Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

50 Έργα από τις συλλογές του ΜΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών

Σε μια έκθεση που γίνεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, οι δύο φορείς προχωρούν σε συμβολική ανταλλαγή έργων από τις συλλογές τους.

Πρώτος σταθμός, η έκθεση «Πέρα από την κοινή θέση. ‘Προτάσεις’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών από τις 19 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 5 Μαρτίου 2016 (εγκαίνια, Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 13:30), κατά την οποία 50 έργα 24 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλα προερχόμενα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δίνουν το στίγμα και κυρίως τις προτάσεις τους, για μια θέση πέρα από την κοινή θέση απέναντι στην κοινωνική, πολιτική, καλλιτεχνική, πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής τους.

Με άξονα το θέμα της καλλιτεχνικής μεταπολεμικής πρωτοπορίας, η έκθεση παρουσιάζει επιλεγμένα έργα και καλλιτέχνες που καθόρισαν τις συνθήκες της γνώσης, της πραγματικότητας, της ζωής, και άρα και του πολιτισμού και της τέχνης.

Η έκθεση αντλεί από τις δεξαμενές της δωρεάς της Μάγδας Κοτζιά (έργα 1968-1973), της ομάδας των Νέων Ρεαλιστών (1971-1973), αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών που στα τέλη της δεκαετίας 1960 και κατά τη δεκαετία 1970 αναμορφώνουν την ιστορική καλλιτεχνική πραγματικότητα: μέσα από την αντίστασή τους, τη διαμαρτυρία ή την κριτική τους απόσταση από την πιο κοινή θέση απέναντι στην πραγματικότητα της εποχής τους, μέσα από την πολιτική πρακτική και τη φιλοσοφική τους θεώρηση, οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται αναδεικνύουν την κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της τέχνης και κατοχυρώνουν τη θέση τους ως αναγνωρισμένων συμβόλων της τέχνης της εποχής.

Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου

Καλλιτεχνική διεύθυνση ΜΜΣΤ: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Adjak Wright Royston, Aesbacher Arthur, Ακριθάκης Αλέξης, Αληθεινός Δημήτρης, Βαλαβανίδης Γιάννης, Γαΐτης Γιάννης, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Δίγκα Κλεοπάτρα, Dietman Erik, Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Ηains Raymond, Fischer Hervé, Καναγκίνη Νίκη, Κατζουράκης Κυριάκος, Κεσσανλής Νίκος, Μπότσογλου Χρόνης, Μυλωνά Ελένη, Ξενάκης Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Λήδα, Ρωμανού Χρύσα, Taillandier Yvon, Τούγιας Γιώργος, Villeglé Jacques, Wolman Gil Joseph.

Διάρκεια έκθεσης: 19 Δεκεμβρίου 2015 – 5 Μαρτίου 2016

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00

Ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό: κάθε Σάββατο στις 12:00 (με το εισιτήριο εισόδου)

Εισιτήρια: 3€ ολόκληρο, 1,5€ μαθητικό-φοιτητικό-μειωμένο, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.

Θα ακολουθήσει η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική:  Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 27 Απριλίου 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Τσαντσάνογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ