Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν δράσεις για κάθε ηλικία στο Big Day για το Νικολάι Έρντμαν

Το 2ο Big Day αφιερωμένο θα γίνει αυτή την Κυριακή 13 Δεκέμβρη στο θέατρο της ΕΜΣ

Δράσεις με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια, αλλά και για μοναχικούς λάτρεις του θεάτρου θα έχει το 2ο Big Day που διοργανώνει αυτή την Κυριακή 13 Δεκέμβρη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο στο Νικολάι Έρντμαν. Πρόκειται για τον συγγραφέα του έργου «Η Κωμωδία του Αυτόχειρα», που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Τι να περιμένετε; Αναγνώσεις για τον συγγραφέα από σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, μουσικοκινητικά θεατρικά παιχνίδια για παιδιά από 5 έως 8 ετών , διαλέξεις και συζητήσεις γύρω από τη «ψυχολογία του αυτόχειρα», αλλά και παρουσιάσεις ταινιών μικρού μήκους από σπουδαστές του τμήματος κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Μια ματιά στο πρόγραμμα…

•11.00 Θεατρικό παιχνίδι “Κάπου στην Ειρηνούπολη”  για παιδιά 5-8 ετών

Εκπαιδευτικό δράμα, όπου  οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον συγγραφέα, συνεργάζονται και αλληλοεπιδρούν μέσα από την παιδαγωγική διαδικασία του θεάτρου.

Διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά. Μέχρι 10 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

•11.30          Ψυχόδραμα, για ενήλικες

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποιώντας τις ψυχοδραματικές τεχνικές να ενδυναμωθούν και να ανακαλύψουν νέους  δημιουργικούς τρόπους  αντιμετώπισης  καταστάσεων που οδηγούν σε αδιέξοδα.

Διάρκεια: 3 ώρες. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

•12.00Workshop: προσεγγίζοντας τον Αυτόχειρα του Έρντμαν, για ερασιτέχνες ηθοποιούς

Διάρκεια: 2 ώρες. Μέχρι 18 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

•12.30          Παρουσίαση ταινιών μικρού μήκους από σπουδαστές του τμήματος κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με θέμα “τα αδιέξοδα” που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αυτοχειρία .

Διάρκεια: 5 ώρα και 30 λεπτά. Η διάρκεια των ταινιών είναι 40 λεπτά και θα παίζονται σε επανάληψη για 5 ώρες και 30 λεπτά.

•12.30 Διάλεξη: Η αυτοχειρία στη τέχνη, από την Επίκουρη καθηγήτρια Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννα Ναούμ.

Διάρκεια: 15 λεπτά.

•13.00          Τέχνη και πολιτική. Πολιτική και τέχνη

Μια συζήτηση για τη διαλεκτική σχέση της τέχνης με την πολιτική, με αφορμή το έργο Suicide του Νικολάι Έρντμαν. Διάρκεια: 1 ώρα.

•14.00Αναγνώσεις: “Το Πιστοποιητικό” του Έρντμαν, από Σπουδαστές Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ. Διάρκεια: 30 λεπτά.

•14.30          Διάλεξη «Ένα ταξίδι στη ζωή και το έργο του Νικολάι Έρντμαν» από τη θεατρολόγο Αθηνά Σαμαρτζίδου. Διάρκεια: 15 λεπτά.

•15.00          Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο “Γνωρίζοντας τον Έρντμαν” με τη συμμετοχή των Γιάννη Ρήγα, Βαγγέλη Οικονόμου και Δημήτρη Φωτιάδη. Διάρκεια: 1 ώρα.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος “Big Day-Έρντμαν” είναι οι εξής  πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Τμήμα |Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία. Η παράσταση  και το Big Day πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Γενικού Ρωσικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις συμμετοχής, στο γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ, τηλ. 2315200029 Δευτέρα-Παρασκευή 10.00–15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ