201720.10

Σε μια σειρά από live με τίτλο «Ένα τραγούδι ακόμα»


Vodafone World of Difference


ΕΥΑΘ


ΕΛΠΕΚτήμα Χρηστίδη


Typosthes.gr - Twitter

Fix factoryTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία