Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως το καλοκαίρι καλά κρατεί. Και γιατί να μείνουμε μέσα στο σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Στο πλαίσιο των στόχων του για τη συνεργασία και τη δραστηριοποίηση των φοιτητών, ο Co.Mv.o.S. (Cooperation and Motivation of Students), ομάδα προπτυχιακών φοιτητών με παρουσία στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ακαδημαϊκής πραγματικότητας στη χώρα, διοργανώνει σήμερα και αύριο και ώρες 11:00 – 17:00 το τρίτο TeamFair AUTH στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στα κτίρια της Πρυτανείας, της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το διήμερο event που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις περισσότερες εθελοντικές φοιτητικές ομάδες του Πανεπιστημίου τους, να συνομιλήσουν μαζί τους, να μάθουν για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν, αλλά και να περάσουν καλά με τις δραστηριότητες που όλοι μαζί έχουμε ετοιμάσει.

-Παρουσίαση της νέας σειράς βιβλίων με τίτλο «Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» θα γίνει στις 19:00 στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης » του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2).  H νέα σειρά βιβλίων των εκδόσεων UNIVERSITY STUDIO PRESS περιλαμβάνει μικρούς θεματικούς τόμους που κυκλοφορούν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του A' Παγκοσμίου Πολέμου.

-Στις 12.00 Δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις, με το εισιτήριο εισόδου, με θέμα «Η ενδυμασία στο Βυζάντιο» από αρχαιολόγο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή για το θέμα στο αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη". Διάρκεια ξενάγησης 60΄. Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

1.Η Γκαλερί Artis Causa (Μητροπόλεως 97 Τηλέφωνο: 2310 223041)

στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Στέλιου Κουπέγκου με τίτλο "Φωτοτεχνήματα του ορατού - χειρονομίες του αοράτου".

Όπως γράφει ο ίδιος: “Πρόκειται για μια επαναπραγμάτωση της πρακτικής του "τεχνητού τοπίου" με μέσο την ψηφιακή φωτογραφία, σε διάλογο με τη ζωγραφική χειρονομία”.

Επιλεγμένα τμήματα κατασκευασμένου φυσικού τοπίου από τον περιβάλλοντα χώρο του καλλιτέχνη μετασχηματίζονται σε ατμοσφαιρικά πλάνα, σε μεταφυσικές εικόνες χρονικής ασάφειας. Αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται η σχέση της προσωπικής γραφής με τη χαοτική φυσική δημιουργία, μια σχέση που συνδέει την αφήγηση του καλλιτέχνη με τους αχρονικούς και πάντα γόνιμους κοσμικούς σχηματισμούς. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 με 15:00 και 18:00 με 21:00, Τετάρτη 10:00 με 15:00,  

Σάββατο 11:00 με 16:00. Είσοδος ελεύθερη.

2.Στο πλαίσιο των 50ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στην ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης στην Αθήνα, η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης στης Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) θα φιλοξενήσει την ομαδική εικαστική έκθεση "Όταν συμβεί στα πέριξ...". Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό  συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη καθώς και μία εικαστική εγκατάσταση-αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη με τίτλο «Το Τσακμάκι του Τσιτσάνη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη.

Διάρκεια έως τις 31/10. Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 9:00 - 21:00, Σαβ: 9:00-20:00.

3.Παρατείνεται έως τις 14 Νοεμβρίου η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις, κάθε Σάββατο στις 12:00 μέχρι το τέλος της έκθεσης, από επιμελητές του Μουσείου, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00).

Χώρος: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών.

4.Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου Τηλέφωνο: 2310 264668) φιλοξενείται η έκθεση γελοιογραφιών της εποχής του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 με τίτλο: Πενάκια... "εφ’ όπλου!", σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό τύπο και σε επιστολικά δελτάρια στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-1941 και σήμερα ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Επιχειρείται έτσι μια διαφορετική προσέγγιση του πολέμου, που προβάλει τη δυναμική της γελοιογραφίας ως πηγή τεκμηρίωσης ενός ιστορικού γεγονότος και ως σταθερό αποδέκτη και εκφραστή της σύγχρονης επικαιρότητας.

Τα σκίτσα της συλλογής του ΕΙΜ υπογράφουν κορυφαίοι γελοιογράφοι της εποχής του μεσοπολέμου (Κώστας Μπέζος, Αντώνης Βώττης, Γιώργος Γκεϊβέλης) αλλά και νεότεροι που δραστηριοποιήθηκαν πιο συστηματικά στο χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας μετά την απελευθέρωση (Φωκίωνας Δημητριάδης, Σταμάτης Πολενάκης, Μίμης Παπαδημητρίου, Σοφόκλης Αντωνιάδη, Νίκος Κατσούρος, Νικόλαος Νείρος, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Νικολινάκος, Παύλος Παυλίδης, Νίκος Καστανάκης).

Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 με 14:00, και 18:00 με 21:00

5.Η έκθεση έργων της Olga Cironis με τίτλο «Listening under Water» φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, τηλ.2310 427555, 2313 318538).Η έκθεση, την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ