Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χριστίνα Χατζηβασιλείου «Η Μπέλλου ήταν ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος»

Η δημιουργός σκηνοθετεί το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε» που θα ανεβεί στο ΚΘΒΕ

Συνέντευξη

στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Σε ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου, λίγο πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Σωτηρία Μπέλλου δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη…

Μνήμες από το παρελθόν μπερδεύονται με το παρόν, η προσωπικότητά της ξεδιπλώνεται και η ίδια δεν χάνει ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

Αυτά συμβαίνουν στο θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε» που θα ανεβεί για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τις 18/12 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με την Έφη Σταμούλη να ερμηνεύει το ρόλο της γνωστής λαϊκής ερμηνεύτριας. Εν μέσω των τελικών προβών μιλήσαμε τηλεφωνικώς με τη Χριστίνα Χατζηβασιλείου που σκηνοθετεί την παράσταση.

-Πού εστιάσατε τη ματιά σας;

-Κύριο μέλημά μου ήταν πρώτον να δοθεί ο χρόνος τον οποίο έχει περάσει η Μπέλλου στο δωμάτιο που την βρίσκουμε, γιατί νοσηλεύεται εκεί σχεδόν 18 μήνες, και δεύτερον να γίνει αναφορά στον εγκλεισμό της, με την έννοια ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να δραπετεύσει από ένα περιβάλλον όπως το δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Το τελευταίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως η Μπέλλου ήταν ένας ασυμβίβαστος άνθρωπος.

Η έννοια της ελευθερίας που ήταν πρωτεύουσα για αυτήν είχε παραγκωνιστεί στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν.

Με ενδιέφερε το πώς μπορεί να δοθεί η αίσθηση του εγκλεισμού της Μπέλλου σε εκείνο το χώρο και ταυτόχρονα με ενδιέφερε να βγει η μοναξιά της. Στο έργο τη βρίσκουμε σε ένα τόπο και χρόνο που οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν αποτραβηχτεί από γύρω της, δεν είναι πια η λαϊκή ερμηνεύτρια που ήταν και αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στην ψυχολογική της κατάσταση.

Και ένα βράδυ πριν την υποβάλουν σε χειρουργείο τραχειοστομίας που έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, κάνει μια αυτοεξομολόγηση. Επομένως δίνει και μια προσωπική μάχη με το χρόνο για να πει όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις.

-Είναι μια συνεργασία με την κα Σταμούλη με την οποία έχετε δουλέψει και στο παρελθόν. Υπάρχουν κοινοί κώδικες;

-Ναι. Έχουμε συνεργαστεί στη «Βασίλισσα της ομορφιάς», στο «Βυσσινόκηπο», αλλά και παλαιότερα που η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» είχε ακόμη το Αμαλία. Όταν δουλεύουμε μια παράσταση μαζί με την κα Σταμούλη, αλλά και με τους άλλους συντελεστές, είμαστε σχεδόν μια ομάδα, οπότε φυσικά και υπάρχουν κοινοί κώδικες. Και κατά συνέπεια οι πρόβες κυλούν πιο ομαλά, ευχάριστα και αποδοτικά. Πιστεύω πως η κα Σταμούλη θα δώσει μια συγκλονιστική ερμηνεία.

-Το τελευταίο βράδυ πριν την επέμβαση γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν. Αυτό πώς λειτουργεί σε σχέση με τα όσα έχει ζήσει. Αμβλύνονται οι πληγές;

-Νομίζω πως όχι, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να μετανιώσει για κάτι. Υπάρχουν στιγμές που παρόν και παρελθόν μπλέκονται, αλλά δεν νομίζω πως μετανιώνει για κάτι από τα όσα έκανε στη ζωή της. Ίσα ίσα, μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε για τις δικές της επιλογές που της στοίχησαν πολλά, ακόμη και σε βιοποριστικό επίπεδο.

-Πώς δίνεται στη σκηνή ο τόπος; Θα δούμε ένα δωμάτιο ενός νοσοκομείου;

-Το σκηνικό δεν είναι νατουραλιστικό. Κρατήσαμε έναν κλινικό χώρο που παραπέμπει στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, αλλά έχει και στοιχεία της προσωπικής ζωής της Μπέλλου από τη στιγμή που κατοικούσε σε αυτό το χώρο επί 1 1/12 χρόνο, όμως κινούμαστε και σε ένα πιο φαντασιακό χώρο μέσω της μνήμης. Αλλά αυτό θα το δουν οι θεατές στην παράσταση.

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου,

Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Μουρελάτου, Έφη Σταμούλη.

Παραστάσεις από 18/12/2015 έως 6/3/2015 στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00.

Είσοδος: 13€, εξώστης 10€, Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65) 8€, Λαϊκές  Παραστάσεις Τετάρτης -Πέμπτης: 5€, Ομαδικές κρατήσεις 7€, Δάσκαλοι – Καθηγητές 10€, Πολύτεκνοι 5€. Άνεργοι: Δωρεάν Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (με αριθμό Θεατών ανά Παράσταση, απαιτείται κράτηση θέσης).

Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ, Τ 2315 200 200, www.ntng.gr, tickethour.com, Γερμανός & ote Shops,Τράπεζα Πειραιώς [από τα μηχανήματα aps], viva.gr & T 11876, Public & www.public.gr, Ιανός & www.ianos.gr, Seven Spots.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα