Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Mime Festival στη Θεσσαλονίκη: Θέατρο χωρίς λόγια αλλά με άποψη (φωτό)

Ένας νέος θεσμός για τις παραστατικές τέχνες αρχίζει αύριο την πορεία του από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Δυο ηθοποιοί περιγράφουν χωρίς λόγια την ιστορία της ζωής δυο ανθρώπων – από την παιδική τους ηλικία μέχρι τα γεράματα. Με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και την εκφραστικότητά τους μας διηγούνται με τρόπο τόσο ξεκάθαρο και ευδιάκριτο που γνωρίζουμε όχι μόνο την ιστορία της ανέμελης νεανικής ηλικίας των ηρώων, της γνωριμίας τους, του έρωτα, του γάμου, των δυσκολιών της κοινής ζωής τους και του χωρισμού, αλλά αντιλαμβανόμαστε επίσης τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες και τις προθέσεις τους».

Με αυτά τα λόγια ο Józef Markocki, ιδρυτής του Teatr Formy της Πολωνίας μιλάει για την παράσταση «Only you» με την οποία ανοίγει την Παρασκευή 2/10 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2) η αυλαία για το 1ο International Mime Festival.

Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στην πόλη μας, όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πρώτο Διεθνές Mime Φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Στο τελευταίο θα φιλοξενηθούν τέσσερις συνολικά παραστάσεις που το απαρτίζουν:

-Στις 10/10 σειρά θα έχει το «Ikiru, αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους» από το δάσκαλο του Butoh- MA, Tadashi Endo (Ιαπωνία), που επικεντρώνεται στο χορό,

-στις 22/10 θα ανεβεί το «DÉJÀ-VU?» από τους Bodecker & Neander Company (Γερμανία / Γαλλία) δίχως λόγια και με πρωταγωνίστρια… την παντομίμα,

-και η αυλαία του φεστιβάλ θα πέσει στις 7/11 με το «Firefly» από το eVolution Dance Theater (Ιταλία) που δημιουργήθηκε από πρώην χορευτή των MOMIX και συνδυάζει το μαύρο θέατρο, το βίντεο και τολμηρά ακροβατικά.

Μιλώντας για το Mime Festival ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Λάζαρος Κωνσταντινίδης είπε: «ήταν καιρό στο μυαλό μας και αποφασίσαμε να φέρουμε κάποιες ιδιαίτερες παραστάσεις του οπτικού θεάτρου που απευθύνονται σε μεγαλύτερη μερίδα κοινού». Σημείωσε πως «στο εξωτερικό η παντομίμα είναι μέρος προγραμμάτων σπουδών σε πανεπιστήμια και είναι μια τέχνη ευρέως γνωστή. Στην Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα των σχολών θεάτρου ή των θιάσων παρόλο που η λέξη mime έχεις της ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και προέρχεται από την ελληνική παντομίμα». 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε ο κ. Κωνσταντινίδης, το Mime Festival ήρθε σε  επαφή με πολλούς οργανισμούς και θιάσους στο εξωτερικό, «ώστε να καταρτίσουμε μια πρόταση και να την καταθέσουμε για να λάβουμε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

Παράλληλα εστίασε στη σημαία των συνεργασιών φορέων και ινστιτούτων χωρίς την οποία το Φεστιβάλ δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

 

Χρήσιμα

-Για το Only you (Μέγαρο - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2): Τιμές εισιτηρίων 18€, 15€, 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας).

-Για «Ikiru, αφιέρωμα στην Πίνα Μπάους» (Μέγαρο - Μ2):

Τιμές εισιτηρίων 23€, 18€, 15€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας)

-Για το «DÉJÀ-VU?» (Μέγαρο Μ2): Τιμές εισιτηρίων: 18€, 15€, 12€ (μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας)

-Για το FIREFLY (Μέγαρο Μ1): Τιμές εισιτηρίων 35€ (25€*), 25€ (18€*), 18€ (12€*)

* μαθητικό, φοιτητικό, κάρτα ανεργίας.

Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους, ticketservices.gr.

Το φεστιβάλ γίνεται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, της Πολωνικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή