Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ ενώνει τα Βαλκάνια

Στην γειτονική Αδριανούπολη από 20 έως 26 Νοεμβρίου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με σήμα μια σκούπα που έχει πάνω της ένα καθρεφτάκι, και λειτουργεί συμβολικά με στόχο «να σκουπίσει όλες τις παρεξηγήσεις και διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς και ο καθρέφτης να ελέγχει αν αυτό γίνεται σωστά», και με το πιο δυνατό όπλο, την 7η τέχνη, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αδριανούπολης (Edirne International Festival) καλεί τους σινεφίλ, και όχι μόνο, σε μια 7 ήμερη γιορτή στη γειτονική μας Τουρκία.

Από 20 έως και 26 Νοεμβρίου που θα διεξαχθεί, θα προβληθούν περισσότερες από 200 ταινίες, ενώ στα διαγωνιστικά τμήματα θα διεκδικήσουν βραβεία 10 ταινίες μεγάλου μήκους από τα Βαλκάνια, 10 ταινίες μικρού μήκους, επίσης από την ίδια περιοχή, και δέκα τουρκικές ταινίες μεγάλου μήκους. Ειδικό αφιέρωμα θα υπάρχει κάθε χρονιά στην κινηματογραφία μιας βαλκανικής χώρας, με τη Ρουμανία να είναι η φετινή τιμώμενη.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου που έχουν βραβευθεί μέσα στο 2015.

Το 1ο βραβείο του διαγωνιστικού για μεγάλου μήκους ταινία θα έχει τη μορφή ηλιοτρόπιου, λουλούδι που συναντά κανείς συχνά στην περιοχή, ενώ θα συνοδεύεται από 10.000 ευρώ. Όπως ανέφερε σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης μας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αδριανούπολης κ. Γιλτιρίμ Γιανιλμάζ «θα υπάρχουν προβολές για κωφάλαλους, άτομα που έχουν κινητικές αναπηρίες, αλλά και προβλήματα όρασης», ενώ πέρα από τις προβολές θα υπάρχουν και εκθέσεις (για την ιστορία του Τούρκικου κινηματογράφου με επιλεγμένες αφίσες ταινιών από τη δεκαετία του ’40 μέχρι και σήμερα, με έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από καρέ ταινιών), εργαστήρια και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Γιατί επέλεξαν την Αδριανούπολη; «Γιατί στην περιοχή της Θράκης δεν υπάρχει ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ», τόνισε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κ. Μουράτ Τουφάν. «Θελήσαμε να κάνουμε ένα Φεστιβάλ που να σχετίζεται με τις Βαλκανικές χώρες και την προβολή των ταινιών τους και να δείξουμε πως μπορεί να έχουμε άλλες γλώσσες, σημαίες και θρησκείες, όμως στη βάση είμαστε σε μια κοινωνία, στα Βαλκάνια, που ο ένας βρίσκεται κοντά στον άλλο. Θελήσαμε να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις και να ανοίξουμε ένα νέο παράθυρο σε συνεργασίες», συμπλήρωσε. 

Στη σημασία του πολιτισμού για την προσέγγιση των δύο λαών αναφέρθηκε και ο νέος γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Ορχάν Γιαλμάν Οκάν. Μάλιστα τόνισε πως βασικό του μέλημα στην παραμονή του στην πόλη μας θα είναι η ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ είναι 1.000.000 δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος έρχεται από το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, από το γραφείο του πρωθυπουργού και από τη νομαρχία Αδριανούπολης, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των χορηγών. Να αναφέρουμε πως οι εκπρόσωποι του 1ο Φεστιβάλ Αδριανούπολης βρέθηκαν στην πόλη μας στο πλαίσιο προώθησης του νέου αυτού θεσμού. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Έλλη Χρυσίδου και με εκπροσώπους των τμημάτων Καλών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Ανάλογα ταξίδια πραγματοποίησαν και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Όσο για την ελληνική παρουσία στο Φεστιβάλ; Η χώρα μας συμμετέχει με μια ταινία μικρού μήκους, ενώ στην κριτική επιτροπή θα υπάρχει και ένας έλληνας σκηνοθέτης.

Περισσότερα στο edirnefilmfestival.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

perifereiakos-flyover
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη
Τι είπε για την κίνηση στο περιφερειακό και το Flyover ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας
Οδηγός - FlyOver: Ποιες ώρες φρακάρουν τα ΙΧ στον περιφερειακό στη Θεσσαλονίκη