Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ: Να πάρουν Νόμπελ Ειρήνης οι Έλληνες που σώζουν πρόσφυγες!

Άρθρο παρέμβαση του Typosthes.gr για να δοθεί ένα πολύτιμο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο…

Τον Οκτώβριο δίνεται κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης. Έχουμε δει κατά καιρούς να βραβεύονται προσωπικότητες, οι οποίες -ας το πούμε ευγενικά- δεν το άξιζαν. Αυτόν το χρόνο, δηλαδή το 2016, θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει και οι ιθύνοντες θα αναγνωρίσουν συμβολικά το μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης σε κάποιον ή κάποιους που πραγματικά το αξίζουν.

Έχοντας αυτή την ελπίδα παραμάσχαλα, θέλουμε, η ομάδα του typosthes.gr, να κάνουμε και μια παρέμβαση. Φέτος, μια χρονιά που η χώρα μας έχει υποφέρει από την έβδομη σερί χρονιά οικονομικής κρίσης βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση. Τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πάνω από 500 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η κρίση της Συρίας έχει και υπεύθυνους, να μην το ξεχνάμε, αλλά στην παρέμβαση αυτή κεντρικό ρόλο παίζουν τα θύματα αυτής της κρίσης και στη συνέπεια οι άνθρωποι που με αυταπάρνηση, αυτοθυσία και πολλά κιλά αλληλεγγύης σπεύδουν να τους βοηθήσουν.

Ε, λοιπόν στη χώρα μας έχουμε πολλούς από αυτούς! Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε περήφανοι, να δακρύσουμε από χαρά, να φουσκώσουν τα στήθια με ελπίδα γιατί υπήρξαν άνθρωποι στην Ελλάδα που έγιναν σύμβολα αλληλεγγύης. Άνθρωποι απλοί, της διπλανής πόρτας, άνθρωποι που δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα τους. Και όμως, με απλές πράξεις, οι οποίες θα έπρεπε να είναι αυτονόητες, έδωσαν και πάλι νόημα στην λέξη "ανθρωπιά".

Για αυτό λοιπόν, η ομάδα του typosthes.gr, προτείνει όλους αυτούς τους ανθρώπους ως τους πιο κατάλληλους να αναγνωριστούν με το Νόμπελ Ειρήνης! Έτσι θα δοθεί ένα πολύτιμο μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, ένα μήνυμα μάλιστα με ελληνικό άρωμα που θα μιλάει για το πόσα πολλά μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος αν νοιαστεί όχι μόνο για το διπλανό του, αλλά και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και την καταγωγή του.

Νόμπελ Ειρήνης στους άγνωστους αλληλέγγυους Έλληνες και ας θυμηθούμε κάποιες από τις πιο όμορφες στιγμές τους τελευταίους μήνες, που έκαναν όλο τον κόσμο να υποκλιθεί στην ανθρωπιά μας.  

Ο φούρναρης της Κω έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει!

​Ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ένας 76χρονος αρτοποιός, είναι ο "φούρναρης της Κω" που με την ανθρωπιά του έχει κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν. Μέχρι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε σε εκείνον, λέγοντας πως «αυτός ο άνθρωπος είναι Ευρώπη». Ο κ.Αρβανιτάκης μοιράζει καθημερινά από τον Μάρτιο, ποσότητες ψωμιού, γλυκών και αρτοποιημάτων στους μετανάστες που έχουν κατακλύσει το νησί.

Γιατί βοηθά απλόχερα τους πρόσφυγες; Η απάντηση του 76χρονου στην ερώτηση «γιατί βοηθάτε τους πρόσφυγες;» είναι αποστομωτική. «Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν "μαμ". Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου... Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες... "Εμείς" και "εκείνοι" στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος», προσθέτει ο κ. Αρβανιτάκης.

Οι γιαγιάδες της Λέσβου συγκινούν τον κόσμο

"Εδώ έχουν γίνει πολλά. Βγάζουν νεκρά παιδιά, κορίτσια και αγόρια. Αλά και ενήλικες. Πονάει η ψυχή του, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Τι φταίνε αυτοί οι άνθρωποι; Ξεσπιτώθηκαν, άφησαν το βιός τους, το νοικοκυριό τους και ήρθαν εδώ για να ξαναφύγουν και να πάνε στην Ευρώπη. Είναι αμαρτία να θαλασσοπνίγονται".

Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες δίνουν μαθήματα ζωής. Έχουν πάρει στην αγκαλιά τους ένα προσφυγόπουλο, ένα βρέφος και το ταΐζουν με ένα μπιμπερό ενώ στα μάτια τους αποτυπώνεται όλη η αγάπη του κόσμου. Η φωτογραφία τους, τραβηγμένη από τον Λευτέρη Παρτσάλη, δεν άργησε να γίνει σύμβολο της ανθρωπιάς απέναντι στους πρόσφυγες.

Η 83χρονη Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση, η 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και η 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυραπίδη κάθονταν, όπως κάθε απόγευμα, στο αγαπημένο τους παγκάκι. Όμως όλα άλλαξαν ξαφνικά.

Χίος: Ψαράς σώζει 100 πρόσφυγες με 8 μποφόρ

Ο Στέφανος Ζαννίκος, ο «θαλασσόλυκος» της Χίου, αψήφησε για άλλη μία φορά τα 8 μποφόρ την περασμένη εβδομάδα και έπεσε στα μανιασμένα κύματα, σώζοντας 80 ψυχές, ανάμεσά τους 20 βρέφη και παιδιά που επέβαιναν σε δύο πλαστικές λέμβους, οι οποίες πήραν νερά και ήταν έτοιμες να βουλιάξουν στην περιοχή των Μενητών, νοτιοανατολικά του νησιού.

«Έσπασε η καρδιά μου όταν νεαρές μανούλες γονάτισαν μπροστά μου και μου φιλούσαν τα χέρια και τα πόδια» λέει με φωνή που σπάει ο ιδιοκτήτης της μηχανότρατας «Αγιος Ιωάννης». Μια έγκυος γυναίκα είχε βραχεί ως το κόκαλο και έτρεμε σαν το ψάρι. «Τη σκέπασα με μια κουβέρτα, αλλά συνέχισε να τρέμει. Εβγαλα τις κάλτσες μου και τις έδωσα στο κορίτσι. Εγώ αντέχω, εκείνη είχε μελανιάσει από το κρύο», συμπληρώνει. Το τελευταίο διάστημα ο 49χρονος καπετάνιος από τον Βροντάδο της Χίου έχει κληθεί 4 φορές από το Λιμενικό Σώμα να βοηθήσει και έχει σώσει πάνω από 200 άτομα από τη φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Στο πλευρό των προσφύγων που καταφθάνουν στη συνοριακή Ειδομένη για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την κεντρική Ευρώπη, βρίσκονται δεκάδες οργανώσεις, δήμοι και συλλογικότητες, που προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους σε ρούχα, τρόφιμα και είδη υγιεινής. Κάθε μέρα, μοιράζονται σε όσους περιμένουν στην ουδέτερη ζώνη, σάντουιτς, ξηρά τροφή και νερά, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξετάζουν όσους χρήζουν πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και κυρίως τα παιδιά.

Ο «καλός Σαμαρείτης» παπα-Στρατής

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον «καλό Σαμαρείτη της Λέσβου», τον παπα Στρατή, ο οποίος απεβίωσε πριν από περίπου ενάμισι μήνα, έχοντας προσφέρει τα τελευταία οκτώ χρόνια βοήθεια σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, ξένων, αλλά και ντόπιων που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση.

Ο παπά Στρατής υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγκαλιά», μέσω της οποίας υλοποιήθηκαν αλλεπάλληλες εκστρατείες ανθρωπιστικής βοήθειας, παρέχοντας τρόφιμα, φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε άπορες, ανασφάλιστες και πολύτεκνες οικογένειες, ανήμπορους και εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός