Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 24ωρη… ανάβαση στον Όλυμπο με τον Jan Fabre

Με την παράσταση - εμπειρία που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Νέες ντουζιέρες, 120 πετσέτες, 40 κιλά παγωτό και 170 κιλά εντόσθια. Δεν είναι μια συνηθισμένη λίστα, όπως δεν είναι συνηθισμένη και η παράσταση του  Jan Fabre «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας» για τις ανάγκες της οποίας ζητήθηκαν τα παραπάνω από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

Το φιλόδοξο project του βέλγου καλλιτέχνη είναι μια παράσταση – εμπειρία που διαρκεί 24 ώρες και είναι η πιο πολυαναμενόμενη εκδήλωση των 50ων Δημητρίων. Θα ξεκινήσει το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κτίριο Μ1 και θα ολοκληρωθεί την ίδια ώρα την Κυριακή 11/10.

Και σε ένα χώρο που έχει θέα απέναντί του το βουνό του Ολύμπου και με ένα νέο βλέμμα πάνω στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. «Αισθάνομαι ότι ο Όλυμπος είναι ένα μέρος απόλυτα πνευματικό, που συνοδεύεται από τους μύθους εξαιρετικών χαρακτήρων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα αρχέγονα συναισθήματα της αγάπης, του μίσους, του πάθους γενικότερα», ανέφερε ο ίδιος ο Fabre κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σημείωσε πως αφορμή για την παράσταση αποτέλεσε το αρχαιοελληνικό δράμα. «Ανέκαθεν με γοήτευε η ιστορία της ελληνικής αρχαιότητας και πολύ περισσότερο η Τραγωδία, με κυρίαρχα στοιχεία την εσωτερική σύγκρουση και την κάθαρση. Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας 30 τουλάχιστον χρόνων και για μένα είναι κάτι σαν τη διαθήκη που θα ήθελα να αφήσω γύρω από τη θεατρική μου πράξη και σκέψη», εξήγησε.

Είπε πως από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της δούλεψαν με τους ηθοποιούς και με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης και διάβασαν όλες τις τραγωδίες για να τις καταλάβουν απόλυτα. Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν ζητούν και από το κοινό να έρθει διαβασμένο. «Η μεγάλη τέχνη πρέπει να γίνεται αντιληπτή αμέσως», σχολίασε.

Ανέφερε πως χρησιμοποίησε κύριους χαρακτήρες από Ελληνικές τραγωδίες για να δείξει κάποια συναισθήματα και να τα συνδέσει με το σήμερα. Πχ τόνισε ο μύθος της Μήδειας και του Ιάσωνα μπορεί να σχετίζεται με το τι συμβαίνει στη Συρία. «Θα δείτε πολλές σκηνές κάποιες από τις οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Μια περίπλοκη δραματουργία που μοιάζει με καλειδοσκόπιο, με μωσαϊκό που έχει διαφορετικό περιεχόμενο», δήλωσε.

Όσο για τις 24 ώρες; Είπε πως το επέλεξε γιατί η συγκεκριμένη μονάδα χρόνου αποτελείται από μια μέρα και μια νύχτα.

Επί σκηνής θα βρίσκονται 30 ερμηνευτές, από τέσσερις ηλικιακά γενιές. Εκεί θα δράσουν, θα κοιμηθούν, θα φάνε, θα εργαστούν, θα αποπλανήσουν, θα ερωτευτούν.

Στην παράσταση συναθροίζονται το θέατρο, ο χορός, η μουσική και τα εικαστικά.

«Ο Fabre βλέπει στα σώματα τα εγκαύματα των κοινών δεσμών. Και μπορεί οι εικόνες του να είναι προκλητικές, όμως το σώμα στην παράσταση τείνει σε απελευθέρωση. Γι’ αυτό ίσως να γίνεται ζωώδες», σχολίασε η ιστορικός τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου, συντονίστρια του προγράμματος των 50ων Δημητρίων

«Ο Fabre αναπροσαρμόζει το πώς διαβάζει κανείς το χρόνο», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Έλλη Χρυσίδου πρόσθεσε πως για τα φετινά Δημήτρια «η συγκεκριμένη παράσταση ήταν ένα στοίχημα που δεν έπρεπε να χαθεί». Ο δημιουργός έρχεται στη Θεσσαλονίκη χωρίς αμοιβή.

Να σημειωθεί πως οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέρος ή το σύνολο της παράστασης και να συμμετάσχουν σε παράλληλες δράσεις (να κάνουν γιόγκα, πιλάτες, να ακούσουν μουσική) που θα φιλοξενηθούν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης μπορούν να φέρουν υπνόσακους και φαγητό μαζί τους. Επισημαίνεται ότι το έργο είναι κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: 30€ (24 ώρες), 20€ (16 ώρες), 15€ (8 ώρες). Φοιτητικά: 15€ (24 ώρες), 10€ (16 και 8 ώρες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή
Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές, αναφέρει ο κυβερνητικός...
Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή