Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Θεσσαλονικείς τίμησαν τον Καλατράβα

Πλήθος κόσμου πήγε στα εγκαίνια της έκθεσης που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο σχετικά με τη σύλληψη και την πορεία του έργου του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν»

Με επιτυχία και προσέλευση του κοινού της πόλης πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 τα εγκαίνια της έκθεσης Santiago Calatrava. Η αναγέννηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν».

Την έναρξη των εγκαινίων κήρυξε η κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., αναφερόμενη στην ιδιαίτερη σχέση του αρχιτέκτονα Santiago Calatrava με την πόλη της Θεσσαλονίκης και το Τελλόγλειο και στη συνεργασία που ξεκίνησε με τον αρχιτέκτονα με αφορμή την έκθεση του 2001.
Η κ. Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα. Αντιπρύτανης Ανθρώπινων Πόρων Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ., καλωσόρισε την έκθεση και επισήμανε τη σπουδαιότητα της φιλοξενίας της στο Τελλόγλειο για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την κ. Rebecca Fong, Γενικής Προξένου Η.Π.Α., η οποία αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της 11ης Σεπτεμβρίου και τις συνέπειές του, και τόνισε τη σπουδαιότητα του νέου τοπόσημου στο πλαίσιο της αναγέννησης της περιοχής στο «Σημείο Μηδέν» ως σύμβολο ανάτασης και περισυλλογής. Ο κ. Χρύσανθος Ζαμπούλης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, παρουσίασε τη σχέση του Santiago Calatrava με την πόλη της Θεσσαλονίκης, και ο κ. Νίκος Καλογήρου, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ., Καθηγητής ΑΠΘ, προσέφερε μία διαφωτιστική διαδρομή στα στάδια σχεδιασμού του ναού του Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο χαιρετισμού από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatrava όπου παρουσίασε τη σύλληψη και την πορεία του έργου.

Την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος σε θέματα παιδείας, κ. Βασίλης Ανατολίτης, και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Σχολής, Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γρηγόριος Σταμκόπουλος.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους: ο Επίτιμος Πρόξενος της Ισπανίας, κ. Σαμούηλ Ναχμίας, ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασίλειος Ταρλατζής, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., ο κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων-Μηχανικών Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, μέλος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., η κ. Αιμιλία Ζέρβα, μέλος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., ο κ. Ιωάννης Ακαμάτης, μέλος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., η κ. Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., η κ. Βικτωρία Δούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και διατελέσασα μέλος του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., ο κ. Ξενής Σαχίνης, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ., η κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, η κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, Διευθυντής ΙΝΕΒ και μέλος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών “Redestos”-Efthymiadis Agrotechnology Group, o κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, εκδότης του περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ, και εκλεκτοί εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης.
Την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στον [Χώρο]* του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ