Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα φεστιβάλ τσέπης γεννιέται στην Καλαμαριά

Θα φιλοξενήσει από 15/11 έως 8/12 έντεκα παραγωγές από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Μια δράση που φιλοδοξεί να μεταφέρει στην Καλαμαριά την διεθνή εμπειρία των αποκαλούμενων “φεστιβάλ τσέπης”, pocket festivals. Μικρές δόσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλα τα είδη, το θέατρο, τη μουσική, τον χορό». Με αυτά τα λόγια μίλησε για το Μικρό Φεστιβάλ ο εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού και Προβολής του δήμου Καλαμαριάς Ματθαίος Αμπατζίδης παρουσιάζοντας το μεσημέρι το νέο αυτό εγχείρημα του δήμου.

Είπε πως στόχος είναι «η ανάδειξη παραστάσεων και δημιουργικών γεγονότων νέων καλλιτεχνών, αλλά και σχημάτων της Θεσσαλονίκης με παραγωγές που έχουν πολιτιστική εμβέλεια».

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Αμπατζίδης «οι “Θεατρικές Συναντήσεις” ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και τον Μάρτιο θα διεξαχθεί ένα σταθερό φεστιβάλ αφιερωμένο στο χορό: οι Μέρες Χορού». Επίσης τη Δευτέρα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς το πρόγραμμα «Πολιτισμός για όλους» που στόχο έχει «να πάει τον πολιτισμό σε κάθε γωνιά του δήμου», μέσω ενός δικτύου εθελοντών.

Τι θα δούμε στο «Μικρό Φεστιβάλ»

Στην πρώτη του χρονιά το «Μικρό Φεστιβάλ» θα διαρκέσει από 15 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου φιλοξενώντας στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη 11 παραγωγές από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του χορού.

Η αυλαία θα ανοίξει στις 15/11 με το «Παρίσι – Νέα Υόρκη», μια μουσική βραδιά από την Camerata Contra Tempo με κομμάτια των G. Gershwin, L. Bernstein, D. Milhaud και F. Poulenc.

Στις 18/11 σειρά θα έχει η Mικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, και στις 19/11 η παράσταση «Stand by the act» σε χορογραφία Χριστίνας Μπήτιου.

Στις 21 και 22/11 θα παρουσιαστούν «Τα γενέθλια της Ινφάντα» από τους Χορευτές του Βορρά σε χορογραφία Τατιάνας Παπαδοπούλου και μουσική επιμέλεια Αντώνη Σουσάμογλου.

Στις 25/11 το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα στα αρχαία ελληνικά, ενώ στις 27/11 σειρά έχει η μουσικοθεατρική παράσταση «Tengo un tango», σε επιμέλεια Θεόφιλου Σωτηριάδη.

«Cinco màs» λέγεται η νέα παραγωγή του σχήματος Caja Secreta που θα ακούσουμε στις 28/11 και στις 29/11 τη σκυτάλη θα πάρει το «Μικρό Ανθολόγιο Μπαρόκ Μουσικής».

Στις 2,3 και 4/12 θα ανεβεί «Το ζήτημα της Φαλακρής Τραγουδίστριας του Ευγένιου Ιονέσκο» μια παρουσίαση - παράσταση με σκηνοθετική επίβλεψη Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Στις 6/12 σειρά έχει η μουσική παράσταση «Μεγάλα τραγούδια μεγάλες φωνές» με τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σταύρο Σαλαμπασόπουλο τη σοπράνο Ευδοκία Μωϊσίδου συνοδεία του μαέστρου και πιανίστα Ανδρέα Μπουτσικάκη σε μια μουσική περιήγηση από τον 20ο αιώνα έως και σήμερα.

Και η αυλαία θα πέσει στις 8/12 με το «On lacrimae», την πρωτοποριακή μουσική παράσταση του Μουσικού Χωριού που φλερτάρει με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό και παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Να αναφέρουμε πως στη θέση του καλλιτεχνικού συμβούλου σε θέματα θεάτρου έχει μπει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αιμίλιος Χειλάκης ο οποίος ανέφερε πως «οι παραστατικές τέχνες είναι ένα όχημα για νέες ιδέες» και πως είναι ευτύχημα που αυτή η προσπάθεια γίνεται από έναν δήμο, ειδικά στην πόλη μας «που δεν είναι και τόσο φιλική με τους καλλιτέχνες». Πρόσθεσε πως «μπορεί μέσα από αυτό το φεστιβάλ να δημιουργηθεί ένα κέλυφος για να γίνουν νέες παραγωγές».

Όπως αναφέρθηκε οι τιμές των παραστάσεων θα είναι προσιτές, ενώ μελλοντικός στόχος είναι από την επόμενη χρονιά να υπάρχουν παραγωγές που θα έχει κάνει το φεστιβάλ. Όσο για τον προϋπολογισμό; Ο δήμος παρέχει το θέατρο και οι ομάδες εισπράττουν τα κέρδη από τα εισιτήρια.

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Χορευτές του Βορρά» Τατιάνα Παπαδοπούλου που ανέλαβε και καλλιτεχνική σύμβουλος χορού  είπε πως στις «Μέρες Χορού» «αναμένεται να συμμετάσχουν ομάδες χορού από όλη τη χώρα» και αναφερόμενη και στο «Μικρό Φεστιβάλ» πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να γίνονται δράσεις όπου να δίνεται βήμα σε νέους χορευτές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ