Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαίρη Κόντζογλου: «Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν»

Το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας της, αν και αναφέρεται στην ανταλλαγή των πληθυσμών της Συνθήκης Λωζάνης, βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στη Συρία γίνεται πιο επίκαιρο...

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

 Το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Τα Παλιά Ασήμια», κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τίτλος του νέου βιβλίου; «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια». Σε αυτό οι ήρωες απομακρύνονται από την πατρίδα τους, την Καππαδοκία και εγκαθίστανται στην Ελλάδα, καθώς έτσι προστάζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μια τριλογία εξαιρετικά επίκαιρη, σημείωσε η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου στην πόλη μας. Και συμπλήρωσε ότι η κεντρική ηρωίδα φτάνει ως πρόσφυγας στο λιμάνι του Πειραιά φορώντας μαντίλα, μιλώντας μια άλλη γλώσσα και παρά το γεγονός ότι είναι χριστιανή αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τους ντόπιους. «Η ιστορία λοιπόν, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται και -ακόμη πιο δυστυχώς- εμείς οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν, συνεχίζουμε κωφοί και τυφλοί στον μικρόκοσμο του εγωισμού μας», σχολίασε η κα Κόντζογλου.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της αγάπης στη ζωή των ηρώων της, αλλά και στην πραγματικότητα, είπε πως «μπορεί να ανθίσει παντού και πάντα και αυτή ίσως και να είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας».

 -«Πέρα από τα παλιά ασήμια». Τόσο ο τίτλος όσο και το εξώφυλλο του βιβλίου σηματοδοτούν τη φυγή, την απομάκρυνση και τη μετάβαση. Με αυτό το μυθιστόρημα η τριλογία ολοκληρώνεται. Τι θα συμβεί στο τρίτο μέρος;

-Όσον αφορά την τριλογία, αυτό το 3ο μέρος ονομάζεται έτσι γιατί, αν η Καππαδοκία στην οποία διαδραματίζονται τα δυο προηγούμενα βιβλία σηματοδοτείται με την έννοια 'Παλιά Ασήμια', σ' αυτό το τρίτο μέρος οι ήρωες της ιστορίας απομακρύνονται από την πατρίδα τους, την Καππαδοκία και εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

Όμως ο τίτλος σημαίνει και πέρα από κάθε πατρίδα, σημαίνει και την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

 -Το βιβλίο μιλάει και για την προσφυγιά. Μνήμες της έρχονται στο νου καθημερινά βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στη Συρία. Τι μας δείχνει η ιστορία; Μαθαίνουμε ή κάνουμε παρόμοια λάθη;

-To 3o μέρος της τριλογίας "Τα Παλιά Ασήμια" διαπραγματεύεται το θέμα της ανταλλαγής των πληθυσμών που έγινε με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ασφαλώς και η Ανταλλαγή των πληθυσμών δεν έγινε με συνθήκες βίας, όπως πχ στη Σμύρνη, στα παράλια της Μικράς Ασίας ή στη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων αλλά, οπωσδήποτε, είναι μια τραγική στιγμή για τους ανταλλασσόμενους, τόσο τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους.

Το κυριότερο όμως, και αυτή είναι μια τραγική συγκυρία και εξ αυτού η τριλογία μου είναι αναπάντεχα πιο επίκαιρη από όσο μπορούσα ποτέ να φανταστώ, το κυριότερο είναι πως η κεντρική ηρωίδα μου, η Σεβαστή Χατζηαβράμογλου από την Καισάρεια, φτάνει δια θαλάσσης στον Πειραιά, μόνη, ξένη, φτωχή, με ένα παιδί στην αγκαλιά. Λόγω δε της προέλευσής της, κι ας είναι χριστιανή και με έντονη ελληνική συνείδηση όπως όλοι οι Μικρασιάτες, φοράει ΜΑΝΤΙΛΑ στο κεφάλι και μιλάει μια άλλη γλώσσα.

Γεγονός που δεν είναι αρεστό στους ντόπιους. Όλοι ξέρουμε πως οι κυνηγημένοι πρόσφυγες δεν ήταν για την πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας τίποτα άλλο παρά "τουρκόσποροι". Η ιστορία λοιπόν, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται και -ακόμη πιο δυστυχώς- εμείς οι άνθρωποι δεν μαθαίνουμε τίποτα από το παρελθόν, συνεχίζουμε κωφοί και τυφλοί στον μικρόκοσμο του εγωισμού μας.

 -Ποιος ο ρόλος της αγάπης στη ζωή των ηρώων; Και ποιος στη δική μας ζωή; Μπορεί να ανθίσει;

-Η αγάπη με όλες τις έννοιές της στην τριλογία "Τα Παλιά Ασήμια" παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και στη ζωή. Η αγάπη για την πατρίδα, για την οικογένεια, για την τιμή, για την Παναγία, για τη φιλία, για τα όνειρα, για τη ζωή. Και φυσικά η αγάπη σαν έρωτας, η φωτιά εκείνη που κατακαίει δυο ανθρώπους.

Όπως λέει και ο μέγας Καζαντζάκης -δεν θυμάμαι πού- "Μία είναι η αγάπη, η ίδια για την μάνα, για το παιδί, για τη γυναίκα. Όποιο σκαλοπάτι της κι αν πατήσεις, έχεις πλησιάσει το Θεό".

Άρα, εννοείται πως πιστεύω πως μπορεί να ανθίσει παντού και πάντα και αυτή ίσως και να είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας.

 -Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Ένα εκπληκτικό θέμα που, προς το παρόν, το ερευνώ με προσοχή. Και δέος, πρέπει να πω. Θα δούμε.

 Παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

 Η παρουσίαση, του βιβλίου της Μαίρης Κόντζογλου «Πέρα από τα παλιά Ασήμια» που αποτελεί και το τελευταίου μέρος της τριλογίας «Τα παλιά Ασήμια» θα γίνει την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015, στις 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου).

Για το μυθιστόρημα θα μιλήσει ο Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ Νικόλαος Ιντζεσίλογλου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η Κατερίνα Φωτιάδου, μέλος της θεατρικής ομάδας Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου «ΛΗΝΟΣ».

Η συγγραφέας θα μιλήσει για την τριλογία, θα συζητήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα τραγουδήσει η μέτζο σοπράνο Μίνα Δάκου, ενώ θα υπάρχει και ένα Χορευτικό δρώμενο από την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων.

Η εκδήλωση θα γίνει με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης Παιδεία.

* Τα προηγούμενα μέρη της τριλογίας είναι τα βιβλία: «Τα Παλιά Ασήμια» (2014) και «Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» (2015) που κυκλοφορούν από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ