Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ματιάς Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ

Για το μυθιστόρημά του «Boussole» ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύσ

Το βραβείο Γκονκούρ, το πιο σημαντικό βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, απονεμήθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Ματιάς Ενάρ για το μυθιστόρημά του «Boussole» («Πυξίδα», εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ανατολής, ο Ματιάς Ενάρ, 43 ετών, ήταν ένα από τα φαβορί για το Γκονκούρ. Έλαβε έξι ψήφους σε σύνολο δέκα μελών της κριτικής επιτροπής της ακαδημίας Γκονκούρ.

«Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή», είπε ο Ενάρ, που δηλώνει «εξαιρετικά ευτυχισμένος» γι' αυτή τη διάκριση.

«Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «Πυξίδα».

«Ήταν έκπληξη για μένα και είμαι πολύ ευτυχισμένος» είπε στους δημοσιογράφους εν μέσω μιας απερίγραπτης οχλαγωγίας. «Επιστρέφω από την Αλγερία, φανταστείτε, και από τη Βηρυτό», πρόσθεσε ο συγγραφέας της «Πυξίδας». «Και ίσως το γούρι του σεΐχη Αμπντεραχμάν, προστάτη του Αλγερίου, και του Αγίου Γεωργίου της Βηρυτού το έκαναν αυτό και είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος».

Φιλόδοξο μυθιστόρημα, το βιβλίο του προσπαθεί να αποκαταστήσει την Ανατολή απέναντι στα στερεότυπα της Δύσης. Παθιασμένο, μοιάζει μερικές φορές με ποίημα. Οι αναρίθμητες πολιτισμικές αναφορές το κάνουν επίσης μερικές φορές να κλίνει προς το εμπεριστατωμένο δοκίμιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
«Η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του καλαθιού. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι