Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 7 λόγοι για να βγεις αυτή την εβδομάδα

Το typosthes.gr προτείνει έξι θεάματα που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Τρίτη 10/11

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στη μουσική σκηνή Άβατον

Η ιστορία και μόνο θα κρίνει το Φίλιππο Πλιάτσικα κάποτε. Στυλοβάτης του δημοφιλέστερου ελληνόφωνου συγκροτήματος ever και αυτός με την πλέον ενεργή καριέρα μετά τη διάλυσή του, ο τραγουδιστής/κιθαρίστας των Πυξ Λαξ συνεχίζει να χαράσσει το δικό του δρόμο.

Αυτή την εβδομάδα, ο δρόμος τον βγάζει ξανά στη Θεσσαλονίκη και το μουσικό stage Άβατον, όπου ξεδιπλώνει το κουβάρι που αποτελεί το νέο του δίσκο με τίτλο «Ένας ολοκαίνουριος κόσμος». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, «…Εκτός λοιπόν από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ και της προσωπικής μου πορείας θα έχουν ιδιαίτερη θέση τραγούδια του Χάρη του Πάνου του Παύλου του Βασίλη διασκευασμένα με τον ήχο που ξεκίνησε λίγο πριν τη δεκαετία του '90 αλλα αναπνέοντας κι αλλάζοντας χωρίς να χρειάζεται συνθήματα φτιαγμένα με Photoshop για να υπάρχει…».

Τρεις δεκαετίες μετρά πια ο Φίλιππος στη μουσική σκηνή της Ελλάδας και αν αυτό δεν είναι εχέγγυο μιας γεμάτης και χορταστικής εμφάνισης, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι…

Τρίτη 10/11

Η θεατρική ομάδα ΡίSκο παρουσιάζει την «Παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμύ, στο θέατρο Αυλαία

Οι παραλλαγές της παραβολής του ασώτου υιού στην τέχνη, είναι πραγματικά αμέτρητες. Όχι τόσο εφαπτόμενες στη χριστιανική θρησκεία βέβαια, αλλά η θεματική της επιστροφής στο οικογενειακό περιβάλλον και αυτό να παρουσιάζεται ως εχθρικό, είναι πάντα το ίδιο γοητευτική.

Το έργο του Καμύ, πατάει πάνω σε αυτή τη γοητεία και της δίνει μερικούς ακόμα πόντους τραγικότητας. Ο αδερφός επιστρέφει στη μητέρα και την αδερφή του μετά από πολλά χρόνια. Αυτές, που διαβιούν σκοτώνοντας και ληστεύοντας νοικάρηδες που φιλοξενούν, δεν τον αναγνωρίζουν και εκείνος αποφασίζει να μην αποκαλυφθεί, ώστε να παρατηρήσει την οικογένειά του από απόσταση. Η δραματική τροπή έχει κάνει αυτό το θεατρικό ένα από τα πιο δημοφιλή στο επίπεδο ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και απολύτως αναμενόμενα .

Πάνω σε αυτόν τον καμβά, η θεατρική ομάδα ΡίSκο καλείται να αποτυπώσει τη δική της οπτική σε αυτή τη σειρά παραστάσεων που φιλοξενεί το Θέατρο Αυλαία (πληροφορίες ΕΔΩ). Η περσινή επιτυχία της παράστασης επέβαλε την επανάληψή της, και οι προσδοκίες του κοινού είναι άλλη μια φορά τόσο υψηλές, όσο και δικαιολογημένες.

Τετάρτη 11/11

H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνοδεύει την προβολή του “Metropolis” στο Μέγαρο Μουσικής

Πρόκειται για μια δικαίωση που άργησε να έρθει. Το αριστούργημα του Fritz Lang έθεσε από την πρώτη του προβολή κιόλας τα μέτρα και τα σταθμά που θα έκριναν όλες τις μεταγενέστερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τόσο όσον αφορά την απεικόνιση του μέλλοντος, όσο και με τη σεναριακή τους τοποθέτηση σε θέματα ηθικής και δικαιοσύνης.

Όταν το 2008 βρέθηκαν μερικές χαμένες ταινίες που προσέθεταν 25 επιπλέον λεπτά στην ταινία, υλικό που απέχει παρασάγγας από τα συνηθισμένα extras που βλέπουμε στις ειδικές εκδόσεις, καθώς επεμβαίνει στη ροή του έργου και επηρεάζει την τροπή, φάνηκε να μπαίνει στη θέση του ένα κομμάτι του παζλ.

Ακόμα όμως ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι θα συμπληρώσει αυτή την εικόνα, αυτή την Πέμπτη στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής όπου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει το επιβλητικό soundtrack που συνέθεσε ο Gottfried Huppertz, υπό τη διεύθυνση του Helmut Imig, παράλληλα με την προβολή της ταινίας (για πληροφορίες εδώ).

Ενδεχομένως οι δημιουργοί να μη μπορούσαν να φανταστούν ευνοϊκότερες συνθήκες αναπαραγωγής της δουλειάς τους, δε νομίζετε;

Πέμπτη 12/11

Caveman, με το Θανάση Βισκαδουράκη στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Δεν υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων προσομοιώνουν το απόλυτο χάος; Ότι είσαι εντελώς ανήμπορος να γείρεις την πλάστιγγα προς τη μεριά σου, ή έστω προς τη μεριά της κοινής λογικής βρε αδερφέ; Απελπίζεσαι που είναι ένα άξεστο γομάρι, ανίκανο να καταλάβει και το πιο απλό πράγμα;

Δικαίως πελαγώνεις, αυτά τα πράγματα είναι βάρβαρα. Και γι΄αυτό δε βρίσκουμε λύση, εμείς είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Εδώ έρχεται να σώσει την κατάσταση ένας αγριάνθρωπος. Ένας Νεάντερνταλ των σπηλαίων. Ο Caveman του Rob Becker υπάρχει για να γεφυρώνει το χάσμα των σχέσεων μέσω μιας θεατρικής σκηνής. Η μακροβιότερη solo παράσταση στην ιστορία του Broadway, εδώ και χρόνια αναλαμβάνει να πει όλα όσα δε λέγονται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, μεταμφιεσμένο σε σπαρακτικά κωμική παράσταση.

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης παίρνει τη σκυτάλη και προσπαθεί να κάνει τα δύσκολα εύκολα για όλους και όλες μας, φτάνοντας την κωμωδία στα όριά της, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (δείτε πληροφορίες εδώ). Η αγωνία, η λειψή συννενόηση και ο καταπιεσμένος πόθος ξεδιπλώνονται σε ένα one man show, από εκείνα που θυμάσαι για πάντα και ποτέ δεν καταφέρνεις να εφαρμόσεις. Τι να κάνεις, είναι η μάχη που δεν κέρδισε κανένας…

Παρασκευή 13/11

Οι Καλιφορνέζοι Calexico στη σκηνή του Fix Factory Of Sound

Μοιάζει υπολογιστικά μελετημένο, αλλά δεν είναι. Οι Calexico με κάποιο μαγικό τρόπο συνδύαζαν πάντα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έπεφταν ακριβώς στην καρδιά του Έλληνα. Μελωδικοί μέσα στην άγονη Americana που παίζουν και μελαγχολικοί γύρω από το uptempo indie rock, έχουν εδώ και χρόνια χτίσει ένα ακλόνητο fanbase στη χώρα μας.

Η συναυλία τους αυτή την Παρασκευή στο Fix Factory Of Sound είναι στα καλεντάρια όλων μας εδώ και καιρό και με την συμπάθεια που έχει κερδίσει ο τελευταίος τους δίσκος “Edge Of The Sun” (εν μέρει λόγω και του ευδιάκριτου ελληνικού στοιχείου), αναμένεται εναγωνίως (όλα για τη συναυλία εδώ).

Προσωπικά, στις δυο φορές που έτυχε να τους δω, περισσότερη εντύπωση από όλα μου έκανε το κοινό. Δεν υπήρχε φυλή που να μην παρευρίσκεται, δεν υπήρχε κουλτούρα που να μην εκπροσωπείται. Ετερόκλητοι και συμφιλιωμένοι, έτοιμοι να υποδεχτούν τις νότες με χαλαρότητα. Και πιστεύω βαθιά ότι σε αυτό το easy going συναίσθημα οφείλουν οι Calexico μεγάλο κομμάτι της διαχρονικής επιτυχίας τους. Όλα θα πάνε τόσο καλά, που ούτε η Παρασκευή και 13 δε μπορεί να μας φοβίσει…

Σάββατο 14/11

Οι Hidden Orchestra ξετυλίγουν το κουβάρι της μουσικής τους στο Block 33

Δεν είναι μυστικό, δεν είναι κρυμμένο και σίγουρα δεν είναι υπόγειο. Οι 2 δίσκοι των Hidden Orchestra έκαναν αίσθηση με τις κυκλοφορίες τους και ένα κρυφό θεώρημα της μουσικής λέει ότι όσο λιγότερο ξεφωνημένα pop είναι ένα album, τόσο περισσότερο βροντερό και υπόκωφο θόρυβο κάνει.

Αυτή η κολλεκτίβα, καταφέρνει να κάνει προσιτή την αφαιρετική και κινηματογραφική προσέγγισή της στη jazz και στην ηλεκτρονική μουσική, κάτι που εφόσον γίνει κατανοητά και με υψηλό ποιοτικό δείκτη, εγγυάται την καλλιτεχνική επιτυχία. Παραμένει όμως λεπτή η ισορροπία μεταξύ αυτού και της χαώδους αποδόμησης, όμως οι Hidden Orchestra δείχνουν μέχρι στιγμής, ζηλευτή δεξιοτεχνία πάνω στο τεντωμένο σκοινί.

Η έξοδος αυτού του Σαββατόβραδου μας φέρνει στο Block 33 (δείτε πληροφορίες εδώ!) όπου ετούτοι οι Σκωτσέζοι με την πολύτιμη συνδρομή του Esoteric Sob θα στρώσουν έναν δρόμο περιπετειώδους μουσικής για όλους εμάς να ακολουθήσουμε. Δεν είναι από τις προσκλήσεις που αφήνει κανείς αναπάντητες…

Κυριακή 15/11

Η ομάδα θεάτρου Μικρός Βορράς παρουσιάζει 3 παραμύθια στον πολυχώρο «Ενώ»

Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι το σημαντικότερο σε μια θεατρική παράσταση είναι οι ερμηνείες, τα σκηνικά ή το πλήθος του κοινού; Δεν είναι δεδομένο ότι η ιστορία που έχουν να πουν οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί είναι πάντα ο απόλυτος πρωταγωνιστής; Και ειδικά σε μια παιδική παράσταση, οι συνθήκες δεν έχουν και τόση σημασία όταν το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και δυνατό.

Το θέμα είναι να βρεις την κατάλληλη ιστορία και να τη ντύσεις με ελκυστικές εικόνες. Και αυτή τη σεζόν ο Μικρός Βορράς βρήκε 3. Τρία λαϊκά παραμύθια, «Ο Κουκουμπλής», «Το Πιο Γλυκό Ψωμί» και «Η Βασιλοπούλα και το άλας» παρουσιάζονται στον πολυχώρο «Ενώ» και αντλώντας ευχάριστη σοφία από την παράδοση των περιοχών που προέρχονται, αφήνουν στο τέλος ένα άρωμα αυτής σε μικρούς και μεγάλους.

Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά για μένα αυτή την εβδομάδα; Η συνεισφορά όλων στη μαγεία. Πριν την έναρξη, οι μικροί θα ζυμώσουν αληθινό ψωμί, θα ψηθεί κατά τη διάρκεια και στο τέλος ο καθένας θα πάρει μαζί του ένα μικρό κομμάτι δημιουργίας από τα χέρια του. Μπορεί να γίνει εξαίρεση και για έναν μεγάλο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές