Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψηφιοποιήθηκαν 5000 αντικείμενα της ΚΟΘ

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «Διαδραστική πολιτιστική πύλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης» - Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ημερίδα

Τα 5.000 αντικείμενα αγγίζει το υλικό που ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διαδραστική πολιτιστική πύλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης».

Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 1.100 παρτιτούρες με σύνολο σελίδων έως 150.000 σελίδες (σύνολο μαέστρου και ορχήστρας), 7 CD ηχογραφήσεις, 1 DVD από μεγάλη παράσταση, οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο φωτογραφίες, κριτικές, προγράμματα, κλπ) από μεγάλες συναυλίες της ΚΟΘ. Παράλληλα θα λειτουργήσουν και μια σειρά από εφαρμογές που θα φέρουν την Ορχήστρα πιο κοντά στο κοινό και θα κάνουν καλύτερη την προβολή και ανάδειξη των δράσεων της, και του πολιτιστικού της περιεχομένου.

Βασικός στόχος του έργου το οποίο θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 29/10 (από τις 10.30 στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace»,Μοναστηρίου 305 – 307) αποτέλεσε η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων και των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στους πολιτιστικούς φορείς διεθνώς. Το κατηγοριοποιημένο περιεχόμενο που ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε, προσφέρεται τόσο στους εξ αποστάσεως «επισκέπτες» (μέσω του διαδικτυακού τόπου), όσο και σε εκείνους που θα παρευρεθούν στις εγκαταστάσεις της ΚΟΘ.

Οι εφαρμογές εντάχθηκαν στο σχεδιασμό καινούργιων θεματικών ενοτήτων ανανεώνοντας τον υπάρχον διαδικτυακό τόπο, ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό συλλογές και ιστορικά αρχεία τα οποία δεν είχαν ακόμα διατεθεί ή όσα από αυτά είχαν διατεθεί δεν βρίσκονταν σε κατάλληλη μορφή για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού μέσω ανοικτών προτύπων και ηλεκτρονικών συσκευών (smart phones, Tablet PCs κ.α.).

Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκαν σειρά εργαλείων που θα προωθήσουν την επικοινωνία της ΚΟΘ με τους καλλιτέχνες και τους επισκέπτες (διαδικτυακούς και μη) μέσα από τη διαδικτυακή δυνατότητα συμμετοχής στο μουσικό έργο των συλλογών και της Βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες ενημέρωσης για την επικαιρότητα του ΚΟΘ, καθώς και την εικονική περιήγηση και την ηχητική ξενάγηση. Σημαντικό χαρακτηριστικό της προτεινόμενης πράξης είναι, επίσης, η παροχή υποβοήθησης και υπηρεσιών στοχευμένων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑμεΑ).

Η υλοποίηση του έργου γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.

Οι υπηρεσίες προβολής και ανάδειξης του υφιστάμενου πολιτιστικού περιεχομένου και δράσεων της ΚΟΘ διαρθρώνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με τους αποδέκτες τους :

•        Υπηρεσίες ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και ανάπτυξη υπηρεσιών για την ανάδειξη πολιτιστικού υλικού επί του οποίου ο δικαιούχος διαθέτει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή τις κατάλληλες άδειες για τη χωρίς περιορισμούς περαιτέρω διάθεση και χρήση του υλικού

•        Υπηρεσίες προς το ευρύ κοινό, μέσω εναλλακτικών καναλιών πρόσβασης (Διαδίκτυο, email, SMS κ.λπ.) και με χρήση ποικίλων διαθέσιμων συσκευών (Υπολογιστές, φορητές συσκευές κλπ.), όπου θα αξιοποιηθεί και θα επεκταθεί η υφιστάμενη Διαδικτυακή Πύλη της Κρατικής Ορχήστρας.

•        Υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της ΚΟΘ μέσω σύγχρονων εφαρμογών, Ολοκληρωμένης Παρουσίασης Συλλογών – Αρχείων – Συναυλιών κλπ

Πιο συγκεκριμένα στο πολιτιστικό απόθεμα του έργου περιλαμβάνονται:

-Ψηφιοποιημένο αρχείο του φορέα

α.Αρχεία ηχογραφήσεων και βίντεο συναυλιών

β.Ψηφιοποίηση μουσικού υλικού (παρτιτούρες)

γ.Αρχειακά στοιχεία Αίθουσας Δοκιμών Κ.Ο.Θ.(κατόψεις, έρευνες αγοράς, φωτογραφίες, συμβόλαια, κ.α.)

δ.Ιστορικό αρχείο του φορέα (εικόνες, φυλλάδια, εκδηλώσεις, αποφάσεις, κ.α.)

-Μετάφραση του τεκμηριωμένου υλικού

-Ψηφιακός Διαδραστικός Οδηγός

-Ψηφιακό Μουσείο (3D παρουσίαση)

-Εφαρμογή πολιτιστικής κοινωνικής δικτύωσης (Ψηφιακή Γειτονιά)

-On-line σύστημα κράτησης θέσεων, έκδοσης εισιτηρίου και ηλεκτρονικής πληρωμής

-Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ακροάσεις με σύστημα αξιολόγησης

-Πληροφοριακό σύστημα απευθείας μετάδοσης εκδηλώσεων

-Πληροφοριακό σύστημα παρουσίασης συλλογών στους επισκέπτες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση