Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο το καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ύφασμα

Βρέθηκε στο ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια

Το καλύτερα σωζόμενο ύφασμα από την αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο, που βρέθηκε στο ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια (3ο μ.Χ. αιώνα), συντηρήθηκε και εκτίθεται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Έθνος, πρόκειται για ένα χρυσομέταξο πορφυρό ύφασμα, εξαιρετικό δείγμα υφαντοποικιλτικής της όψιμης αρχαιότητας, που κάλυπτε το σώμα νεκρής γυναίκας ηλικίας 50-60 χρόνων.

Το ύφασμα βρέθηκε κατά την ανασκαφή του νεκροταφείου το 1962 και αρχικά συντηρήθηκε από τη γνωστή Ελβετίδα συντηρήτρια, Μεθίλντ Λέμπεργκ, το 1969, ωστόσο χρειάστηκε να αποσυρθεί και να συντηρηθεί εκ νέου, προκειμένου να προστατευτεί και να αναδειχθεί.

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε μεγάλη προθήκη, μαζί με τον σκελετό της νεκρής και εκτίθεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο.

Η ιστορία του υφάσματος και οι προσπάθειες συντήρησής του θα παρουσιαστούν από τον προϊστάμενο του τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Καρολίδη, και τη συντηρήτρια, Ελπίδα Χριστοφορίδου, στην ημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στο μουσείο, με θέμα «Ύφασμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα