Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Καρυοθραύστης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μπαλέτο σε δύο πράξει σε συμπαραγωγή του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Με ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών, τον παραμυθένιο Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμπράττει με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα και προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στις 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μια μοναδική παράσταση. Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης το 2000, ενώ από το 2012 παρουσιάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία, κάθε χρόνο στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο Καρυοθραύστης δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του Τσαϊκόφσκι μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές.

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Η χορογραφία του Τζανέλλα εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, που αποδεικνύεται μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο. Πρόκειται για μια λαμπερή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και πλούσια κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ που μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού, ενώ η συμμετοχή Παιδικής Χορωδίας, είναι ένα από τα πιο συγκινητικά στοιχεία της παράστασης. Στον Καρυοθραύστη αναδεικνύονται οι σπουδαίες δυνατότητες των διαπρεπών χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ενώ χάρη στις διαφορετικές διανομές το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει και να απολαύσει τους καταξιωμένους αλλά και τους νεότερους χορευτές του συνόλου.

Η σύμπραξη του Μπαλέτου της ΕΛΣ με την εξαιρετική Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στην υπέροχη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει πραγματικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

O Καρυοθραύστης με μια ματιά

Ο συνθέτης / Ο Ρώσος Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους συνθέτες του 19ου αιώνα. Συνέθεσε με την ίδια επιτυχία συμφωνίες, κοντσέρτα, όπερες, μουσική δωματίου και μουσική για τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων [1877], Η Ωραία κοιμωμένη (1890), Ο Καρυοθραύστης (1892), τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν τα δημοφιλέστερα του ρεπερτορίου, χάρη στην συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής τους.

Τα ίδια στοιχεία, που διέπουν συνολικά το δημιουργικό έργο του Τσαϊκόφσκι οδήγησαν επίσης αρκετούς χορογράφους να αξιοποιήσουν μουσική του συνθέτη δημιουργώντας νέα έργα. Έτσι, δεν είναι συμπτωματικό ότι το όνομα του συνθέτη έχει συνδεθεί με την τέχνη του χορού, ίσως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου του.

Το έργο / Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Ήταν μέρος μιας βραδιάς που περιλάμβανε, επίσης, την μονόπρακτη όπερα Ιολάνθη του Τσαϊκόφσκι. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών [Nussknacker und Mausekönig] του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ακολούθησαν αρκετές χορογραφίες, ανάμεσα στις οποίες του Ζωρζ Μπαλανσίν [1954], του Γιούρι Γκριγκορόβιτς [1966], του Τζον Κράνκο την ίδια χρονιά, του Ρούντολφ Νουρέγεφ [1967] και του Τζον Νώυμαγερ [1971].

O Καρυοθραύστης

Μπαλέτο σε δύο πράξεις

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015 / 21.00

Χορογραφία - Φωτισμοί Ρενάτο Τζανέλλα

Μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Βράνος 

Σκηνικά, κοστούμια Κριστόφ Κρέμερ

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου

Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Παιδική Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΛΣ - ΟΜΜΘ - ΚΟΘ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ €20, €25, €30, €35

Φοιτητικό €10, €12, €15, €17

Περιορισμένης ορατότητας €10

Εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

25ης Μαρτίου & Παραλία

Δευτέρα – Σάββατο 10 π.μ. – 6 μ.μ. / Εφόσον υπάρχει παράσταση Κυριακή, τα εκδοτήρια ανοίγουν δύο ώρες πριν από την εκδήλωση.

Εκδοτήρια Πλατείας Αριστοτέλους

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10 π.μ. – 3.30 μ.μ. & Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10 π.μ. – 2.00 μ.μ. και 5.30 – 8 μ.μ.

Πληροφορίες, κρατήσεις, αγορά εισιτηρίων 2310 895 938-9

Ηλεκτρονική προπώληση: www.tch.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Σε ηλικία 79 ετών – Οι αιχμές του βουλευτή για την αντιμετώπιση από το νοσοκομείο και η κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ